Bahar çiçeðiyle güzeldir” gerçekten. Tepede pýrýl pýrýl parlayan güneþ, bulutsuz masmavi gökyüzü, hatta artan sýcaklýklarla incelen kýyafetler bile hissettiremez ilkbaharýn geliþini baharda açan çiçekler kadar. Rengarenk oluverir her yer baharda. Laleler, sümbüller, nergisler, çiðdemlerle süslü manzaralar karþýsýnda, kýþýn o soðuk, karanlýk, karamsar günlerini unutuveririz. Bu yeni renk cümbüþü karþýsýnda bambaþka bir umut sarar etrafý ilkbahar günlerinde. Doða ve insan bünyesi böylesine bir uyum içindeyken, bir yorgunluk çöker üstümüze...
Baharýn gelmiþken; uzun bir kýþ döneminde hasret kaldýðýmýz güneþin tadýný doyasýya çýkarmak mümkünken, doða tüm renkleriyle canlanmaya baþlamýþ ve bize izlemeye doyumsuz manzaralar sunuyorken nedir bu halsizlik ve uyku hali? Nedir bu zamansýz gelen vücut aðrýlarý ve sebepsiz mutsuzluk?
DÝYETLE HAZIRLANIN
Korkarým bahar yorgunluðuna yakalandýnýz. Mevsim geçiþlerinin ilk günlerinde pek çok insanýn baþýna gelebiliyor aslýnda. Asýl mesele bu dönemi sorunsuz geçirebilmekte. Ýþin sýrrý da C, D, E vitaminleri, saðlýklý beslenme ve yeterli uykuda gizli.
Mevsim deðiþimine adapte olurken baðýþýklýk sistemini güçlü tutabilirsek, baharýn olumsuz etkilerini kendimizden uzaklaþtýrýrýz. Tabii ki vücut direncini güçlü tutmak düzenli beslenmek olmazsa olmazlardan biri. Buna bir çeþit bahar diyeti de diyebiliriz. Bahar hazýrlýklarýndan biri gibi düþünebilirisiniz bu diyeti. Mevsim sebze ve meyveleriyle et tüketimi diyetin temelini oluþturuyor. Bu dönemde vücudun demir eksikliðini kapatmasý gerekiyor. Ayrýca limon, portakal, kivi, ananas gibi meyvelerde ve yeþil biber, maydanoz gibi pek çok sebzede bol miktarda bulunan C vitamini de bahar yorgunluðunun ilaçlarýndan. Tahýllar, fýndýk, ceviz, yeþil sebzeler, domates, patates de birer E vitamini kaynaðý olduðundan bahar yorgunluðu çekenler bahar diyetinde bunlarý da tüketmeye özen göstermeli. Her diyette olduðu gibi bahar diyetinde de su tüketimi bu dönemde ihmale gelmeyecek maddelerden. Daha çok terlemeye baþladýðýmýz, daha fazla su kaybettiðimiz günlerde en çok suya ihtiyaç duyacaðýmýzdan, hava ýsýndýkça içtiðimiz su miktarýný biraz artýrmalýyýz. Susamayý beklemeden su içmeliyiz.
BOL BOL GÜNEÞLENÝN
D vitamini içinse en güzel kaynak güneþ. Bayýltýcý yaz sýcaklarý öncesinde güneþten faydalanmak gerekiyor. Güneþ ýþýnlarý, provitaminlerden sentezlenen D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilimini de kolaylaþtýrdýðýndan bahar yorgunluðuna çok iyi geliyor ve bahar diyetini destekliyor.
Bahar diyetinin bir diðer olmazsa olmazý da uyku. Mevsim dönümlerinden en az etkilenmek için düzenli uykuya ihtiyacýmýz var. Günde en az 6-8 saat uyku daha dinamik ve enerjik hissetmemize yardýmcý oluyor. Tabii ki spor da bizi bahar yorgunluðundan uzak tutacaktýr. Günlük yaþamda daha aktif bir hayat tarzý bile bahar diyetine ciddi bir katký saðlar. Uygulanmasý çok basit olan bahar diyetinin yasaklarý ise çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein kaynaklarý ve alkol tüketimi.
Bir çiçekle bahar gelmiyor haliyle, bahar diyeti yapmak lazým ki tam anlamýyla baharýn tadý çýksýn... Yoksa bu yorgunluklarla daha çok bahar gelir geçer...