Kürdistan Federe Bölgesi bugünlerde iki konuyu tartýþýyor.
Bu konulardan biri, yaklaþan baþkalýk seçimleri. Diðeri de Mesut Barzani’nin Amerika ziyareti ve bu ziyarette yaptýðý açýklamalar.
Barzani, Amerika ziyaretinden önce, yeniden baþkan seçilmek gibi bir niyetinin olmadýðýný, baþkanlýðý býrakmaya hazýr olduðunu her fýrsatta tekrarladý. Ama Kürdistan halkýnýn, bölgeden gelen haberlere bakýlýrsa Mesut Barzani’den farklý düþündüðü anlaþýlýyor.
Halka sorulmuþ, Barzani’yi yeniden baþkan olarak görmek istiyor musunuz diye. ‘Bê serok Mesut nabe’ diyenler oldukça fazla. Duhok ilinde bir vatandaþ, Mesut Barzani hayattayken, baþkan olarak baþka birinin ismini gündeme getirmenin ayýp olduðunu söylemiþ, ki bu Barzani’nin halk arasýndaki gücünün ve saygýnlýðýnýn bir gösterisi.
Barzani, Kürt milliyetçiliðinin bugün yaþayan en büyük lideri. O mirasýn taþýyýcýsý. Ama dar anlamda bir milliyetçi de deðil Mesut Barzani. Kürtler’in beraber ve iç içe yaþadýklarý halklarýn da güven duyduðu, sözüne önem verdiði bir lider.
DAÝÞ’e karþý mücadelede, Barzani önemli bir sýnav verdi. Peþmergeler DAÝÞ’e karþý mücadele için cephede savaþýrken, Serok Mesut onlarla beraberdi. DAÝÞ’Ýn öldürdüðü peþmergelerin ailelerini, ziyaret etti, annelere teþekkür etti, ve ellerini öptü.
Kobani’ye yardým için aðýr silahlarla donatýlmýþ peþmergeleri gönderdi, Suriye Kürt muhalefetinin birliði için elinden ne geliyorsa yaptý. PYD’nin imzalanan anlaþmalara uymamasý, zaman zaman Mesut Barzani’yi kendi partisinin nezdinde zor durumda býraktý. Ama o kendi çevresine hep þunu söyledi: ‘Kürtler arasýndaki anlaþmazlýklarý daha da kýzýþtýran bir lider olarak tarihe geçmek istemiyorum.’
Barzani bugün, peþmergelerin DAÝÞE’e karþý kazandýðý zaferden memnun.
Kerkük’ü artýk peþmergeler kontrol ediyor ve Mesut Barzani, þimdiye kadar ertelenen Kerkük referandumunun, yani 140. Maddenin hayata geçirilmesini istiyor. Öngörülen tarih ise Haziran sonu gibi.
Lakin Kürdistan muhalefetini, bütün bu politikalarýn memnun ettiðini söylemek çok zor. Baþýný YNK’nin çektiði muhalefet, Mesut Barzani’ye karþý alternatif bir baþkan arayýþý içinde bulunuyor. Ama Mesut Barzani’nin yerini dolduracak bir lider de söz konusu deðil.
Mesut Barzani, iþte bu siyasi iklimde, Amerika’ya bir ziyaret gerçekleþtirdi. Ziyaret her bakýmdan önemliydi. Serok Mesut, Obama’yla beyaz sarayda bir görüþtü. Atlantik Konseyinde konuþtu ve önemli mesajlar verdi, daha sonra da, Amerikan Ticaret Odasýnýn konuðu oldu.
Barzani’nin Amerika’da yaptýðý açýklamalarda öne çýkan konu ise, Baðýmsýzlýk konusuydu ve bu konu hem bizim Türk medyasýnda, hem Arap medyasýnda çarpýtýlarak verildi. Sanki Barzani Amerika’ya Kürdistan’ý ilan etmek için vize almaya gitmiþ gibi yazýldý çizildi. Oysa Barzani sadece bir süreçten söz ediyordu. Baðýmsýz Kürdistan’ýn kurulmasýnýn bir süreç olduðunu, bu hakký bugünden yarýna kullanmak gibi bir niyetlerinin olmadýðýný ifade ediyordu. Hatýrlanacaðý gibi, DAÝÞ’in saldýrýsýndan önce, Baðdat’la yaþanan gerilim ve sorunlarýn bir sonucu olarak baðýmsýzlýk için referandum yeniden gündeme gelmiþ, ama DAÝÞ, Kürdistan ve Irak’a saldýrýnca, bu referandum gerçekleþememiþti.
Aradan geçen zaman içinde, Baðdat’la yaþanan sorunlar göreceli olarak da olsa hal yoluna koyuldu. Kürtler’in gündeminde bugün baðýmsýzlýk ilaný olduðunu iddia etmek, sadece aþýrý bir zorlama yorum olarak kalýr.
Kürtler’in güncel talebi bu deðil. Kürtler, peþmergelerin ikinci bir ulusal ordu olarak tanýnmasýný ve bu çerçevede, peþmerge gücünün modernizasyonu için Amerikan yardýmý talep ediyor. DAÝÞ’e karþý mücadele, hem Kürdistan’ýn hem Irak’ýn korunmasý için, peþmerge gücünün vazgeçilmez bir güç olduðunu ortaya koydu.
Barzani’nin Amerika ziyareti, ve üst düzey karþýlama, Amerika’nýn Kürdistan’da tercihinin hala KDP’den yana olduðunu göstermesi açýsýndan da önemlidir. Baþkalarýnýn, hevese kapýldýðýný gördük, ama partner ne Amerika ne Batý için deðiþmiþ deðil, hala KDP.
Özetle söylemek gerekirse, önümüzdeki yýllar, baðýmsýz bir Kürdistan’a deðil, ama daha da güçlendirilmiþ bir Kürt federasyonunun habercisi gibi..
Lakin bu federasyonun, Irak’ýn ulusal birliðinin parçalanmasýný deðil, daha da güçlenmesini saðlayacaðý da muhakkak. Kürtler Irak’ýn güçlü bir ortaðý olmak istiyor, ve baðýmsýzlýktan henüz epey uzakta olduklarýný da çok iyi biliyorlar.
Arap ve Türk milliyetçileri boþuna telaþ etmesin!