Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

Baðýmsýzlýk isteyenin önce cüzdanýný kaybediyorlar

Ýskoçya baðýmsýzlýk için yola çýkarken zenginleþeceðini sanýyordu. Yeni ülke AB’ye girecek, Euro kullanacak, Londra’ya vergi vermeyecek, kýyýdaki petrole sahip olacak vs vs.

Ancak ne Londra, ne Avrupa ne de büyük birader ABD bu giriþime iyi gözle baktý. Ýskoçya giderse, Ýngiltere zayýflayacaktý, Avrupa’nýn daha küçük parçalara ayrýlmasýnýn yolu açýlacaktý. Üstelik Ýskoçya da zengin olmayacaktý. Onun için de hareketi ekonomi üzerinden durdurdular. Ýskoçlar’ýn kalplerine deðil, cüzdanlarýna korku saldýlar. Bireylere: Bankalardan kredi alamazsýnýz, ev borcunuzu ödeyemezsiniz- dendi.

AB -sizi almayýz, Euro kullandýrmayýz- dedi. Londra -Sterlin de kullandýrmam, pasaport vermem- dedi. Bankalar, þirketler Ýskoçya’yý terk tehdidinde bulundu. Ýskoçlar’ýn hayalinde petrol vardý. Londra petrolü de vermeyecekti. Tümüyle ekonomik koþullarýn aðýrlýðý altýnda baðýmsýzlýk giriþimi reddedildi.

Demek ki:

- Batýda ayrýlýkçý hareketlere izin yok.

- Bireyleri cüzdandan yakalamak en kolayý.

- Atýlacak adýmla bireylerin zenginleþmeyip daha fakirleþeceði anlaþýlýr ve anlatýlýrsa, karar: Hayýr -Baðýmsýzlýk diyenin dýþarýdan yüz bulup bulmamasý çok önemli.

- Dýþ destek olmazsa baðýmsýzlýk hikaye.

Ayrýlmak isteyene önce -Birikmiþ borçlarýný nasýl ödeyeceksin- diyorlar. Hâlâ ýsrar ederse, gelecekteki faturayý gösteriyorlar. Ve tabii ki demokratik biçimde... Ýskoçya’da baðýmsýzlýðýn reddi demokratik biçimde gerçekleþmiþtir.

Savaþýn kendisi var, adý yok

Amerika savaþta mý, deðil mi... Düþman, IÞÝD denen ve sayýlarý 30 bini bulduðu iddia edilen bir çete... Yayýldýklarý arazi Irak ve Suriye’nin yüzeyi. Baþkan Obama önce -Stratejimiz yok- dedi,  muhalifler -Bu nasýl baþkomutan- diye tozu dumana katýnca, günler içinde ABD ordusunun ateþ gücünü, NATO dahil 40 kadar müttefiki bir araya getirdi. Uzunca bir mücadeleden söz etti. Terör örgütünü zayýflatýp, çökertip sonra yok etmekten söz ediyor. Belki Nobel Barýþ ödülü aldýðý için -Savaþ- kelimesinden kaçýnýyor.

ABD Dýþiþleri Bakanýna sordular: Savaþ havasýna girmenizi tavsiye etmem- dedi. Savaþ yok, terörle küresel mücadele var- diye ekledi. Ama Savunma Bakaný -IÞÝD’e karþý savaþ halindeyiz- diyor. Genelkurmay Baþkaný da öyle. Askerler öyle diyorsa, öyledir.

Savaþ terimini kullanmadan savaþ uçaklarý, ÝHA’lar yoðun bombardýmandalar... Yaklaþýk 1600 ABD askeri Irak’ta danýþmanlýk hizmeti veriyor ve bu sürede Baðdat’ýn kendini toplayýp ne zaman ordusu ve siyasetiyle iþler hale geleceði bekleniyor. Þimdiye dek alýnan mesafeye bakýlýrsa, bu bekleyiþ hayli uzun sürecek.

Bu arada Baþkan Obama’nýn sürekli tekrarladýðý -Amerikan postalý topraða deðmeyecek- vurgusu var. Bu ilkeyi Cumhuriyetçi Parti muhalefeti iyi karþýlamýyor. O biliniyordu da, kýsýtlamanýn ABD ordusunda iyi karþýlanmadýðý yolunda haberler var. Genelde de Obama’nýn askerlerle arasýnýn iyi olmadýðý rivayet edilmekte.

Ancak -Postal yok- deyince, gücü kýsýtlamýþ ve bir eli baðlý halde çatýþmaya giren ordu- akýllara geliyor. Seçenekleri kýsýtlayýnca belki iç kamuoyuna -savaþ- korkusu verilmiyor, ama komutanlara göre bu durum düþmana yarýyor. Müttefiklere de pek yaramadýðý söylenebilir: Karada havada denizde birlikte deðil miyiz?

Obama  -postal yok- derken, Genelkurmay Baþkaný önceki gün Kongre’ye -Postal yok, ama gerekirse, ben talep edeceðim- deyip kaþlarýn kalkmasýna neden oldu. Genelkurmay halin icabýna göre asker indirme seçeneðini elde tutmak istiyor. Baþkomutan ise peþin -Hayýr- dedi. Ne olacak?

Bu yarým porsiyon stratejilerin içine þimdi Suriye de eklendi, ki strateji uzmanlarý bile ne olacaðýný kestiremiyor. Suriye’de öyle birþeyler yapýlmasý gerekiyor ki, bunun sonunda 1- IÞÝD zayýflayacak, 2- IÞÝD karþýtý olan ve Þam karþýtý olduðu umulan gruplar güçlenecek 3- Þam güçlenmeyecek. Bunun nasýl olacaðýný henüz bilen yok. Hatta -Suriye yanýnda, Irak çok kolay- diyen de var. Irak’ýn kolayý buysa...

Bu tabloda 5 bin kadar Suriyeli muhalifi ABD eðitip silah verecek. Bu eðitim ve silah akýþý daha önce de vardý, ama bu kez daha geniþ çapta... Bu saate kadar beðenilmeyen Suriyeli direniþçiler yeniden kýymete bindi. Ancak aralarýna IÞÝD sýzmasýn diye sýký gözetim altýnda kalacaklar ve ellerine hafif silah verilecek. Baþarý kazanýr kendilerini kanýtlarlarsa ve de sað kalýrlarsa belki aðýr silah alacaklar. Üç vakte kadar.

Irak ve Suriye ve IÞÝD konusunda yoðun hareket ve bombardýman var, ancak ne kadarý sonuç alýr, ne kadarý iç kamuoyuna hitap etmek için, ne kadarý zamana oynamak için, belirsiz... Bir de bu coðrafyanýn sürekli sürpriz yaratmak gibi bir kötü huyu var. Zamanýn ilerlemesi dosta deðil, düþmana yarýyor.

twitter.com/selimatalayny