Az olsun, senin yetiþtirdiðin olsun!

Küçük alanlarda çok da fazla zaman harcamadan, gerçekten isteyerek ve toprakla bað kurarak güvenli gýda yetiþtirmek elinizde.

Sebzeler de týpký etrafta gördüðünüz çiçek ve yeþillik gibi uygun koþullar olduðu sürece kendiliðinden serpilir, büyür, meyvesini verir. Yapmanýz gereken tek þey tohumu topraða doðru zamanda ekmek, hayata tutunabilmesi için de yeteri kadar su ile güneþ almasýna olanak tanýmaktan ibarettir. Daha sonra ne mi olur? Dört fide domates bir aileye, iki salatalýk fidesi komþulara, iki biber fidesiyse mahalleye yetecek kadar mevsimi bitene kadar hasat verir. Böylelikle kimyasal ilaç kullanmadan, çocuklarýnýza gerçek lezzeti tattýrasilirsiniz.Yerel üretimi güçlendirmeyi el birliðiyle baþarabilirsek dünya için olumlu bir deðiþime de belki tanýk oluruz.

Küresel iklim deðiþikliðini, bireysel çabalarla artýk yenemeyeceðimiz bir dönemece geldik. Bunu uzmanlar söylüyor. Ben de durum ne olursa olsun, bireysel olarak yapacaklarýmýz bitti demek deðil diyorum. Özellikle de yiyecekleri satýn alýrken seçici olmak hepimize fayda saðlar. Dünyanýn bir ucundan ayaðýmýza gelen meyve ve sebzelerin ciddi bir bedeli var. Maddi olarak el yakmasý ayrý konu. Küçülüp, daha az yemek, daha az miktarda tüketmek ve yerel üretimi desteklemek hiç kuþkusuz dünya kaynaklarýnýn hýzla tükeniþine fren olacaktýr. Satýn aldýðýnýz tüm malzemelerin yetiþtirildiði bölgeyi öðrenerek iþe baþlayýn. Yani kendi semtinize yakýn yerlerde yetiþen sebze, meyve, süt veya yumurta üreticilerini bulun. Çok mecbur deðilseniz ithal ürün evinize sokmayýn. Bunu yaparsanýz karbon salýnýmý minicik etkilenir ama maliyetler düþer, çiftçimiz kan aðlamaz. Gýda zincirinde çiftçiden tüketiciye gelmeden son halka olan market ürünlerini de sorgulayýn, araþtýrýn ve etiket okuyun. 

Bu yazdýklarýnla ilgilenmiyorum, bana ne dünyadan diyebilirsiniz. Bu durumda yine de en azýndan kendiniz için, çocuðunuz için tercihlerinizi bilinçli yapmalýsýnýz ve aþaðýdaki baþlýklarýn cevabýndan emin deðilseniz, sebze-meyvenizi kendiniz yetiþtirmek için bir formül bulmalýsýnýz.

HÝJYEN: Taze baharatlar, meyve, sebze filtre gibidir. Bulunduðu ortamda ne var ne yok gövdesine taþýr. Satýn aldýklarýnýzýn hangi suyla sulandýðýný ve ne þartla yetiþtiðini biliyor musunuz?

ÝSRAF: Satýn aldýðým sebzeleri, meyveleri atmýyorum, tamamýný kullanýyorum diyebilir misiniz?

LEZZET: Güneþle, havayla seviþmek yerine, naylon poþetle buzdolabý rafýnda, buz gibi soðukta uykuya dalan bir reyhanýn, elmanýn, naneninrayihasý, besin deðeri sizce ne kadar dayanabilir?

Küçülüp, daha az yemek, daha az miktarda tüketmek ve yerel üretimi desteklemek dünya kaynaklarýnýn hýzla tükeniþine fren olacaktýr. 

Þifadan lezzete

Bu “Kendin yetiþtir kendin ye” iþini emin olun yumurta, süt konusuna kadar getirmeyeceðim.  Ama en azýndan maydanoz, nane, domates, biber için yapabilirsiniz.

Þimdi birlikte ilk adýmlarý atalým mý?

-Karar verin: Öncelikle en sevdiðiniz taze baharatlarýn listesini çýkarýn. Balkon veya bahçede ne kadar yer ayýracaksýnýz karar verin. 

-Yer: Balkon için saksýlar, küçük bir çiçek bahçeniz varsa tüm aradaki boþluklar, geniþ yeriniz varsa çit veya telle çevrilmiþ bir alan ilk ihtiyacýnýz olan þey. Bir de topraðýn drenajý, suyu emme gücü ve aldýðý güneþ ýþýðýdýr.

- Hava Koþullarý: Tohumlarý serpeceðiniz veya saksýlarý koyacaðýnýz yerin özellikle sabah saatleri en az 3-4 saat güneþ ýþýðý almasý önerilir. Bu bölgelerin rüzgar koridorunda olmamasý gerekir.