Vücudumuzun kendisini yenilemesi için kaliteli bir uyku þarttýr. Bunun için akþam saatlerinde et, pizza ve çikolatadan uzak durun, badem, çilek, ceviz, süt ve ahudududan destek alýn.
Uyku yaþamýnda en deðerli zaman olduðunu çoðu zaman unuturuz. Ýþlerimizin bitmesi için uykusuz kaldýðýmýz gibi, bazen de uykusuzluk sorununu ciddi ciddi yaþarýz. Araþtýrmalar son zamanlarda uyku problemi yaþayan insanlarýn sayýsý azýmsanmayacak kadar arttýðýný gösteriyor. Bilim adamlarý sorun karþýsýnda uyanýk. Uykusuzluðuna neden olan problemlerin baþýnda psikiyatrik hastalýklarýn geldiði belirlendi. Bu hastalýklara sahip olanlarýn mutlaka uygun tedavi yöntemleri ile hekimden yardým almalarý þart. Buna medikal uyku tedavisi deniliyor. Bunun dýþýnda þiþmanlýk, uykuda solunum durmasý, reflü, stres, kalp hastalýklarý, troit hastalýklarý ve menopoz uykuda sorun yaþanmasýný saðlayan diðer hastalýklar.
Sakinleþtirici besinlere yönelin
Araþtýrmalar, uykusuzluðun önlenmesi için beyne odaklanýyor. Beyinde serotonin sentezini uyaran triptofan denilen bir aminoasidin ve melatoninin düzeylerinin yükselmesinin uykunun normal düzeyde seyretmesine neden olduðunu açýkça belirtiyor. Doðada melatonin içeren besin sayýsý az iken triptofan hemen hemen birçok hayvansal ve bitkisel besinde var. Ama miktarý oldukça önemli uyku için. Ýþte uyumanýza yardýmcý olacak, derin uykuya sizi rahatlýkla ulaþtýracak 5 besini düzenli olarak gün içerisinde ve yatmaya yakýn yemek beyinde seratonin düzeyini arttýrabilir, melatonin içerdikleri için rahatlamanýza yardýmcý olabilir.
Süt: Özellikle kaliteli protein içeriði ve triptofan aminoasidinden zengin olmasý uyumaya yardýmcý olmaktadýr. Uyumadan önce ýlýk içilen sütün triptofan içeriði daha yüksek olacaðýndan sizi hýzla uykuya dalma pozisyonuna geçirebilecektir.
Ceviz: Doðal melatonin kaynaðý olan ceviz yine uyku için size yardýmcý olabilir. Akþam yemeðinden sonra 1 çay bardaðý kadar yemek yeterlidir.
Çilek: Yýlýn belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici. Süte karýþtýrýlabilir, ara öðünlerde yenilebilir. Ýyi uyku için 20 adet yenmesi gerekir.
Ahududu: Çok nadir bir dönemde tazesini yakalayabildiðimiz ahududunu taze veya dondurulmuþ olarak tüketebilirsiniz. Akþam yatmadan önce 1 kase ahududu sizi yatýþtýracak ve kesintisiz rahat bir uykuya hazýrlayacaktýr.
Badem: Doðal melatonin kaynaðý olan bu özel kuruyemiþ uyku için birebir farklý bir alternatif.
1 çay bardaðý kadar güzde istenilen zamanda yemek yeterli. Bu doðal besinleri yedikten 30-45 dakika içerisinde uyku belirtileri baþlayacak ve düzenli yaptýðýnýzda kýsa süreli olan uykusuzluk sýkýntýnýzda rahatlýkla uzaklaþabileceksiniz.
UYKUNUN 5 DÜÞMANI
1-Ýþlenmiþ et ürünleri
Yüksek seviyede tyramin içeren iþlenmiþ et ve et ürünleri, noroepinefrin salgýlamasýný tetikleyerek beynin uyanýk olma süresini uzatýyor. Akþam saatlerinde bu gýdalarýn aþýrý tüketimu uykuyu kaçýrabiliyor.
2-ÇÝKOLATA
Çikolatanýn içeriðindeki bir çeþit aminoasit olan tyrosinmaddesi uykuya dalamama problemine neden oluyor. Özellikle akþam saatlerinde çikolata yenmesi önerilmiyor.
3-ENERJÝ ÝÇECEKLERÝ
Akþam yüksek oranda kafein ve taurin içeren enerji içecekleri içmek uykuyu açýyor.
4-DOMATES SOSU, PÝZZA, BAHARATLI GIDALAR
Mide yanmasý, reflü gibi rahatsýzlýklar da uykuyu bölebiliyor. Reflüyü tetikleyecek besinleri yatmadan önce yememeye özen gösterin.
5-ALKOLLÜ ÝÇKÝ
Alkollü içkiler toplumdaki yaygýn inancýn aksine derin uykuya dalmayý engelliyor.