Bağışıklık sistemini besinlerle güçlendirin

Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin olmazsa olmazlarıdır ve bağışıklık fonksiyonlarında önemli bir etkiye sahiptir. Probiyotikler ve prebiyotikler bu noktada devreye girer.

Son yıllarda sık duymaya başladığımız prebiyotik ve probiyotikler önemli hastalıkları önledikleri yönde bilim araştırmalarının artması ile fonksiyonel besin olarak önem kazanmaktadır. Prebiyotikler mide ve pankreas enzimlerine dirençli olması gerekmekte ve fermente olarak sadece seçici bazı yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlamaktadır. Probiyotikler ise sadece bulunduğu ortamdaki zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önleyerek hastalık etmeninin oluşmasını önemli derecede engellemektedir.

Kalsiyum emilimini arttırır

Prebiyotikler sağlıklı yarar veren bakterileri arttırarak özellikle kalsiyum gibi önemli minerallerin de bağırsaktan emilimini kolaylaştırmaktadır. Ve en önemlisi bağırsaklarda yaşayan laktobasiller ve bifidobakteri sayısını seçici olarak uyarmaktadır. Prebiyotik içeren bir besin yendiği zaman bağırsaklarda fermente olmakta, bağırsağın pH derecesini düşürmektedir. Bağırsaktaki pH düşünce yararlı mikroorganizmaların yaşaması için elverişli ortam sağlanmakta, kalsiyum dışında magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerin çözünürlülüğü artarak vücuda yararlı hale gelmeleri de hızlanmaktadır. Besinlerden pırasa, enginar, soğan, sarımsak, patlıcan, hindiba gibi besinlerde oldukça çok miktarda prebiyotikler bulunmaktadır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR KANSERDEN KORUR

Probiyotikler genelde bağırsakta mikrobiyal dengeden sorumludur. Doğuşta gayet steril olan bu sindirim sistemi dışarıdan alınan mikroorganizmalar sayesinde bağırsakta koloniler halinde çoğalmaya başlarlar. Sağlıklı bireylerde yararlı ve zararlı mikroplar denge haline bulurken, ilaç kullanma, stres, enfeksiyon ve hijyenik olmayan yiyecekler yendiğinde bu denge bozulur. Bu nedenle probiyotik besinlerin yenmesi bu dengesinin hızla kurulmasını sağlar. Probiyotiklere en güzel örnek yoğurttur ve kolesterol düşürme, laktoz intoleransının iyileşmesi, kanserin önlenmesi gibi rolleri de bulunmaktadır. Prebiyotik ve probiyotik içeren yiyecekler, bağışıklık sistemini güçlendirir. İshalde koruyucu etki göstermektedir. Vücutta vitamin B ve K sentezini de yapan özel besin bileşenleridir.

NELERDE BULUNUR?

Sağlıklı yaşam için bu özel görevlerinden dolayı beslenmemiz prebiyotik ve probiyotiklerden zengin bir beslenmenin önemi göz ardı edilmemelidir. Salatalara soğan ve sarımsak düzenli olarak konulmalı, mevsiminde pırasa, enginar ve patlıcanın zeytinyağlı yemekleri tüketilmelidir. Her gün 2 su bardağı yoğurt yemek bağışıklığı arttırmak ve vücudun zararlı kimyasallardan temizlenmesi için gereklidir. Yoğurda sarımsak ekleyerek tüketmek daha da fazla vücutta sağlık etkisi yaratmaktadır.