Bâbýâlî

Nasuhi Güngör dünki yazýsýnda (“Afrika da Nereden Çýktý?”)benim eski, ama mütemâdiyen için için iþleyen bir yarama tuz basdý ve dedi ki gerçi Baþbakan RTE üç Afrika ülkesini kapsayan son derece önemli bir geziye baþladý ama kendisine refâkat eden meslekdaþlarýmýzdan bu konuda doðru dürüst bir haber, yorum, analiz almamýz ihtimâli yok denecek kadar az. Zîrâ onlar Afrika’da da kendisine yine Ýmralý, terör, Kürd sorunu, sebze halindeki fasulye fiyatlarý, ÝETT biletlerine muhtemel zam gibi sorulardan baþkasýný yöneltmeyecekler.

Benim bu konuda “Teyyâre Kazetacýlýðý” adlý ve 11 Temmuz 1985 târihli bir yazým vardýr. Oradan kýsa bir bölüm sunmak istiyorum:

(flash...flash...flash...)

aa’dan bütün abonelere:

Sayýn Baþbakanýmýz Turgut Özal Beyefendi Perþembe Günü Pekin’de Çin Baþbakaný Sayýn Deng Ziyao Ping ile dörbuçuk saatlik baþ baþa bir görüþme yapmýþdýr. Ýki lider bunun ardýndan onyedi ikili anlaþma imzâlamýþdýr.

Sayýn Turgut Özal Beyefendi bundan sonra Türk kazetacýlarýn sorularýný cevablamýþdýr.

Sorular ve cevablar:

Soru - Efendim, Þarkî Karaaðaç’da bâzý devlet memurlarý göreve kravatsýz geliyorlarmýþ.

Bunlar hakkýnda herhangi bir iþlem düþünüyor musunuz?

Özal - Tahkîkâtýn bu safhasýnda henüz kesin konuþmak istemiyorum. Fakat þurasýný belirtmek isterim ki KDV artýk tamâmen rayýna oturmuþdur.

Soru - Turgut Bey, Millî Eðitim Bakaný dün sabah makâmýna sekizbuçuk yerine dokuza on kala gelmiþ. Bu, Kabine’de bir deðiþiklik anlamýna mý geliyor?

Özal - Hayýr, böyle bir þey yok. Ama biz eðer 24 Ocak Kararlarý’ný almamýþ olsaydýk Türkiye bugün çok kötü bir durumda olurdu.

Soru - Sayýn Baþbakan, arkadaþlar hep Türkiye’yle ilgili sorular soruyorlar. Ben yine Çin gezisine dönmek istiyorum: Gezi sýrasýnda Bayan Özal’ýn iki kere ayaklarý þiþdi. Acabâ bu, evlilik yaþamýnýzdaki bir mutsuzluða mý delâlet ediyor?

Özal - Semrâ’nýn ayaklarý eskiden beri zaman zaman þiþer. Hekimler kan dolaþýmý bozukluðundan olabileceðini söylüyorlar. Benim þahsî kanaatime gelince, Türkiye artýk köþeyi dönmüþdür! Bu yýl enflasyon taþ çatlasa yüzde kýrký aþmaz.

Soru - Kýzýnýz Zeynep Haným yakýnda dünyâ evine girecekmiþ, doðru mu?

Özal - Hayýrlýsý neyse o olsun! Bununla berâber ihrâcat seferberliðinde sýnâî ve zirâî mâmuller arasý denge þart.

Soru - Merhûmu nasýl bilirdiniz?

Özal - Ben Türk Basýný’na karþý her zaman sevgi ve yakýnlýk duymuþumdur.

NOT: Baþbakan Turgut Özal 15-17 Eylül 1989 târihleri arasýnda Ýspanya’yý ziyâret etdi. Ýspanya’da milyarlýk silâh ortak silah yapýmý ve Türkiye’nin AT’ye (AB’nin o zamanki adý, Y.A.) girmesi için Ýspanya desteði bakýmýndan fevkalâde önemi hâiz bu ziyârete Ýspanyol basýný geniþ yer verdi. Meselâ “ElPaís” 15 Eylül 1989 târihli nüshasýnda hem Özal’la yapýlmýþ çok uzun bir mülâkat, hem Türkiye’nin genel durumuna iliþkin uzun bir inceleme ve hem de Kürd Sorunu’yla ilgili yine uzun bir yazý yayýnladý.

Türk gazetecileri de kalabalýk bir kâfile hâlinde Özal’ýn uçaðýndaki yerlerini almýþlardý.

16 Eylül târihli “Hürriyet”de “Baþbakan’ýn Ýspanya Gezisi” ana baþlýðý altýnda yayýnlanan haberlerin toplam satýr sayýsý (üþenmeyip saydým!) tam 278’i buluyordu. Bunlardan 260’ý “münhasýran” Cumhurbaþkanlýðý için kimin aday olacaðý sorusuna ayrýlmýþdý!

Uçakda bununla ilgili olarak neþ’eli anketler düzenlenmiþ, gülünüp oynanmýþ, yenilip içilmiþ, kýsacasý hoþça vakit geçirilmiþdi.

Asýl konu ile ilgili olarak basýlmýþ satýr sayýsý ise sâdece 18 idi!

O da Ýspanyol basýn organlarýndan alýntýlardan ibâretdi.

19 Ekim 1989