MHP 8 Mayýs’ta tüzük, 29 Mayýs’ta da genel baþkan seçimli olaðanüstü kongre yapacak mý? Gün geçtikçe ‘evet’ cevabýndan uzaklaþýlýyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Bizim paralele teslim edecek partimiz yok. Olaðanüstü kurultay yapýlmayacaktýr!” diye net konuþmasý boþuna deðil.
Bunun ‘dýþarýdan okunabilir’ gerekçeleri var.
1- Olaðanüstü kurultay için toplanan imzalarýn yarýsýndan çoðu Meral Akþener adýna toplandý. Koray Aydýn ve Sinan Oðan ‘þimdilik’ kaydýyla da olsa zaferi “Akþener’in liderliðinde” görüyor. Ümit Özdað ise ‘son duruma bakýp nihai kararýný verecek’ gibi duruyor.
2- “MHP’yi Akþener yüzde 18.7’ye, Oðan 15,7’ye, Aydýn 14,9’a, Özdað 15,4’e çýkarýr” diyen anketler ‘danýþýklý’ görülüyor. Bazý anketler Akþener’li MHP’yi yüzde 25’in üzerine taþýyor. Akþener’in de Yetmez, ben baþbakan olmak için çýktým yola” demesi “CHP’nin baþýna Kemal Kýlýçdaroðlu’nun getirilmesi süreci” ile benzerlik gösteriyor.
Kýlýçdaroðlu’nun Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý ve ardýndan genel baþkanlýða adaylýðý süreçlerinde benzer anketler yayýnlanmýþ, Kýlýçdaroðlu da benzer cevaplar vermiþti. Ayrýca MHP’ye ‘baþbakanlýk’ teklifi yapan tek kiþi de, koalisyon görüþmeleri sýrasýnda CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu’ydu!
3- Yine bu anketlerden birinde, “Akþener yeni parti kurarsa tek baþýna yüzde 8,2 oy alýr” sonucu çýkmasý da “Genel baþkan olamazsa partiyi bölecek” þeklinde okunuyor. Akþener’in, halen aktif siyasette bulunmayan bazý tanýnmýþ AK Partili isimlerle görüþmesi de bu kanaati güçlendiriyor.
4- Akþener’in ‘paralel’ iddialarýna tatmin edici karþýlýk verememesi, üstüne “Ben MHP için bir paralel projesiysem baþ paralel bu durumda Sayýn Bahçeli oluyor” demesi de ‘cevap vermekten kaçýndýðý’ kanaatini destekliyor.
5- Akþener ayrýca, bu ifadesiyle Bahçeli’ye ‘ihraç’ fýrsatý da verdi. MHP’nin inceleme baþlatmasý ‘kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk’e uzanacak, ihraç olursa kurultay süreci duracak.
6- Adaylardan Sinan Oðan da açýklamalarýyla Bahçeli’nin elini güçlendirdi. Oðan’ýn, “MHP yönetimi deðiþtiðinde çok tanýdýk isimler partiye katýlmak için haber bekliyor” ve “Baþta Büyük Birlik Partisi olmak üzere birleþmeler olacak” ifadeleri ‘itiraf’ olarak algýlandý.
Çünkü MHP’de hem BBP’nin cumhurbaþkanlýðý da dahil son 4 seçimde paralel yörüngesinde olduðu kanaati hakim; hem de Akþener’in bazý AK Partili isimlerle buluþmasýný hatýrlatmýþ oldu.
7- Yine Oðan’ýn “MHP’deki olasý bir deðiþim AKP iktidarýnýn sonu demektir” ifadesi de Gezi olaylarýnda oluþan ‘AKP karþýtý ittifak’ ve bu ittifakýn daha sonra HDP için yürüttüðü kampanyayý hatýrlatýyor. Paralel yapýnýn da yer aldýðý bu ittifakýn bugün Bahçeli karþýtý adaylarý destekliyor olmasý parti tabanýný tarafýndan açýk bir mesaj.
8- Kurultay için imza verenlerin bir kýsmý bu nedenlerle imzalarýný çekmeye baþladý. Bahçeli’nin gelecek grup toplantýlarýnda ayrýntýlarýna girmeye, belgeli konuþmaya baþlamasýyla imzalar kurultay için gerekli sayýnýn altýna düþebilir.
***
MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Semih Yalçýn’a bu geliþmeleri sordum. “Ýleriki günlerde gerekirse daha ayrýntýlý þeyler söylenir. Bir genel baþkan bunlarý söylüyorsa ellerinde önemli doneler var demektir” dedi.
Yalçýn, Akþener’in yalanladýðý Bülent Arýnç ve Hüseyin Çelik’le görüþmesinin “gerçek olduðunu” da söyledi ve ekledi, “Amaç partiyi ele geçirmek, bu baþarýlamazsa bölmek.”
Bahçeli’nin resti, MHP içinde “AK Parti’yi Gezi, Paralel Yapý ve HDP ile geriletemeyen odaklar þimdi MHP’yi kullanýyor” kanaatini güçlendirdi.
Bundan sonrasýný yine Bahçeli belirleyecek.