Bağışıklığın 5 kalkanı

Vücudumuzun bağışıklık sisteminde görevli 2 önemli hücresi B ve T, bizi hastalıklardan koruyor. Bu iki hücreyi yaşatmak için ise 5 temel kuralı ihmal etmeden uygulamak gerekiyor.

Dünyada ilk olarak beslenmenin bağışıklık sistemine olumlu etkileri 1970’li yıllarda keşfedilmeye başlanmıştır. Bağışıklık sistemi açıkçası karmaşık bir sistem olup, mikrop diye adlandırdığımız virüs, bakteriler, mantar ve parazit gibi ister çevresel kaynaklı, ister besin kaynaklı olsun bu yabancı maddelere karşı vücudun savunma sistemi geliştirmesi olarak tanımlanır. Bu sistem milyonlarca vücuda giren mikrobu tanır, ona karşı vücut kendisi kimyasallar üreterek savaşır ve eğer bir daha aynı mikrop vücuda girerse tanıyıp özel salgıladığı kimyasalla yok olmasını sağlar.

Savaşçı hücreler iş başında

Temelde vücudumuzda 2 önemli hücre olan B ve T hücreleri bu bağışıklık sisteminde bizim savaşçılarımız olarak görev yapar. Eğer bu hücreleri dengeli besler ve yaşamasını sağlarsak işte o zaman bağışıklık sistemimizde harekete geçer ve sürekli olarak bizi hastalıklardan korur. Bağışıklık sisteminin önemli bir ayrıcalığı da bulunuyor. Eğer bizler vücut savunma sistemimizi güçlü tutarsak kalp hastalıkları, kanser, yaşa bağlı otoimmün sistem hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonlarında da sizleri korur. Bu şekilde kronik ve tedavileri zor olan hastalıklardan da kendimizi korumuş oluyoruz. Bağışıklık sisteminin korumanın yolu da 5 önemli adımdan geçiyor:

-Uyku: Düzensiz uyku vücudun hormon sistemini bozuyor ve iyi dinlenmemek bağışıklık hücrelerinin de görevini yerine iyi getirememesini sağlıyor. Günde en az 6 saat kaliteli uykunun olması gerekiyor. 8 saatten fazla uyumak da bağışıklık sisteminde çökmeye neden olabiliyor.

-Alkol ve sigara: Düzenli alkol kullanımı hastalıklara yakalanma için bağışıklık sisteminin güç kaybına ve savunma sistemi hücrelerinin ölmesine neden oluyor. Sigara içimi ise lenfositleri baskılayıp savunma sistemini çökertebiliyor.

-Düzenli fiziksel aktivite: Her gün en az 45 dakika orta tempo sevdiğiniz bir fiziksel aktiviteyi yaparsanız bağışıklık sistemini güçlendirir ve bir kışı hastalıksız geçirebilirsiniz.

-Beslenme: Besinlerin içerisindeki proteinler, antioksidanlar, omega 3 yağ asitleri, selenyum, çinko, A, C, D, ve E vitaminleri bağışıklık sistemi için çalışan en güçlü ajanlardır. Bu nedenle beslenmenizde balık, keten tohumu, ıspanak, semizotu, sarımsak, mantar süt, peynir, yoğurt, kuru soğan, lahana, biber, brokoli, tavuk, kırmızı et, yumurta gibi besinleri eksik etmeyin.

-Diğer etmenlere baktığımızda mevsim değişiklikleri bağışıklık sistemini etkileyeceğinden mevsime uygun giysi giymek gerekir. Aşırı fiziksel aktivite de vücudun vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılamadığında bağışıklık sistemini çökertebilir. Ayrıca düzenli ilaç kullanımı da bağışıklığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.