Baasçý ABD

Libya’da bazý silahlý devrim gruplarý, eski rejim artýklarýnýn siyasetten men edilmesine iliþkin kanunun bir an evvel yürürlüðe girmesi yönündeki taleplerini þiddetle vurgulamak için dahiliye, hariciye, maliye ve adalet bakanlýklarý ile meclisi kuþatýnca, ABD-Ýngiltere-Fransa üçlüsü telaþa kapýldý.

Libya Herald gazetesinde neþredilen bir habere göre mezkûr devletler þöyle bir müþterek açýklama yapmýþlar:

“Libya halkýnýn demokratik yollarla seçilmiþ temsilcileri ve liderleri kendilerini baský altýnda hissetmeden görevlerini yapabilmeli...”

Kast edilen “temsilciler ve liderler”, diktatör Kaddafi ile beraber çalýþmýþ olduklarý halde yeni dönem siyasetinde de kendilerine yer bulabilen kimseler.

“Halkýn hatýrý sayýlýr bir kýsmý onlara itimat edip rey veriyorsa kim ne diyebilir?” diye sorabilirsiniz ve ben de size karþý çýkma ihtiyacýný hissetmem.

“Siyasetten men kanunu þu þu sebeplerle yanlýþtýr” demem.

“Þu þu sebeplerle doðrudur” da demem.

Þunu derim ama:

Irak ve Suriye’deki Baasçý tavrýyla beraber düþünüldüðünde, ABD ve müttefiklerinin Libya’daki eski rejim kalýntýlarýna sahip çýkma gayretini devrime itimatsýzlýðýn ve her þeye raðmen eski rejim kadrolarýna itimadýn ifadesi olarak görmemek mümkün deðil.

Irak’ý iþgal ettiklerinde Baasçý kadrolarý tümüyle tasfiye etmiþlerdi.

Bir süre sonra onlarý mumla arar hale geldiler ve Baasçýlarýn Irak siyasetinden men edilmelerini eleþtirmeye baþladýlar.

Sütten aðýzlarý yandý, þimdi yoðurdu üfleyerek yiyorlar.

ABD’li yetkililer Suriye muhalefetinin temsilcileriyle yaptýklarý görüþmelerde “Size yardým etmemiz için Esed ve yakýn çevresi dýþýndaki Baas Partisi kadrolarýna dokunmayacaðýnýzý ve onlarýn siyasetteki varlýklarýný sürdürmelerine izin vereceðinizi taahhüt etmelisiniz” diyorlar.

Anlaþýlan o ki, emperyalist ABD devrimcilerden týrsýyor, onlarý tehdit olarak görüyor; Suriye’de Baasçýlara ve Libya’da Baas müsveddesi Kaddaficilere ise makul muhatap nazarýyla bakýyor.

Enteresan, deðil mi?

Devrimcilerin emperyalist uþaklýðýndan ve sosyalist kýlýklý faþist diktatörlüklerin anti emperyalist kahramanlýðýndan dem vuran zevat-ý muhterem bu konuyu bir düþünsün.