6552 Sayýlý Kanun ile Bað-Kur prim borçlarý yapýlandýrýlarak taksitlendirme imkâný saðlandý. Meclis’te ‘tasarý’ olarak yer alan hüküm yasalaþýrsa; Bað-Kur’lulara af geliyor. Ancak, taslak hükümde ilginç bir ‘yapýlandýrmama’ þartý yer almakta ve bu durum 6552 sayýlý Kanun kapsamýnda borcunu yapýlandýran kiþilerin ‘acaba bu aftan faydalanamayacak mýyým’ sorusunu da beraberinde getirmektedir.
Taslaða göre 3 ay içerisinde ödenmeyen ya da yapýlandýrýlmayan Bað-Kur borçlarý olmasý durumunda; prim ödemesi bulunan sigortalýlarýn daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karþýladýðý ayýn sonu itibarýyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalýlarýn ise tescil tarihi itibarýyla sigortalýlýðý durdurulacaktýr ve borçlar silinecek. Basýnda özellikle 6552 sayýlý Kanun kapsamýnda yapýlandýrmaya müracaat eden sigortalýlarýn yeni çýkacak bu uygulamadan faydalanamayacaklarý þeklinde yer alan haberler çýktý. Bunun üzerine SGK 17.2.2015 tarihinde yaptýðý basýn duyurusuyla Bað-Kur’lulara derin bir ‘oh’ çektirdi.
Buna göre “Türkiye Büyük Millet Meclisinde halen görüþülmekte olan tasarýda; 6552 sayýlý Kanun kapsamýnda yapýlandýrmaya müracaat eden ve 12 aydan fazla prim borcu bulunan sigortalýlarýn da bu uygulamadan yararlanmalarýna yönelik düzenleme yer almaktadýr. Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüþülmekte olan tasarýnýn mevcut haliyle yasalaþmasý halinde, prim borçlarýný 6552 sayýlý Kanun kapsamýnda yapýlandýran Bað-Kur (4/b) sigortalýsý esnaf ve sanatkarlar ile çiftçiler de talep etmeleri halinde bu uygulamadan faydalanabileceklerdir.” SGK bu açýklamasýyla Bað-Kur’lularý rahatlatmýþtýr.
Taþeron iþçisinde 11 Eylül önemli
Son aylarda yapýlan en önemli düzenlemelerden birisi taþeron iþçilerinin kýdem tazminatýnýn kamu kurumlarý tarafýndan ödenmesiydi. Ýþte konu yüzbinlerce iþçiyi ilgilendirince taþeron þirketlerde çalýþan okurlarýmýzdan da çok sayýda sorular gelmeye baþladý.
Buna göre 6552 sayýlý Kanunla yapýlan ve 11/09/2014 tarihinde yürürlüðe giren deðiþiklikle, alt iþveren iþçilerinin kýdem tazminatlarý, ilgili kamu kurum veya kuruluþlarý tarafýndan doðrudan iþçinin banka hesabýna yatýrýlmasý suretiyle ödeneceði öngörülmüþtür. Buna iliþkin Kamu Ýhale Kanununa Göre Ýhale Edilen Personel Çalýþtýrýlmasýna Dayalý Hizmet Alýmlarý Kapsamýnda Ýstihdam Edilen Ýþçilerin Kýdem Tazminatlarýnýn Ödenmesi Hakkýnda Yönetmelik de yayýnlanmýþtýr.
Bu kapsamdaki haklardan sadece 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca yapýlan ihaleler kapsamýnda, ‘Kamudaki Personel Çalýþtýrýlmasýna Dayalý Hizmet Alýmlarý Kapsamýnda’ alt iþverenler tarafýndan çalýþtýrýlan iþçilerin kýdem tazminatlarýnýn kamu tarafýndan ödenmesi mümkün hale gelmiþtir. 13.2.2015 tarihinde 2015/1 sayýlý Genelge ile Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüklerinin görevleri hakkýnda genelgede kamu iþyerlerinde çalýþmakta iken iþ sözleþmesi sona eren alt iþveren iþçilerinin þikâyetlerinin incelenmesi iþlendi.
Buna göre:
-11.09.2014 tarihinden önce, iþçinin feshe baðlý olan ihbar ve kýdem tazminatý ile yýllýk ücretli izin ücretinin iþyeri devri kurallarýna göre son alt iþverence ödenmesi gerekmektedir.
-11.09.2014 tarihinden sonra, iþ sözleþmesi kýdem tazminatý ödenmesini gerektirecek þekilde sona eren alt iþveren iþçilerinin kýdem tazminatlarý en son çalýþtýðý kamu kurum veya kuruluþlarý tarafýndan, iþçinin feshe baðlý olan ihbar tazminatý ile yýllýk ücretli izin ücretinin ise iþyeri devri kurallarýna göre son alt iþverence ödenecektir.
-11.09.2014 tarihinden önce, iþ sözleþmesi herhangi bir nedenle feshedilen iþçinin iþ uyuþmazlýðýnýn çözümüyle ilgili alt iþverene tebligat yapýlarak Ýl Müdürlüðüne davet edilecektir.
-11.09.2014 tarihinden sonra, iþ sözleþmesi kýdem tazminatý ödenmesini gerektirecek þekilde sona eren -kýdem tazminatý ödenmesi talebini içeren- alt iþveren iþçilerinin iþ uyuþmazlýðýnýn çözümüyle ilgili en son çalýþtýðý kamu kurum veya kuruluþuna, diðer alacaklarý (ücret, ihbar tazminatý, yýllýk ücretli izin ücreti vd.) hususunda ise ilgili alt iþverene tebligat çýkarýlarak Ýl Müdürlüðüne davet edilecektir.
-11.09.2014 tarihinden sonra, iþ sözleþmesi kýdem tazminatý ödenmesini gerektirecek þekilde sona eren alt iþveren iþçilerin;
*Ýþçinin emekli olmasý ve emeklilik belgesini ibraz etmesi,
*Askerlik nedeniyle iþten ayrýldýðýna iliþkin askerlik belgesini ibraz etmesi,
*Kadýn iþçinin evlilik dolayýsýyla iþten ayrýldýðýna iliþkin evlilik belgesini ibraz etmesi,
*Ýþçinin ölümü nedeniyle mirasçýlarýnýn ölüm belgesini ibraz etmesi,
*Yaþ dýþýnda emeklilik için diðer koþullarý tamamladýðýna dair Sosyal Güvenlik Kurumundan alýnan belgeyi ibraz etmesi hallerinde kýdem tazminatý alacaðý en son çalýþtýðý kamu kurum veya kuruluþundan yazýþma yoluyla; aylýk ücret, yýllýk izin ücreti, ikramiye vb. alacaklarý ise ilgili alt iþvereninden yazýþma yoluyla talep edilebilecektir.
Burada püf noktasý bu iþçilerin 11 Eylül 2014 sonrasý fesihlerde bu haktan yararlandýðý ve özel sektör taþeronlarý ile ‘Personel Çalýþtýrýlmasýna Dayalý Hizmet Alýmlarý’ dýþýndaki iþçilerin bundan yararlanamadýðýdýr.
Temennimiz tüm çalýþanlarýn ve iþverenlerin önündeki en büyük sýkýntýlardan birisi olan kýdem tazminatý, iþçiyi-iþvereni memnun edecek bir uzlaþýyla yasalaþmasýdýr.