Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacýlýk ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Mehmet Karalý “Aile hayatýna yönelik bazý politikalarý yanlýþ buluyorum. Ýyi bir çocuk yetiþtirmek, iyi bir ev hanýmý olmak bakan, baþkan, baþarýlý bir iþ kadýný olmaktan elzemdir, seçimde kadýnlara oy vermeyeceðim” demiþ. Olabilir, her görüþü ayný oranda deðerli bulmasak da görüþtür son tahlilde. Peþinen belirtelim burada konu ettiðimiz þey yukarýda alýntýladýðýmýz sözlerin sahibi deðil, bu cümlede ifadesini bulan genel yaklaþým biçimidir.
Yazdýklarýmýz ancak bu çerçevede okunmalýdýr. Ayrýca profesörün sözlerini efendice eleþtirmek mümkünken iþi hakarete vardýrmak -ki bu fýrsatý kaçýrmayanlar tahmin edileceði gibi hakaretlerini profesörün muhafazakar kimliði üzerinden aðýrlaþtýrmayý ihmal etmemiþtir- kendine yakýþaný karþý tarafa yansýtmak olur.
***
Gelelim, anneliði ve ev hanýmlýðýný ön planda tutarak kadýný kendince 'kutsayarak' taltif eden ve aðzýnýzý açtýðýnýz anda sizi anneliði ve ev hanýmlýðýný tahfif etmekle itham eden bu yaklaþýmýn üstünü örttüðü þeylere.
Evvela iyi bir çocuk yetiþtirmek sadece annenin vazifesi deðildir. Allah çocuklarý anne ve babalarýna ve tüm topluma emanet etmiþtir. Yani evlerimizin mimarisinden mahallelerimizi nasýl imar ettiðimize, çocuklarýmýzýn geçen lokmanýn helal mi haram mý olduðuna, komþuluk hukukuna ne boðazýndan kadar riayet ettiðimize kadar bir dizi þey sayabiliriz iyi bir çocuk yetiþtirmenin tek baþýna bir annenin harcý olmadýðýný anlatmak için. Þunu da belirtelim, tüm bunlar annelerin iyi çocuk yetiþtirmekteki sorumluluðunu bir fiske dahi azaltmaz.
***
Ayrýca annelik bir meslek de deðildir. Týpký babalýk gibi. Kadýnlarýn belediye baþkaný olmalarý halinde anneliklerini ihmal edecekleri düþüncesinin sahibi olan erkekler, önemli bir kýsmý 'gözükmek' üzere kurulu siyasi hayatlarý sýrasýnda acaba iyi bir çocuk yetiþtirmek konusundaki sorumluluklarýný yerine getiriyorlar mý?
***
Ev hanýmý tabirini kullanmayý tercih etmesem de ev iþleri, saygýyý ve karþýlýðý hak eden büyük bir emek gerektirmektedir. Fakat bu iþler de sadece kadýnlara zimmetli deðildir. Ýþ bölümü dediðimiz þey, adalet terazisinde tartýlmasý gereken 'negatif' bir kavramdýr. Dezavantajlý ile avantajlýnýn eþit muamele görmesinin adaletsizliðe yol açacaðý alanlardan biridir hanenin çekip çevrilmesi iþi. Bu yüzden bazý iþlerin kadýna, bazý iþlerin erkeðe daha çok hisse çýkacak þekilde pay edilmesi, mutlak eþitlik olmadýðý gerçeðinden hareketle, adalete daha uygun bir sonuç doðuracaktýr.
Ez cümle insaný erdemli kýlan þey onu baþka varlýklardan ayýran özelliði neyse onu en kamil þekilde yapabilmektir. Ýnsanýn eþrefi mahlukat olmasýnýn anlamý da budur. Kadýný erkekten ayýran vasfý neyse onu en iyi þekilde yapmasý, erkeði kadýndan ayýran vasfý neyse onu en iyi þekilde yapmasýdýr. Annelik ve babalýk birbirine ikame edilemeyen özelliklerdir ama iyi çocuk yetiþtirmek, bir tarafa yüklenemeyecek kadar büyük ve önemli bir vazifedir.
***
Kadýnýn ev dýþýndaki emeðinin, o ev dýþý tarla olduðunda hiç sorun edilmiyorken siyaset, ya da uzmanlýk gerektiren baþka meslekler olduðunda "kadýnýn deðeri" ya da "annelik" gibi kavramlarla karþýtlýk içinde ele alýnmasý herhalde yine "modern aklýn" bizi düþürdüðü ikiliklerden biridir.
Ortada aileyi, çocuklarý, geleceði, toplumu bekleyen ve belki de zaten içine düþtüðümüz büyük bir tehlike varken kadýn ve erkekler, sorunu karþý cinse yansýtmak yerine kendi vazife ve noksanlýklarý bahse konu etse daha iyi olacak.