Babalar ve oğulların bitmeyen savaşı

Yıl içinde birçok ödül toplayan Sarı Sıcak filmi vizyonda. Sanat filmi damgası yiyerek bir dezavantaj yaşamaması gereken ve her tür izleyicinin beğenerek seyredeceği bir yapım...

Türkiye’deki bazı filmler birkaç sene içinde festivallerde sıkça boy gösterir. Kimileri ödüllendirilir. Kimileri de her defasında seçkiye alınmasına rağmen eli boş döner festivalden. Sarı Sıcak, bahsettiğim ilk kategoriye giriyor. İstanbul, Malatya, Boğaziçi ile Moskova Film Festivali’nden önemli ödüllerle döndü. Bir filmin başarısı elbette ki sadece festivallerde kazandığı ödüllerle sınırlanamaz ancak bu film katıldığı her yarışmada bir şekilde seçilmeyi başarmış bir yapım. Filmin konusuna gelince… İbrahim ve ailesi fabrikaların arasında sıkışmış bir sebze tarlasını işletiyor. Babasının feodal hükümdarlığının altında yaşamını geçiren İbrahim her ne kadar kendisi için çok farklı bir gelecek hayali kursa da elinden fazla bir şey gelmiyor. Kendi kaderini eline almaya çalışan bir genç üzerinden Türkiye’nin genel aile yapısına, feodal sınırlardan çıkamamış toplumsal yapısına farklı bir bakış açısı getirmeye çalışan film uzun zamandır sinema perdesinde görmeye alışık olmadığımız bir janrı akla getirdi. Metin Erksan’ın Susuz Yaz, Ö. Lütfü Akad’ın Gelin-Diyet-Düğün üçlemesinde olduğu gibi toplumsal gerçekçi öğelerle bezeli bir film izleme şansını yakaladık. Bu yönüyle filmi oldukça güçlü buldum. Aslında çok basit bir isteği var İbrahim’in, ağır vasıta ehliyeti alıp kamyon şoförlüğü yaparak bu diyarlardan gitmek. Ama babasının ve toprakların baskısı onu bu hayalinden her fırsatta uzaklaştırıyor. Hıncını, hayvanlardan, bitkilerden, etrafından alıyor.  Yönetmen çok önemli bir konuyu, iyi bir çalışmayla kotarıyor. Ama bu başarı onun söyleyeceği şeylerin de tükenmesine sebep oluyor. Film bu hafta Başka Sinema ile vizyona giriyor. Başka Sinema’nın Türk sineması için önemi ortada. Ama iyi filmlerin sadece Başka Sinema ile izleyiciye ulaşması da tartışılması gereken bir konu. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: 

Fikret Reyhan

Senarist: 

Fikret Reyhan

Oynayanlar:

Aytaç Uşun, Mehmet 

Özgür, Gökhan Şimşek, Cem 

Zeynel Kılıç

Yapım: 2017, Türkiye, 85 Dk.

VİZYONDAKİLER

Çizgi Ötesi

Yaşamdan sonra ne olduğuna dair gizemi takıntı hâline getirmiş beş tıp fakültesi öğrencisi tehlikeli bir deneye kalkışır: Kalplerini kısa süreliğine durdurarak ölüme yakın bir deneyim yaşar. Deneyleri gitgide daha tehlikeli hâl alırken, diğer tarafa geçmenin paranormal sonuçları olarak, her biri geçmişlerindeki günahlarla yüzleşirler.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Flatliners

Yönetmen: Niels Arden Oplev

Senarist: Peter Filardi

Oynayanlar: Ellen Page, Diego Luna, 

Nina Dobrev, James Norton

Yapım: 2017, ABD, 110 Dk.

Aile Arasında

21 yıllık ilişkileri noktalanan nevrotik Fikret ile vokalist Solmaz komik bir tesadüfle tanışır. Solmaz’ın kızı Zeynep, Adanalı sevgilisiyle evlenmeye karar verince Fikret, kendini bir anda hayatının rolünü oynarken bulur. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ozan Açıktan

Senarist: Gülse Birsel

Oynayanlar:Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal 

Özyağcılar, Devrim Yakut

Yapım: 2017, Türkiye

Yarını Yok

Travis Conrad, oğlunu ve karısını trajik bir şekilde kaybetmiş eski bir askerdir. Eski işine döner. Hedefi olan Interpol ajanı öldürüldüğünde bir şeyler yanlış gitmeye başlamıştır. Bunun bir tuzak olduğunu anlayan Travis, ameliyathanede uyanır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: 24 Hours to Live

Yönetmen: Brian Smrz

Senarist: Zach Dean

Oynayanlar:Ethan Hawke, 

Xu Qing, Paul Anderson, 

Liam Cunningham

Yapım: 2017, Güney Afrika, 93 Dk.

Körfez

Film, büyük bir çevre felâketi üzerinden sınıflararası çatışmalara incelikli ve mizahi bir tarzla yaklaşıyor. Yeni boşanmış Selim, hayatını sürdürmek için İzmir’e, ailesinin yanına döner. Körfezde gerçekleşen bir kaza şehirdeki hayatı derinden sarsar. Selim, yıllar sonra döndüğü İzmir’de yeni bir dünyayı keşfe dalar.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Emre Yeksan

Senarist: Emre Yeksan

Oynayanlar:Ulaş Tuna Astepe, Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül, Müfit Kayacan

Yapım: 2017, Türkiye