Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Badem kalp ve damar hastalarýnda kan ürik asit seviyesini düþürüyor

Yapýlan kan analizinde serum ürik asit seviyesinin yüksek olmasý koroner arter hastalýklarý geliþimine baðlý kalp krizi ve inme gibi hayati riskleri artýrmaktadýr.  Serum ürik asit seviyesinde 1 mg/dL artýþýn kronik arter hastalýklarýna baðlý ölüm riskini yüzde 12 artýrdýðý bildiriliyor. Son çalýþmada bademin bu riskin azaltýlmasýnda etkinliði deðerlendirilmiþ. Bademin kan lipitlerini azaltýcý etkisine baðlý olarak kalp-damar hastalýklarýný riskini azaltabileceði biliniyor.  Pakistan’da yürütülen çalýþmada kalp damar hastasý 150 kiþide bademin ürik asit seviyesini düþürücü etkisi incelenmiþ. 

Çalýþmaya düzenli badem tüketen ya da badem alerjisi olan kiþiler alýnmamýþ. Hastalar elliþerli üç gruba ayrýlmýþ. Birinci gruba badem veya diðer yemiþleri kullanmalarýna izin verilmemiþ. Diðer iki gruptan birine Pakistan bademi, üçüncüsüne ise Amerikan bademi verilmiþ. Hastalarýn günde 10 gram bademi önce suda bir gece beklettikten sonra kabuðunu soyup sabah aç karnýna yemeleri istenmiþ. Oniki hafta süren uygulamanýn baþlangýcýnda, 6’ýncý haftasý ve sonunda kan basýncý, vücut aðýrlýðý ölçümlerinin yaný sýra kan testleri yapýlmýþ. Ürik asit seviyelerinde badem verilmeyen gruba göre Pakistan bademi ile erkeklerde yüzde 17, kadýnlarda yüzde 16; Amerikan bademi ile ise erkeklerde yüzde 20, kadýnlarda yüzde 21 azalma saðlandýðý bildiriliyor. Üç grupta da kan basýncý seviyelerinde belirgin bir deðiþim gözlemlenmemiþ. Amerikan ve Pakistan bademlerinin kaynaðý ayný bitki olmasýna raðmen sonuçlarda gözlenen farklýlýk ilginç. Bizim yürüttüðümüz bir çalýþmada benzer iþlemlerle ceviz ile kan basýncýnýn düþürülmesinde yüzde 13-15 civarýnda baþarý saðlamýþtýk. Bu çalýþmada bademin kabuðunu soyup vermiþler. Bence bademin kabuðunu soymadan ve içerisinde bekletilen suyun da içilmesi daha yararlý olacaktýr.

Serum ürik asit seviyesinde yükselme oksidatif hasar ve iltihaplanmayý tetikleyerek damar iþlevlerinin bozulmasýna yol açabilen bir risk faktörü. Badem L-arjinin taþýr. Bu madde damar geniþletici etkiye sahip olan nitrik oksit oluþumuna yol açarak kan basýncýný düþürür. Çalýþmada hastalar araþtýrma süresince tansiyon düþürücü ilaçlarýný da kullandýklarý için kan basýncý üzerinde bademin belirgin bir etkisi gözlenememiþtir.