Hemen sonuçlardan baþlayalým; Kobani’ye IÞÝD saldýrýsý ve Kobani nedeniyle Türkiye’de sokaklarýn ateþe verilmesinin nedeni aynýdýr; ama bu nedenin ürettiði bir sonuç daha var þu günlerde; Kýbrýs Rum Kesimi, bir süredir devam eden müzakerelerden çekildi. Rum Yönetimi’nin müzekereleri askýya almasý nedeni de
çok þeyi açýklýyor: “Güney Kýbrýs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin doðalgaz aramasý yapýlan bölgeye savaþ gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiðini açýkladý.”
Türk tarafýndan gelen açýklama-özetle- ise þöyle;
Rum tarafýnýn, Türk tarafýnýn açýklamalarýný ve Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin 9'uncu parselde yürütülen sondaj çalýþmalarýný izlemesini bahane ederek gerginlik yaratmaya çalýþmasýnýn ve görüþme sürecinin ortadan kalkacaðý tehdidinde bulunmasý doðru deðildir” Zaten iþin doðrusu yanlýþý yok artýk; Rum tarafý “yukarýdan” gelen emirle görüþmelerden çekildi.
Þimdi, Türkiye’nin daha Gezi’yi,17 Aralýðý ve Gazze’nin de son Ýsrail katliamýný görmediði, ancak Türkiye’de “çözüm süreci”nin baþladýðý, Azerbaycan’la, Hazar enerji kaynaklarýný, TANAP’la Batý’ya götürme projelerinin piþmeye baþladýðý ve Irak Kürt Bölgesi’ndeki kaynaklarýn ne olacaðýnýn dünyada tartýþýldýðý 2012 yýlýna geri dönelim; tam 6 Aðustos 2012’ye…
Peres’in Yunanistan ziyareti…
Ýsrail Cumhurbaþkaný Þimon Peres üç günlük Yunanistan ziyaretine baþlýyor bu tarihte. Yunanistan bu tarihlerde borç bataðý içinde ve çýrpýnýyor. Ýsrail’le girilecek bir enerji iliþkisi ve Kýbrýs kozu, Yunanistan için bulunmaz fýrsat ve bu fýrsatýn onlarý, ABD dolayýmýyla AB nezdinde de güçlendireceðini düþünüyorlar. Ýsrail ise, hem Gazze açýklarýndaki kaynaklarýn hem de Kýbrýs kaynaklarýnýn Türkiye olmadan dünyalaþmasý için herþeyi yapmaya hazýr. Þimon Peres onuruna verilen yemekte Yunanistan Baþbakaný Papulyas þunlarý söylüyor: “ Doðu Akdeniz’de çýkarlarýn örtüþmesi, Kýbrýs Cumhuriyeti’nin de kopmaz bir parçasý olduðu, stratejik iliþki yapýlandýrýlmasýna olanak tanýyor. Önemli miktarda doðalgaz yataðý bulunmasý, Ýsrail ve Kýbrýs doðalgazlarýnýn Yunanistan üzerinden Avrupa’ya sevkiyatý olanaklarý bölgemizdeki jeoekonomik ve dolayýsýyla jeopolitik çerçeveyi tamamen deðiþtiriyor.”
Peki sonra ne oluyor; bakýn çok ilginç. Peres Ýsrail’e döndükten sonra, Ýsrail’in stratejik enerji kararlarýný alan ve teknokratlardan oluþan ‘Cemah Komitesi’ aldýðý kararla, Ýsrail münhasýr ekonomik bölgesinde olan ancak kýyýya uzakta bulunan doðalgaz yataklarýnýn borularla Güney Kýbrýs’a baðlanmasýna onay veriyor. Böylelikle Ýsrail’in kýyý þeridine uzak olan, “Leviathan” ve “Tamar” parsellerinden çýkarýlacak doðalgazýn Güney Kýbrýs’a getirilmesinin önü açýlýyor.
