Ba, Atınç ve VELİ

Demba Ba + Atınç Nukan = 18 milyon avro! İyi para! Peki, bu parasal kazanç, sporsal verim kaybına yol açacak mı?

Transferde önemli olan, takımın üretim değerini artırarak, en azından düşürmeden alışveriş yapmak. Pahalı satıp, aynı verim gücünde daha ucuza oyuncu almak...

Kestirmeden gideyim ki Atınç’ın gitmesi Beşiktaş’ta bir yara açmayacaktır. Beşiktaş’a en az bir Sivok veriminde, ama yılın yarısını sakat geçirmeyen, üretimde sürekliliği olan bir stoper gerek. Atınç, müdahale sezgileri oturmamış, zamanlaması zayıf bir oyuncu. Bu nedenle 1.96’lık boyuna karşın kendisinden kısa rakiplere kafa topu veriyordu... Beşiktaş’ta ikinci adam olarak bekleyecek bu oyuncuyu 5 milyon avroya göndermek çok yerinde.

Demba Ba, iki kenar oyuncusu (Olcay ve Gökhan’a yarı yarıya bağlı olarak) verimi düşen bir adamdı. Elbette ortalaması (44 maç 27 gol) çok yerindeydi, ama 13 milyon getirmesi, kulübün içinde bulunduğu parasal zorlukta daha öne çıkan güzelliği oldu. Hemen belirteyim ki Beşiktaş bir Atınç’ı kolayca bulur. Ve hatta elinde o çizgide Miloseviç var. Ancak Ba, sporsal bir kayıptır. Onun kalitesinde bir oyuncunun mutlaka alınması gerekir.

Çünkü: Şenol Güneş sıradan Burak Yılmaz’dan bir gol kralı Burak üretti, ama bunu Burak ile birlikte yaptı! Hocanın başardığı, oyuncuda saklı duran yeteneği ortaya çıkarmak; o yeteneğini verimli biçimde kullanmasını sağlamaktır.

Yani tek başına hoca becerisi işi bitirmiyor. Yanı sıra oyuncuda da o yeterliğin bulunması gerekiyor. Ki, hoca araştırdığında-çalıştırdığında-eğittiğinde onu bulabilsin.

Mustafa Pektemek’i, Cenk Tosun’u, Ömer Şişmanoğlu’nu kaç yıldır izliyoruz. Onlar da gizli bir gücün, keşfedilmemiş bir yeteneğin varlığını sezen var mı?

Gelişeceklerine, gelişseler de sağlam kalıp yılda 40 maç oynayabileceklerine güvenmek zor!

Özetle, Beşiktaş’ın Sivok’un açığını kapatacak bir stoper ile birlikte Ba açığını giderecek bir forvet bulması gerekiyor. Bunun için zaten çalışmaktalar. Ama önemli bir transfer sorunu daha var: Veli’nin sağlık durumu Beşiktaş’ın şu andaki, çözülmesi gereken en önemli sorunudur. Aylardır tedavisi sürmekte. Yeni sezon çalışmalarına başlayamadı. Onun yokluğunun Beşiktaş’ı olumsuz etkilediği unutulmamalı. Enerjisi tükenmeyen, savaşçı bir oyuncu alınması artık şart oldu.