Kalsiyum, fosfor, çinko, demir, magnezyum, potasyum, A,B,C ve E vitaminleri gibi zengin içeriðe sahip olan badem multivitamin gücünde. Ancak özellikle ara öðünlerde baþtacý edilen bu besinin fazla tüketilmesi halinde kilo almak kaçýnýlmaz oluyor.
Badem yararlý bir çerez. Dünyada toplam badem üretiminin yaklaþýk 1.5 milyon ton olduðu bildiriliyor. Yunanistan, Ýran, Ýtalya, Fas, Protekiz, Ýspanya ve Türkiye de ana üreticilerindendir. Türkiye’de en kaliteli üretimi Datça Yarýmadasý’nda yapýlýyor. Bademin saðlýða pek çok yararý var ama yine de mesajýmýz ayný ‘ölçülü beslenin, saðlýklý yaþayýn’ yani miktar konusunda hassasiyeti unutmayýn çünkü 20-25 adet badem 200 kalorilik enerji veriyor saðlýk açýsýndan faydalý olsa da her besin gibi bademin fazlasý da yað olarak depolanacak ve kilo almanýza katký saðlayacaktýr.
- Vitamin mineral için iyi bir kaynaktýr: Yeterli miktarda karbonhidrat, doymamýþ yað, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Yarým çay bardaðý badem günlük manganez ihtiyacýnýn yüzde 45’ini, bakýrýn yüzde 20’sini karþýlar.
- Hastalýklardan korur: Badem, koroner kalp hastalýklarý riskini azaltýyor. LDL’yi kolesterolü düþürücü etkiye sahip olan badem diyabet ve kardiyovasküler hastalýklar için çifte koruma saðlýyor. Araþtýrmalar, düzenli badem tüketenlerde total kolesterolün yüzde 4-12 oranýnda az olduðunu gösteriyor. Yarým çay bardaðý badem 18 gram yað içeriyor. Bunun 11 gramý kalp için faydalý olan doymamýþ yaðlardan oluþuyor.
- Baðýþýklýk sistemini güçlendirir: Badem iyi bir antioksidan olan, baðýþýklýk sistemini destekleyen E vitaminin ve manganezden zengin.Ayrýca magnezyum, bakýr, riboflavin (B2) ve fosforun da iyi kaynaðýdýr.
- Kilo vermeye yardýmcýdýr: Ýçerindeki yaðlar kilo vermeyi kolaylaþtýrýr, ara öðünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir. Ýspanyol ‘Obesity’ dergisinde yayýmlanan bir araþtýrmada, haftada en az iki kez badem tüketen kiþilerin hiç tüketmeyenlere göre yüzde 31 daha fazla kilo kaybettiði görüldü.