Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Bahar yorgunluðunu atýn üzerinizden

Açýlýþý Kerem yaptý, onu Elvan izledi. Ateþle baþlayan süreç kusmayla devam edince, bize de hastane yollarý göründü. Acaba iðne yapacaklar mý endiþesiyle içleri içlerini yese de iki küçüðüm çok güzel iþbirliði yaptý hem doktorla hem de bizimle... Biraz yorgun düþtüler, azýcýk yüzleri süzüldü, gözlerinin altý gölgelendi ama bu dönemi de antibiyotiksiz atlattýk. Antibiyotik almadan geçen hastalýklar için “Artý 1” diye yazýyorum ben görünmez tahtama. Eh þimdilik skor fena deðil. Büyüdükçe, bünyesi de güçlenince artýk daha kolay baþ ediyor hastalýkla. Küçük kýz zaten doðuþtan savaþçý. Abisi sayesinde hastalýkla daha erken tanýþýnca, onlarla mücadele etmesi de kolaylaþtý gibi geliyor bana.

Tam onlar iyileþti derken bu kez evin büyüklerinden”Kendimi yorgun hissediyorum, baþýmýn aðrýsý da geçmedi” sýzlanmalarý yükselmeye baþladý. “Bu da neyin nesi?” derken aklýma bahar yorgunluðu geldi.

Öyle ya kýþtan çýktýk, havalar birden ýsýndý ve ayný hýzla yeniden soðudu. Siz de “Yapacak bir þeyler olmalý” diyorsanýz, Dr. Seher Gökçe Bozkurt’a kulak vermeye ne dersiniz? Bozkurt anlatýyor: “Büyük þehirlerin yoðun temposu, hava kirliliði, sanayi kirliliði, trafik sorunlarý, küresel ýsýnmanýn yol açtýðý mevsim kaymalarý, bahara geçiþ döneminde sürekli deðiþen hava koþullarý, ýsý ve nem dengelerinin deðiþmeleri, aydýnlýk ve karanlýkta geçen saatlerdeki farklýlýklar gibi pek çok neden, þikayetlerin artmasýna neden.”

Bozkurt'un bahar yorgunluðuna karþý önerileri ise þunlar: “Baharla gelen deðiþimlere metabolizmanýn uyumu için beslenme alýþkanlýklarýnýn deðiþtirilmesi gerekiyor. Günde üç ana, üç ara öðün olacak þekilde yemeye özen göstermek önemli. Baharda hava koþullarýnýn iyileþmesi ile birlikte fiziksel aktivite yapma olanaðý artýyor, bahar yorgunluðunu geçirmek için bunu kullanmak gerekiyor. Özellikle açýk havada yapýlan 30-45 dakikalýk tempolu yürüyüþ veya yüzme yorgunluða karþý koruyor. Ayrýca güneþlenmek, mevsime uygun giysiler tercih etmek, sabahlarý ýlýk duþ almak, strese neden olan faktörlerden uzak durmak, iyimser ve olumlu düþünmek de basit ve etkili yöntemler arasýnda.”