Bağımlılıkla mücadele seferberliği

Madde bağımlılığının ilköğretim seviyesine inmesi bakanlığı harekete geçirdi. Çocukları  risklerden korumak amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı büyük bir mücadele başlattı.Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) projesiyle okullarda ve ulusal düzeyde bilinç oluşturulması amacıyla işbirliğine gitti. İşbirliği protokolü, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman tarafından imzalandı. Günümüzün belki de en büyük Halk Sağlığı sorunu haline gelen bağımlılığın önlenmesi adına bu protokol önemli bir gelişmedir.

Çocuklar neden huy değiştirdi

Bundan çok değil beş on yıl önce sadece kumar, alkol ve madde zemininde ele alınırken şimdi artık internet, teknoloji, telefon, alışveriş, seks, iş bağımlılığı gibi bağımlılık çeşitleri ortaya çıkmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalar madde bağımlılığının ilköğretim seviyesine indiğini gösteriyor.  Halim selim, sağlıklı ve uyumlu çocukların bir anda mizaç değişimleri yaşadıklarına, şizofreni dahil birçok ruhsal hastalığa yakalandıklarına, aileleriyle ilişkilerinin bozulduğuna, akademik performanslarının düştüğüne ve bunların altından sıklıkla madde kullanımının çıktığına hemen her gün şahit oluyoruz. Yine gün geçmiyor ki bilgisayarın başından kalkmayan, saatlerce internette gezinen gençlere ve onlardan yakınan ebeveynlere rastlamış olmayalım.

Kumarhane evlere girdi!

Kumar eskiden kumarhanede oynanırdı. Şimdi internete giren herkes için kumar bağımlılığı riski var. Ailelerin kredi kartını izinsiz olarak alıp onbinlerce lira zarara sokan çocuklar azımsanmayacak kadar çok. Alışveriş çılgınlığı ise ailelerin korkulu rüyası. Özetle bağımlılık çağımızın sorunu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Yeşilay’ın bu girişimleri çok anlamlı ve sevindiricidir. Ailelerin ‘bizim çocuğumuz yapmaz’ yanılgısı içine düşmemeleri ve bu konuda uyanık olmaları gerekiyor. Aile, sivil toplum ve okul üçgeninde çocuklarımızı korumaya almanın, sağlıklı nesiller yetiştirmek açısından büyük etkisi olacak. Bu  vesileyle Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman’a teşekkür ediyorum.