Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

Bak, kuyruğundan duman çıkıyor!

ABD Başkenti bildiğiniz gibi... Mısır’a uzaktan bakıyorlar. Evvela ‘istikrar’... Olan bitene ‘darbe’ denecek mi, denmeyecek mi konusu komisyona havale edildi... Dışişleri Bakanlığı’nın hukukçuları durumu inceliyor. Dünyanın her yerinde bir hukukçunun birşeyi incelemesi, tercih meselesidir. 10 dakikada da inceler, 10 ayda da... Galiba Mısır incelemesinde pek acele edilmeyecek.

Malum, darbe teşhisi konursa, ilgili ülke ABD’den yardım alamıyor. Mısır’da darbenin fiyatı 1.5 milyar dolar ve bu miktar, gizlilik kaydı altındaki askeri bütçenin tahminen beşte biri... Ancak Mısır’a zaten para önceki ay önemli ölçüde verilmiş. Yani şu an kesecek birşey yok...

Geçen cuma -Mursi ve yönetiminin Washington’da seveni yoktu, ardından ağlayan olmamıştır- demiştik, ABD medyası sonradan daha kibar cümlelerle benzer yorumlar yaptı. O zamandan beri Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalar da -Mısır’da kimseyi desteklemiyoruz- şeklinde.

Hatta Dışişleri Bakanı Kerry, cuma gecesi açıklamasında -ABD’nin Müslüman Kardeşleri ya da bir başka siyasi parti ya da hareketi desteklediği yolundaki temelsiz iddiaları şiddetle reddediyoruz- dedi... Böylece ABD’nin Müslüman Kardeşler’i desteklemediği, en üst makamdan resmen ilan edildi... Şu ortamda bunu kimin iddia ettiği ve bu iddiaya kimin inandığı ilginç bir ayrıntı... Ama açık seçik ilan edildi. Artık Müslüman Kardeşler’in ABD tarafından desteklenmediği herhalde şüphe bırakmayacak biçimde serahet kazanıp vuzuha kavuşmuştur.

Orduya desteğe ise Washington’da kimsenin itirazı yok. Zaten ABD yardımı orduya veriliyor. Eh ordu da şu an en güvenilen siyaset cihazı olduğundan, yardım ve ordu üzerinden Mısır’ın siyasi, askeri ve içtimai istikrarı kağıt üzerinde sağlanmış oluyor. Yoksa Tahrir’deki muhalefetin beş benzemezli bir koalisyon olduğunun herkes farkında.  Gel gör ki evdeki hesap, Kahire çarşısında değişiyor. -El Baradey Başbakan olacak- diye Washington çok heyecanlandı. Sonunda Mısır’a sakalsız ve liberal bir lider bulunmuştu. Gerçi Baradey’in bıyığı var, ama o kadar olacak... Baradey’in pazar günü ABD’nin haber show’larından birine uyduyla katılacağı ilan edildi. Sonra Baradey -üşütmüşüm, sesim kısıldı, ateşim var- diye iptal etti. İptalin -Baradey’in tıkanan Başbakanlığı ile ilgili olup olmadığı- tartışılırken, Baradey TV’cilere -Pazar akşamı Başbakanlığım ilan edilecek- dedi... Pazar gecesi Kahire’de böyle bir ilan yoktu... Salı günü bu yazı yayınlandığında Başbakan kim ya da Başbakan var mı, bakmak gerekiyor. 

Bu arada -darbe mi?... neye göre darbe, kime göre darbe?- diye birşey başladı... Mursi’nin Washington’a atadığı Mısır büyükelçisi bile -darbe yok- diyor... Yani Mursi’nin yanıldığı ilk atama Savunma Bakanı Sisi değil, anlaşılan başka atamalarda da yanılmış... Washington’daki adı verilmeyen kaynaklar medyaya -Beceriksiz bir Cumhurbaşkanıydı- diye boşuna yükleme yapmadılar. Besle savunma bakanını, besle büyükelçiyi, oysun gözünü.

Aslında Mısır ordusu nahoş darbe görüntüleri vermeme konusunda dikkatli. Kahire’de jetler uçuyor, ama kuyruklarından renkli dumanlar çıkarıyorlar. Renkli duman gösteri sayıldığından, darbe değil, eğlence demek... Hatta bir jet pazar günü göğe dumanla kalp çizdi... Hava Kuvvetleri boş zamanını kent üzerinde cam kırmadan uçuş, kol uçuşunda hizanın önemi ve dumanla kalp, çiçek çizme sanatı gibi faaliyetlerle değerlendirmiş... Zaten velev ki bir jet göğe dumanla kalp çizer, o zaman darbe sayılmaz. Yakında tanklara pembe-kırmızı kurdele takarlarsa, şaşırmamak lazım. Yakışır.

twitter.com/selimatalayny