MHP lideri Sayýn Bahçeli’nin Salý günkü grup konuþmalarý hem siyasi gündem oluþturuyor, hem de oldukça renkli geçiyor. Geçen hafta baþlattýðý seçim barajý tartýþmalarý bir hafta sürdü, bu hafta da AK Parti’yle ‘sonuna kadar ve birlikte’ mücadele edeceklerini ilan ederek siyasi gündemde yeni bir sayfa açtý.
MHP’den ayrýlanlara yönelik, “Gökten kemik yaðmayacaktýr. Bozkurt’un beðenmediðini çakallar kapýþýrmýþ. Bunlarýn alayýnýn sýraya girmesi de bu yüzdendir” sözleri, CHP’ye yönelik ise “Ala keçi her zaman püsküllü oðlak doðurmazmýþ. Önce adam olsunlar sonra yüzleri kalýrsa bize laf yetiþtirsinler. Nefesleri el veriyorsa, terör örgütlerine borazancý baþý olsunlar” ifadeleri dikkat çekiciydi.
Devlet Bahçeli’nin siyasi pozisyon olarak iktidara yakýn veya uzak durmak gibi bir çaba içinde olmaktan öte, temel memleket meselelerinde milli duruþu takip etmeye çalýþtýðý söylenebilir. Örneðin dünkü konuþmasýnda Irak’taki depreme, terörle mücadeleye, Atatürkçülük tartýþmalarýna, Suudi Arabistan ve Ortadoðu’daki yaþananlara, FETÖ ile mücadeleye vurgu yaptý. Tüm bu konulardaki siyasi pozisyonu Türkiye’nin ali menfaatlerini ve saðduyulu tavrý yansýtýyordu. Yani mesele siyasi partiler arasýnda bir iliþkiden öte, siyasi muhtevada görülen bir yakýnlaþmadýr.
15 Temmuz’da hedefe konulan sadece AK Parti ve Erdoðan deðildi.Tüm siyasal sistem ve içindeki partiler, aktörler, görüþler tasfiye edilmek istendi. Bahçeli’nin meseleyi ‘beka meselesi’ olarak görerek pozisyon geliþtirmesi kendisinin veya MHP’nin geleceðinden daha öte bir duyarlýlýðý yansýtmaktadýr.
Bahçeli’nin ‘birlikte, sonuna kadar mücadele’ sözleri peki ne anlam ifade ediyor?
Bahçeli diyor ki, “Önümüzdeki siyasal süreçte bloklaþma sertleþirse CHP yanýna HDP ve diðer yedeklerini alýp 16 Nisan'ýn rövanþý için çalýþmasýna hýz verirse MHP buna duyarsýz ve tepkisiz kalmayacaktýr.” Bu ne demek?
MHP Türkiye’nin geleceði için referandumda ‘evet’ diyerek sistem deðiþikliðine katký verdi ve bu deðiþikliði ülkenin selameti için elzem gördü. Þimdi eðer muhalefet bu süreci akamete uðratmak için bir araya gelip blok oluþturursa, biz de ortaya koyduðumuz iradenin arkasýnda dururuz demek istiyor. Bahçeli’nin, referandumun rövanþýný alma gayretini Türkiye’nin istikbaline sekte vurma çabasý olarak gördüðü çok açýk. Bu yüzden verdiði destek sadece bir partiye verilen politik destek olarak görülemez. Bu açýkça sistem deðiþikliðine yönelik bir iþbirliði desteðidir ve 16 Nisan’da baþlayan bir sürecin tamama erdirilmesidir. Nitekim þu sözleri bunu açýkça ortaya koyuyor: “16 Nisan Halkoylamasý þuurunun gereði olarak AK Parti ile Cumhurbaþkaný Hükümet etme sistemini 2019'da tam manasýnda tesis etmek maksadýyla, sonuna kadar birlikte ve yan yana mücadelesini sürdürecektir.”
Bahçeli’nin seçim barajý konusundaki kritik cümlesi ise þudur: “Yönetimde istikrar ilkesi saðlanacaðýna göre temsilde adaletin temin edilmesine yönelik engel teþkil ettiði açýk olan yüzde 10 seçim barajý týkanmaya yol açmayacak þekilde yeniden ele alýnmalýdýr.”
Malum, Cumhurbaþkanlýðý seçiminde partiler ortak aday gösterebilecekler. Bu yüzden baþkanýn seçilmesinde partiler arasý ittifaka engel bir durum yok. Bu yüzden Bahçeli istikrarýn bozulmayacaðýný, Meclis’te adaleti önceleyen bir yaklaþýmýn tartýþýlabileceðini söylüyor.
AK Parti’nin ilgili kurullarý elbette bu tür meseleleri tartýþacak ve politikasýný belirleyecektir.
Önemli olan yeni sistemin saðlýklý bir þekilde inþa edilmesi ve iþlemesidir. Yeni sisteme ülkenin geleceði açýsýndan hayati önem atfedilmesinin bir sebebi de karþýlaþýlan tehditler ve riskler karþýsýnda güçlü bir iktidar yapýsýnýn olmasý ve istikrarýn korunmasýdýr. Yeni sistemde Meclis’teki tablonun da iktidarý/istikrarý destekleyecek þekilde yapýlanmasý bence önemli bir ihtiyaçtýr. Baþkan’ýn ilk turda yüzde 50’ye ulaþamamasý halinde daha geniþ halk desteðine ulaþmasý için ikinci tura býrakýlmasýndan bir fayda murad ediliyor. Peki, Baþkanýn Meclis’teki siyasi desteðinin ilk turdaki oya göre daha aþaðýda kalmýþ olmasý bir sorun oluþturmaz mý? Bence baraj meselesi ele alýnýrken meselenin bamteli burasýdýr ve bu konu iyi irdelenmelidir.