2000 yýlýnda 4447 sayýlý Kanunla iþçiler için iþsizlik sigortasý uygulanmasý baþlamýþtý. Aradan geçen bu zamanda iþsizlik sigortasý ile birlikte ülkemiz açýsýndan önemli bir birikim saðlanmýþ oldu. Zor dönemlerde iþsizlik sigortasý iþçinin güvencesi oldu.
Þimdi 4/b sigortalýlarý yani Bað-Kur’lular için de buna benzer bir düzenleme getiriliyor. 8 Þubat 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis’ine sunulan Torba Kanun Tasarýsýnda (Esas No: 2/1585), Esnaf Ahilik Sandýðý kurulmasýna iliþkin düzenlemeler yer almaktadýr. Tasarýnýn kýsa bir süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel kurulunda görüþülmesi beklenmektedir. Tasarýda yer alan düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel kurulunda görüþmeleri tamamlandýktan sonra kanunlaþacak ve Resmi Gazete’de yayýnlanarak yürürlüðe girecek.
Esnaf Ahilik Sandýðý
Esnaf Ahilik Sandýðý kurulmasý hedeflenmektedir. Ýsteðe baðlý sigortalýlar, 6132 Sayýlý Kanun tabi jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarlarý ile tarýmsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere 4/b kapsamýnda kendi hesabýna çalýþanlar Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýsý sayýlacak.
Esnaf Ahilik Sigortasý zorunludur. Bu uygulama kapsamýnda giren ve faaliyette olanlar bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte (01.07.2017), faaliyetine daha sonra baþlayanlar ise baþladýklarý tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýsý olacaklar.
Ýflas istemiyle mahkemeye baþvurulmuþ olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte iþyerini kapatmak suretiyle sigortalýlýðý sona erenler,
+ Sigortalýlýðýnýn sona erdiði tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde ÝÞKUR’a doðrudan veya elektronik ortamda baþvurarak yeni bir iþ almaya hazýr olduklarýný kaydettirmeleri,
+ Prim ödeme koþullarýný yerine getirmeleri,
+ Prim borçlarýnýn bulunmamasý kaydýyla ödeneðe hak kazanýrlar.
Ancak, sigortalýlýðýn sona ermesindeki en fazla 90 günlük süreye iliþkin pim borcu olanlar, diðer þartlarý saðlamalarý ve prim borçlarýnýn alacaklarý ödenekten tahsil edilmesi kaydýyla ödenekten faydalandýrýlacak.
Esnaf Ahilik Sandýðý sigortalýsý ne ödeyecek?
Sigortalýlar ve devlet, Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödeyecekler. Prime esas kazançlarýnýn yüzde 2 sigortalý ve yüzde 1 devlet payý olarak alýnacak. Buna göre en az asgari ücretten 35,55 TL sigortalý payý ve 17,77 TL devlet payý olarak ödenecek. Yine SGK tavan tutarýndan prim ödeyenler için de 266,62 TL sigortalý payý ve 133,31 TL devlet payý olarak ödenecek.
Sigortalýlara saðlanacak hizmetler
+ Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði,
+ Yeni bir iþ bulma,
+ Aktif Ýþgücü hizmetleri kapsamýnda kurs ve programlar
Esnaf Ahilik Sandýðýnýn bir önceki yýlýn prim gelirlerinden yüzde 15’i, iþsizliði azaltmak amacýyla kullanýlabilecek.
Esnaf Ahilik Sandýðý ödeneði
Sigortalýlýðýn sona ermesinden önce 120 gün sürekli çalýþmak þartýyla;
+ 720 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 180 gün,
+ 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 240 gün,
+ 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandýðý primi ödemiþ olanlara 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandýðý Ödeneði verilecek.
Sigortalýnýn dört aylýk prime esas kazançlarý dikkate alýnarak hesaplanan günlük ortalama kazancýn yüzde 40’ýdýr. Bu þekilde hesaplanan Esnaf Sandýðý ödeneði miktarý, asgari ücretin brüt tutarýnýn yüzde 80’ini geçemeyecek. Buna göre iþsizlik ödeneði en az 711 TL ve en fazla da asgari ücretin brüt tutarýnýn yüzde 80’i olan 1.422 TL olarak ödenecek.