Baba kaybı ve ayrılık bağımlılığa götürüyor

Madde bağımlılığıyla psikiyatri kliniklerine danışanların çoğunun hikayesi benzer. Ailede rol modeli kaybetmenin üzerine eklenen aşk acısı özellikle gençleri uyuşturucu batağına sürüklüyor.

Madde bağımlılığı günden günden büyüyen bir sorun olmaya devam ediyor. Artık sadece erişkinleri değil çocuk ve genç ergenleri bile etkileyecek boyuta geldi. Her dinden, her kültürden ve her sosyoekonomik seviyeden insanı etkiliyor. Araştırmalar bağımlılığın yaşanan acı olaylarla çok yakından ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. İşte bu olayların başında özellikle küçük yaşlarda yaşanan baba kaybı ve sevgiliden veya eşten ayrılmak geliyor.

20 yaşında bir genç babasını kaybettikten sonra buhranlı bir dönem geçirmiş, ancak toparlanmayı başarmıştı. Bu süreçte bir kız arkadaşı olmuş ve hayata yeniden tutunabilmişti. Ancak bir müddet sonra baş gösteren anlaşmazlıklar nedeniyle kız arkadaşıyla yollarını ayırmıştı. Bu gencin maddeyle macerası da işte bu ayrılıkla başlamıştı. Babasının ölüm ve ayrılık acısı birleşnce genç kendisini meyhanelere ve eğlence mekanlarına atmış ve orada tanıdığı birkaç arkadaşının da teşvikiyle önce esrar sonra eroin bağımlısı olmuştu. 

Bir başka genç 15 yaşında babasını kaybetmiş ve okulu bırakıp Anadolu’dan İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştı. Çok çalışkan, gözü pek ve zeki olan bu genç,  kendi işinin sahibi  olmuştu. Hayat mücadelesi verdiği bu dönemde bir kıza aşık olmuştu. Nişanlanacakları gün abisi vefat etmiş ve nişan iptal edilmişti. Genç depresif bir döneme girmiş ve bu süreçte nişanlısından ayrılmıştı. Ayrılık acısına dayanamayan delikanlı soluğu madde içen bir iki arkadaşının yanında almıştı. Esrarla başlayan madde macerası bonzai bağımlılığına kadar ilerlemişti. Bu iki genç gibi yüzlerce insandan bahsedebilirim sizlere. Babasını, dedesini, annesini kaybetmiş, sevenlerinden ayrılmış, aşk acısına düşmüş ve önlerine kolayca servis edilen maddeye bağımlı olmuş binlerce genç var. Ailelerin özellikle küçük yaşlarda ebeveynlerini kaybeden veya kız/erkek arkadaşından ayrılan çocuklarına dikkat etmeleri bu yüzden çok önemli. Gençlikte olur deyip geçiştirilmemelidir.

Nasıl bir tedavi uygulanıyor

Bu iki gençle uzun bir çalışma periyodu geçirdik. Önce bir klinikte maddeden arınmalarını, bedensel ve ruhsal olarak güçlenmelerini sağladık. Hastaneden çıktıktan sonra psikoterapi programına aldık. Hastanede yattıkları süre içinde ve sonrasında terapi programlarında önceliği yaşadıkları travmalara verdik. Burada özellikle EMDR terapisinden faydalandık. Travmalarının yanında beynin dürtü kontrolünü sağlayan ön bölgelerini güçlendirme çalışmasına aldık. Bilgisayarı modellerle yapılan bu programa ‘Beyin Güçlendirme Programı’ adı veriliyor. Daha sonra iş, özel yaşam dengesi üzerine çalıştık. Travmalarından arınmak bu gençleri rahatlattı ve maddeye duydukları arzuyu sıfırladı. Acılarını unutmuş ve yaraları sarılmış olarak hayata yeniden döndüler.