Polenlerin uçuþtuðu mevsimdeyiz. Dolayýsýyla astým, alerjik nezle ve göz alerjisi þikayetleri de arttý. Çocuk Göðüs Hastalýklarý ve Alerjisi Uzmaný Doç. Dr. Ahmet Akçay, iki yaþýnda teþhis konulabileceðini belirtirken tedavinin yýllarca süreceðini anlatýyor. Ancak basit önlemlerle baharý sorunsuz geçirmek mümkün.
Havalar bir ýsýnýp bir soðusa, “Mart kapýdan baktýrýr, kazma kürek yaktýrýr!” atasözünü yeni kuþaklara öðretmek için tüm koþullar oluþsa da ilkbahar kapýmýzda... Güneþ ruhumuzu aydýnlatýyor, her taraf çiçek açýyor, polenler uçuþuyor... Ýþte ne oluyorsa bu polenlerin uçuþmasýyla oluyor. Çünkü rüzgarla birlikte yayýlan polenler astým, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi þikayetleri daha da artýrýyor... Liv Hospital Çocuk Göðüs Hastalýklarý ve Alerjisi Uzmaný Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisinin iki yaþýndan sonra ortaya çýktýðýný söylüyor: “Çünkü alerji geliþebilmesi için en az iki bahar mevsimiyle karþýlaþýlmasý gerekiyor. En sýk alerjiye neden olan polenler ot-çimen polenleri, aðaç polenleri, arpa, buðday, mýsýr ve çavdar gibi hububat polenleridir.”
Peki, alerjik bünyeli çocuklarýn bu mevsimi daha rahat geçirmeleri mümkün mü? Doç. Dr. Akçay, alýnabilecek birkaç basit önlemle çocuklarýn baharý daha rahat geçirebileceðini belirtiyor:
“Bahar alerjisi görülen çocuklarýn evden dýþarý çýkarken gözlük takmalarý önemli. Bu sebepten çocuðun sevebileceði bir güneþ gözlüðü almak iyi olabilir. Burundan nefes alýp vermek diðer önemli bir önlem. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciðerlere gitmesini engelleyebilir. Havalarýn güzel olmasý nedeniyle sokaklarda çok fazla kalýnacaðý için sýk sýk yüzün yýkanmasý, aðýz ve burnun bol su ile gargara edilmesi gerekiyor. Akþamlarý eve gidince polen yapýþmasýndan dolayý kýyafetlerin deðiþtirilmesi, banyo yapýlmasýný öneriyorum. Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak da bir önlem. Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka deðiþtirin. Otomobilinizin camýný açmamaya özen gösterebilirsiniz. Ýhtiyaç halinde klima kullanabilirsiniz.”
AKCÝÐERDEN GELEN HIRILTIYA DÝKKAT
Polenlere baðlý alerjik nezlesi ya da astýmý olan çocuklarda damla veya iðne þeklinde yapýlan aþýlarla baþarýlý sonuçlar alýndýðýna iþaret eden Doç. Dr. Akçay, testlerle hangi tür alerji olduðunun belirlenerek tanýya göre aþý planlamasý yapýlmasý gerektiðini belirtiyor. Bahar ayýnda sýk sýk hapþýrma, nezle, burun kaþýnmasý, sýk burun kanamasý, gözlerde kaþýnma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riskinin yüksek olduðunu gösteriyor. Sýk öksürük, nefes sýkýþmasý, akciðerlerde hýrýltý gibi ses geliyorsa polenlere baðlý alerjik astým olma ihtimali bulunuyor. Doç. Dr. Akçay, “Her iki durumda da alerjinin kesin teþhisinin alerji uzmaný tarafýndan konulmasý ve tedavisinin planlanmasý gerekiyor. Teþhis ve tedavi yýllar boyu süreceði için kesin teþhis konulmasý çok önemli” diye uyarýyor.
Doç. Dr. Ahmet Akçay, polen alerjisinin belirtileri arasýnda sýk burun kanamasý olduðunu da söylüyor.