260 kiþi, 35 dakikada, bir yemekhanede sýraya girip, yemeðini alýp, masa bulup, yemeðini yiyip, sonra tepsisini býrakabilir mi?Cevabý boþverin, önemli olan bu sorunun nereden çýktýðý.Soruyu bir haberden çýkardým ama haber yemekhane ya da sayý deðil kýzlý-erkekli tartýþmasýna dair bir haberdi.Bakar kör olmanýn en nadide örneklerinden biri diyerek alýp köþeye taþýdým...
***
Hikaye þu, Isparta’da, Ahmet Melih Doðan Anadolu Lisesi’nde, yemekhaneden kýz ve erkek öðrencilerin ayrý saatte faydalanmasý kararý alýnmýþ sonra bu karardan vazgeçilmiþ.Asýlan duyuruda, haftanýn belirli günleri, kýz öðrenciler 12:25/ 12:40, erkek öðrenciler 12:40/13:00, kalan günlerde de ayný saat diliminde önce erkek sonra kýz öðrenciler yemek yiyecek denmiþ.Sonrasý, itirazlar, vazgeçilen uygulama ve bildik siyasi tartýþmalar.
Oysa burada esas tartýþmamýz gereken 260 öðrencinin 35 dakikada bir yemekhanede sýraya girip, yemeðini alýp, masaya bulup, yemeðini yiyip, tepsisini býrakýp sýnýfa enerji dolu olarak dönüp dönemeyeceði olmalýydý.
***
Buradan siyasi bir kýzlý-erkekli tartýþmasý çýkardý medya.Haksýz bir tartýþma bu zira uygulamanýn kapsadýðý yatýlý öðrenciler zaten sabah kahvaltýsý ve akþam yemeðinde ayný salonda karma olarak bulunuyorlarmýþ.Denilebilir ki öðrenciler kýz-erkek diye deðil sýnýflara göre ayrýlsýnlar ya da bir baþka çözüm olsun.
Hepsi tartýþýlabilir, konuþulabilir ama sonuç deðiþmez ki, sonuçta 260 kiþi 35 dakikada yemeðini alýp karnýný doyurmak zorunda.Beynin yakýtý glikozdur.Karaciðer tuzlu yemeklerden bile glikoz üretir.Yani iyi beslenme bir öðrenci için olmazsa olmazdýr ama biz 260 çocuðun 35 dakikada ne kadar beslenebildiðini deðil baþka þeyleri tartýþýyoruz.
***
Her medya kuruluþunun baþýna gelir, zaman zaman rakiplerin yakaladýðý bir haber atlanýr.
Ama bir haberi yayýnlayýp da içindeki asýl haberi görmemek her zaman olmaz.Þimdi gördük ki bazýlarý siyasi tartýþmalar söz konusu olduðunda bakar kör oluyorlar.