Bahçeli’nin söyleyecekleri bitmedi

MHP 8  Mayıs’ta tüzük, 29 Mayıs’ta da genel başkan seçimli olağanüstü kongre yapacak mı? Gün geçtikçe ‘evet’ cevabından uzaklaşılıyor. 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Bizim paralele teslim edecek partimiz yok. Olağanüstü kurultay yapılmayacaktır!” diye net konuşması boşuna değil.

Bunun ‘dışarıdan okunabilir’ gerekçeleri var.

1- Olağanüstü kurultay için toplanan imzaların yarısından çoğu Meral Akşener adına toplandı. Koray Aydın ve Sinan Oğan ‘şimdilik’ kaydıyla da olsa zaferi “Akşener’in liderliğinde” görüyor. Ümit Özdağ ise ‘son duruma bakıp nihai kararını verecek’ gibi duruyor.

2- “MHP’yi Akşener yüzde 18.7’ye, Oğan 15,7’ye, Aydın 14,9’a, Özdağ 15,4’e çıkarır” diyen anketler ‘danışıklı’ görülüyor. Bazı anketler Akşener’li MHP’yi yüzde 25’in üzerine taşıyor. Akşener’in de Yetmez, ben başbakan olmak için çıktım yola” demesi “CHP’nin başına Kemal Kılıçdaroğlu’nun getirilmesi süreci” ile benzerlik gösteriyor.

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ardından genel başkanlığa adaylığı süreçlerinde benzer anketler yayınlanmış, Kılıçdaroğlu da benzer cevaplar vermişti. Ayrıca MHP’ye ‘başbakanlık’ teklifi yapan tek kişi de, koalisyon görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ydu!

3- Yine bu anketlerden birinde, “Akşener yeni parti kurarsa tek başına yüzde 8,2 oy alır” sonucu çıkması da “Genel başkan olamazsa partiyi bölecek” şeklinde okunuyor. Akşener’in, halen aktif siyasette bulunmayan bazı tanınmış AK Partili isimlerle görüşmesi de bu kanaati güçlendiriyor.

4- Akşener’in ‘paralel’ iddialarına tatmin edici karşılık verememesi, üstüne “Ben MHP için bir paralel projesiysem baş paralel bu durumda Sayın Bahçeli oluyor” demesi de ‘cevap vermekten kaçındığı’ kanaatini destekliyor. 

5- Akşener ayrıca, bu ifadesiyle Bahçeli’ye ‘ihraç’ fırsatı da verdi. MHP’nin inceleme başlatması ‘kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk’e uzanacak, ihraç olursa kurultay süreci duracak.

6- Adaylardan Sinan Oğan da açıklamalarıyla Bahçeli’nin elini güçlendirdi. Oğan’ın, “MHP yönetimi değiştiğinde çok tanıdık isimler partiye katılmak için haber bekliyor” ve “Başta Büyük  Birlik Partisi olmak üzere birleşmeler olacak” ifadeleri ‘itiraf’ olarak algılandı. 

Çünkü MHP’de hem BBP’nin cumhurbaşkanlığı da dahil son 4 seçimde paralel yörüngesinde olduğu kanaati hakim; hem de Akşener’in bazı AK Partili isimlerle buluşmasını hatırlatmış oldu.

7- Yine Oğan’ın “MHP’deki olası bir değişim AKP iktidarının sonu demektir” ifadesi de Gezi olaylarında oluşan ‘AKP karşıtı ittifak’ ve bu ittifakın daha sonra HDP için yürüttüğü kampanyayı hatırlatıyor. Paralel yapının da yer aldığı bu ittifakın bugün Bahçeli karşıtı adayları destekliyor olması parti tabanını tarafından açık bir mesaj.

8- Kurultay için imza verenlerin bir kısmı bu nedenlerle imzalarını çekmeye başladı. Bahçeli’nin gelecek grup toplantılarında ayrıntılarına girmeye, belgeli konuşmaya başlamasıyla imzalar kurultay için gerekli sayının altına düşebilir.

***

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’a bu gelişmeleri sordum. “İleriki günlerde gerekirse daha ayrıntılı şeyler söylenir. Bir genel başkan bunları söylüyorsa ellerinde önemli doneler var demektir” dedi.

Yalçın, Akşener’in yalanladığı Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik’le görüşmesinin “gerçek olduğunu” da söyledi ve ekledi, “Amaç partiyi ele geçirmek, bu başarılamazsa bölmek.”

Bahçeli’nin resti, MHP içinde “AK Parti’yi Gezi, Paralel Yapı ve HDP ile geriletemeyen odaklar şimdi MHP’yi kullanıyor” kanaatini güçlendirdi.

Bundan sonrasını yine Bahçeli belirleyecek.