Ýþçilerinin SGK primlerinin düzenli ödeyen, SGK prim, idari para cezasý vb. borcu olmayan, SGK bildirgelerini süresinde veren ve sigortasýz iþçi çalýþtýrmayan, yükümlülüklerini yasalara uygun þekilde yerine getiren iþverenlere beþ puanlýk SGK prim indirimi var. Esasen bu iþverenlere çok önemli bir avantaj verdiði gibi ayrýca SGK primlerinin de düzenli ödenmesini saðlýyor.
Bugüne kadar esnaf, sanatkar ve iþverenlerden de Bað-Kur primlerinde beþ puanlýk prim indirimi talebi vardý.
Ýþte, geçtiðimiz günlerde AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakan Sayýn Binali Yýldýrým’ýn Bakanlar Kurulu toplantýsý sonrasýnda açýkladýðý Yatýrým Teþvik Paketi’nde birçok kesime müjdeler verildi. Primlerini zamanýnda ödeyen Bað-Kur’lulara prim indirimi yapýlacak. Ancak, primlerin zamanýnda ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.
5510 sayýlý Kanunun 80. maddesine göre, 4/b yani Bað-Kur sigortalýlarýnýn ödeyecekleri primler, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katý arasýnda kalmak kaydýyla kendileri tarafýndan beyan edilen kazancýn yüzde 34.5’i üzerinden hesaplanmaktadýr. Sigortalýnýn kazanç beyanýnda bulunmamasý halinde ise ödeyeceði primler, günlük asgari ücretin otuz katýnýn yüzde 34.5’i olarak belirlenmektedir.
2016 yýlý için Bað-Kur primi en düþük 568,22 TL ve en yüksek 3.693,40 TL olarak ödenmektedir.
Böylece Yatýrým Teþvik Paketi’nde yer alan bu düzenlemenin yasalaþmasý ve Bað-Kur sigortalýlarýna da beþ puanlýk prim indirimi uygulanmasý halinde Bað-Kur primi en düþük 485,87 TL ve en yüksek 3.158,12 TL olacak. Bu da esnafa, Bað-Kur’luya rahat bir nefes alma fýrsatý verecek. Ayrýca primlerin de düzenli ödenmesini saðlayacak.
Yurtdýþý borçlanmasýnda iþe giriþ tarihine dikkat!
Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluþlarýna tabi hizmeti olanlarýn sigortalýlýk baþlangýç tarihinden önceki süreleri borçlanýlmýþ ise sigortalýlýðýn baþlangýcý borçlanýlan gün sayýsý kadar geriye götürülerek tespit edilmektedir. Sosyal güvenlik kuruluþlarýna tabi hizmeti bulunmayanlarýn sigortalýlýklarýnýn baþlangýç tarihi ise borçlarýný tamamen ödedikleri tarihten borçlanýlan gün sayýsý kadar geriye götürülerek belirlenmektedir.
Sosyal güvenlik sözleþmesi yapýlmýþ ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayýlý Kanuna göre borçlananlarýn, sözleþme yapýlan ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih, ilk iþe giriþ tarihi olarak dikkate alýnmaz.
Uluslararasý sosyal güvenlik sözleþmelerinde Türk sigortasýna giriþinden önce akit ülke sigortasýna girdiði tarihin Türk sigortasýna girdiði tarih olarak kabul edileceðine iliþkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn akit ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir.
Bu ülkelerdeki ilk iþe baþlama tarihi, Türkiye’de hiç çalýþma yoksa ya da Türkiye’deki sigortalýlýðýn baþlangýç tarihinden önce ise Türkiye’de ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir.