7256 sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun 17 Kasým 2020 Tarihli ve 31307 Sayýlý Resmi Gazete’de yayýnlanmýþtýr. Bu kanunla birlikte baþta vergi ve SGK prim borçlarýnýn yapýlandýrmasý olmak üzere bir çok alanda düzenleme yapýlmýþtýr.
SGK’na kayýt ve tescilleri yapýldýðý hâlde, 31/10/2020 tarihi itibarýyla prim borcu bulunanlarýn, bu tarihten önceki sürelere iliþkin prim borçlarýný, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden ikinci ayýn sonuna kadar ödememeleri veya ilgili Kanunlarý uyarýnca yapýlandýrmamalarý halinde sigortalýlýklarý durdurulacaktýr. Prim ödemesi bulunan sigortalýlarýn daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karþýladýðý ayýn sonu itibarýyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalýlarýn ise tescil tarihi itibarýyla sigortalýlýðý durdurulur.
Durdurulan süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilmeyecek olup, bu sürelere iliþkin Kurum alacaklarý takip edilmeyecektir. Sigortalýlýklarý durdurulanlardan 5510 sayýlý Kanunun 4(b) bendi kapsamýnda çalýþmaya devam edenlerin sigortalýlýklarý 1/11/2020 tarihi itibarýyla yeniden baþlatýlacaktýr. Hesaplanan borç tutarýnýn tamamýný, borcun teblið tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilecektir. Teblið edilen borç tutarýnýn bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilmez ve bu madde kapsamýnda ödenmiþ olan tutarlar ilgilinin prim ve prime iliþkin borcunun bulunmamasý kaydýyla faizsiz olarak iade edilir. Ýhya edilerek kazanýlan hizmet süreleri borcun ödendiði tarihten itibaren geçerli sayýlacaktýr.
Sigortalýlýklarý durdurulanlar ile bunlarýn bakmakla yükümlü olduðu kiþiler hakkýnda 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel saðlýk sigortasý hükümleri uygulanmayacaktýr.
6111, 17103 ve 27103 kanun numaralý istihdam teþviklerinin uygulama süresini 2023 yýlýna kadar uzatmaya Cumhurbaþkaný’na yetki verilmiþtir. Yine, 7252 sayýlý Kanun Teþvikini 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya iliþkin Cumhurbaþkaný’na yetki verilmiþtir.
Cumhurbaþkanýna kolaylaþtýrýlmýþ KÇÖ konusunda verilen yetki uzatýlarak, Cumhurbaþkaný Kararý alýnmasý halinde 30/06/2021 tarihine kadar Koronavirüs kaynaklý zorlayýcý sebep gerekçesiyle kýsa çalýþma baþvurusu yapýlabilecektir.
KÇÖ uygulamasýnda 2020 Ekim ayý ve öncesi döneme ait iþverenlerin hatalý iþlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarýyla tahsil edilmemiþ olanlar terkin edilecektir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemeyecektir.
Daha önce de ertelenen Esnaf Ahilik Sandýðý 7256 sayýlý Kanunla tekrar ertelenmiþ oldu. Esnaf ve Ahilik Sandýðý uygulamasý baþlangýç tarihi 31/12/2023 olarak ertelenmiþtir. Daha önce de ertelenen Esnaf Ahilik Sandýðý 7256 sayýlý Kanunla tekrar ertelenmiþ oldu. Uygulama baþladýðýnda Esnaf Ahilik Sandýðý primi sigortalýnýn prime esas günlük kazançlarýndan, %2 sigortalý ve %1 Devlet payý olarak prim hesaplanacaktýr.
Ayný zamanda 7194 sayýlý Dijital Hizmet Vergisi ile Bazý Kanunlarda ve 375 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun ile hayatýmýza girmiþ olan konaklama vergisi baþlangýç tarihi de 1/1/2022 olarak güncellenmiþtir.