Bakan olmanın şartı

Çarşamba günü Sayıştay eski başkanı ve halen anayasa mahkemesi üyesi değerli dostum Recai Akyel Bey'in daveti üzerine Ankara’ya gittim. Kızının nikahına çağırmıştı.

Damat da cumhurbaşkanı genel sekreterinin mahdumu olunca tabiatıyla devletin zirvesi de oradaydı.

Ankarabüyükşehir belediye başkanının kıydığı nikahın şahitleri cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve genelkurmay başkanıydı.

Devletin zirvesi oradaydı ama nikah son derece sade bir törendi.

Kuran-ı Kerim tilavetive ardından nikah. Hepsi o kadar. Allah mesud etsin.

***

Ankara’ya gitmek üzere havaalanına vardığımda başbakan kabinedeki revizyonu açıklıyordu. 15 bakan kabinede, 6 bakan da kabine dışında kalmıştı.

Kabinedeki revizyon başbakanın ifadesiyle "Bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir."

***

Her milletvekilinin gönlünde kısa süreli de olsa bir bakanlık yatar. Haliyle her kabine değişikliğinde bu beklenti tavan yapar. Ama bakan olmanın tek yolu vardır. O da başbakan ile cumhurbaşkanının isimler üzerinde mutabık kalmasıdır.

Bazen başbakan istese de cumhurbaşkanı veto ettiğinde yapacak bir şey yoktur.

Sistemimizde cumhurbaşkanının bütün listeyi veto ettiği de yaşanmıştır.

Parlamenter sistemin bir arızası da seçimle gelmiş başbakanın bu şekilde frenlenmesidir.

***

Tabii şu anda öyle bir problem yok. Cumhurbaşkanı da başbakan da aynı partiden olunca hele cumhurbaşkanı parti genel başkanı olunca sorundan bahsetmek sorundur.

İlk genel seçimden sonra sistem başkanlığa evrileceği için artık siyasi istikrarsızlık diye bir şey kalmayacak,  cumhurbaşkanı seçildiği gün hükümeti oluşturup icraata başlayabilecek.

Bakanların onaylanması (ilk dönem meclis hükümetlerinde bakanlar meclisin onayına tabi idi), güvenoyu ve gensoru gibi icraatı geciktiren uygulamalar tarihe karışacak.

***

Bakanlar kurulunu oluşturma hak ve yetkisi tamamıyla iktidar partisinin genel başkanındadır. Her genel başkanın da kendine özgü kriterleri vardır. O yüzden hiç kimsenin hak iddia etmesi söz konusu değildir.

Filan isim filan bakanlığa daha layıktı, filan isim neden alındı gibi yorumlar yapılabilir.

Hepsi faydasız sözlerdir.

Bakan tercihine kimsenin söyleyeceği bir şey yoktur. Ana muhalefet bile söyleyecek söz bulamamış ‘Asıl saray değişmelidir’ diyerek çaresizliğini ilan etmiştir.

***

Eh bize de vatana millete hayırlı olsun demekten öte bir şey düşmez.

Bu kabine -herhangi bir sürpriz yaşamazsak- ülkeyi seçime götürecek ve başkanlık sistemine geçiş sürecini yönetecek bir kabinedir.

Allah utandırmasın, Allah yardımcıları olsun.