Badem çaðlasýnýn yemeði de yapýlýr çorbasý da

Bir, bilemedin iki hafta! Ýþte o kadar kýsa zamaný var çaðla bademin. Isýrdýðýnýzda burnunuza çimen kokusu geliyorsa kaçýrmayýn hemen yiyin. Çünkü birkaç gün sonra mevsimi sona erecek. Ama mevsimi bitse bile turþusunu kurabilirsiniz.

Manav reyonunda burnuma doðru uzatýyor satýcý. “Aman ne de güzel, yalnýz rengi fazla mý yeþil? Hatta biraz þiþko gibi sanki” diye düþünüyorum. Aklýmdan geçeni anlýyor mu ne? “Kayýsý çaðlasý bunlar abla, çok güzel” diyor. Meraklýyým ya hemen deniyorum. Amanýn! Nasýl bir ekþilik bu? Katiyen yiyemem. Yiyenlere afiyet olsun. Yani anlayacaðýnýz þimdilerde kayýsý çaðlasý da satýyorlar. Ama bugünkü konumuz çaðlanýn hasý badem olacak...

KAYISI OLANI DA VAR

Körpe badem yani badem çaðlasýný rahat rahat bulabiliyor musunuz? Memleketimin aðacýndan toplanýr, bilirsiniz. Marketler çýldýrmýþ olmalý dedim geçtiðimiz hafta dudak uçuklatan fiyatýný görünce. Üstelik bir minikti ki sormayýn ve de tatsýz mý tatsýz. Sonra ayný hafta annem göndermiþ Ýzmir’den... Ýri iri, çýtýr çýtýr ve yemyeþil, su gibi. Biliyorum ki ikinci partiye kadar ‘kartlaþacak’! Öyle derler mevsimi geçmiþ badem çaðlasý için. O halde hiç bekletmeden en güzel þeylerini yapalým mý? Bence yapalým!

1- TAZE TAZE YÝYÝN

Elbette badem çaðlasýyla yapýlacak en güzel þey tazesini bulmuþken tuza batýrýp çýtýr çýtýr yemek! Mutlaka 2-3 saat soðuk suyun içinde bekletin. Sonra da tüm tüylerinden kurtulmak için suyun içindeyken biraz ovuþturun. Bol soðuk sudan geçirip yýkayarak süzün. Ýþte badem çaðlasýnýn en güzel hali!

2- TURÞUSU KURULUR

Birazcýk zamaný mý geçti? O halde hiç yemek için boðuþmayýn, çünkü hakikaten lezzetsiz olur. Yapýlacak en güzel þey onlarý yýkayýp cam kavanoza atmak. Yaklaþýk yarým kilo çaðlanýn üzerine üç yemek kaþýðý deniz tuzu, yarým su bardaðý sirke ve bolca sarýmsakla bir litre kaynar su ilave edin. Kapaðýný kapatýp 15-20 gün sonra afiyetle yiyin!

3- MARDÝN’DE ETLE PÝÞÝRÝLÝYOR

Taze çaðlalarý yýkayýn, eti soðanla kavurup yemeklik hazýrlayýn. Üzerine yeþil kabak, badem çaðlasý ve yarým bardak suda çýrpýlmýþ tuz, limon suyu ve unu koyup tencerenin kapaðýný kapatýn. Orta ateþte 15-20 dakika piþirin.

4- ÇORBASINI MUTLAKA DENEMELÝSÝNÝZ

ANTEP ve Urfa’da hazýrlanan nefis bahar çorbasýný mutlaka denemelisiniz. Süzme yoðurtla ister etli ister mini köfteli hazýrlayabilirsiniz ama içine haþlanmýþ nohut eklemeyi unutmayýn. Ben taze nane ve dereotunu bolca kullanýyorum. Terbiyesini týpký yoðurt çorbasý gibi biraz un ve yumurta sarýsýyla yapýn.

5- BU TARÝF DE BENDEN

Mevsimleri denk düþünce, benim mutfakta da tencereye de birlikte düþtüler. Aslýnda taze yemek üzere yýkadýðým çaðlalarýn en küçüklerini diðer tarafta hazýrladýðým sakýz enginarýnýn içine ilave etme fikri, ilk kez bu hafta aklýma geldi. Cidden nefis oldu, tavsiye ederim. Enginarým zeytinyaðlý ve taze soðanlýydý. Ýçine sadece çaðla ekledim. Limonlu ve tabii ki bol dereotlu!

UTIVE ÞEF AYDIN DEMÝR’E BÜYÜK ALKIÞ

Fransa’nýn Lyon kentinde her sene yüksek prestiji bir ödül verilir. Bu ödülü ilk kez bir Türk þef, Aydýn Demir aldý. Aydýn Demir, iþinde mükemmeldir. ABD Baþkaný Obama’ya yemek yapmaktan tutun da birçok tanýdýk mekanýn reçetelerini oluþturan kabarýk bir referans dosyasý var. Mutfaðýndan tutku dolu yemeklerini çýkarýrken, lezzet yolunda sesiz sedasýz yürür. O sebeple bu ödülü fark etmemiþ olabilirsiniz. Þimdi ben anlatayým: ‘Les Toques Blanches du Monde’, dünya aþçýlar baþkenti olarak kabul edilen Lyon’daki aþçýlar topluluðu. Peki Aydýn Demir’i nereden tanýdýlar? Bu yýl Lyon’da yaklasýk 400 kiþilik bir davette Türk yemekleri hazýrlayan Demir, Fransa’nýn ünlü þeflerine yemeklerimizi tanýttý. Bu yemeklerden etkilenmiþ olmalýlar ki 2012’nin “Les Toques Blanches du Monde” þefi olarak Demir’i seçtiler.