Bu karardan sonraRum Sanayi Ticaret ve Turizm Bakaný Neoklis Silikiotis konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, Güney Kýbrýs’ýn sözde münhasýr ekonomik bölgesinde baþlamasý planlanan yeni doðalgaz arama çalýþmalarýna baþvuracak þirketlerle 2013 yýlýnda imzalanacak sözleþmelerden 300 milyon euro gelir beklediklerini söylüyor.(Bkz: http://enerjienstitusu.com/2012/08/31/guney-kibris-dogalgazdan-300-milyon-euro-gelir-bekliyor/)
Bazý ‘ufak’ sorunlar…
Ama tabii bunun gerçekleþmesi için bazý ‘ufak’(!) sorunlar var; Türkiye, tam o tarihlerde, Erdoðan’la tarihindeki en güçlü istikarý ve demokratik siyasi iradeyi çözüm süreci katkýsý ile de yakalamak üzere, Türkiye, ekonomik olarak güçlenirken Kafkasya enerji kaynaklarýna (Azerbaycan, Türkmenistan) ulaþýyor ve çok önemli anlaþmalar yapýyor. Ancak daha da önemlisi Türkiye’nin çözüm süreci katkýsý ile de Irak coðrafyasýnda artan ekonomik ve siyasi etkinliði… Kürtler tarihsel bir tercih yapýyorlar ve kendi kaynaklarýna, zenginliklerine Türkiye ile birlikte sahip çýkýyorlar. Tam burada ilginç þeyler olmaya baþlýyor; Erdoðan’a raðmen ekonomide Türkiye ‘U’ dönüþü yapýyor; Türkiye, 2012’de frene basýyor. (Otobanda 180 ile giden otomobilin frenine basmak gibi) Takla atmýyoruz ama KOBÝ’ler-özellikle Anadolu’da bulunanlar- küçük bir kriz yaþýyor. Ama, 2013 baþýnda Erdoðan müdahale ediyor ve araba tekrar yola giriyor.
Türkiye’nin Güney Gaz Koridoru’nu (GGK)devreye sokacak olmasý ve buna baðlý olarak Enerji Borsasý’ný kurmasý, üstelik de Ýstanbul’un Ýslami fonlarý çekecek ve Londra, Frankfurt’un yerini alacak yeni bir küresel finans baþkenti olma ihtimali bütün dengeleri deðiþtirecek bir geliþme olarak tespit ediliyor küresel finans oligarþisinin en tepesinde, tam da 2013 yýlýnda… Türkiye, GGK’nu ve Kürt kaynaklarýný devreye sokarsa Ýsrail ve Kýbrýs Rum Yönetimi’nin Türkiye ile anlaþmaktan baþka çareleri yok. Zeten “özürle” iþe baþlýyorlar. Ama bir yandan da baþka ‘uðursuz’ bir seçeneði de örüyorlar
Nitekim Haziran’da Gezi geliyor, sonra 17 Aralýk… Sonra da Ýsrail Gazze’ye saldýrýyor; yok etmek ve Doðu Akdeniz’e Kýbrýs Rum Yönetimi ile birlikte tamamen hakim olmak için. Ama her þeye raðmen Türkiye’de yerel seçimler aþýlýyor; TANAP imzalarý atýlýyor, Erdoðan’da Cumhurbaþkaný oluyor, üstelik bütün bu denklemi çok iyi bilen ve Erdoðan’ý her bakýmdan tamamlayacak Davutoðlu’da Baþbakan oluyor.
Hedef Türkiye ve çözüm süreci, son kurþun IÞÝD
Tabii bu arada Türkiye’nin elini güçlendirecek Rusya’nýn Kýrým’ý ilhaki devreye giriyor. Avrupa ve ABD, AB’nin 2030’da enerji açýsýndan Rusya’ya yüzde seksen baðýmlý olmasýný bu þartlar da kabul edilmez buluyorlar ve Türkiye’nin denetimindeki Güney Gaz Projesi ayrýca Kürt kaynaklarýný Türkiye’nin dünyalaþtýrmasý –mecburen- kabul görüyor. Ýsrail, hem Gazze’de ummadýðý bir direniþle karþýlaþtýðý için hem de Güney Enerji hattý Türkiye’ye teslim edileceði için fazla ýsrar etmiyor ve istemediði ateþkesi kabul ediyor. Almanya-Frankfurt- merkezli gerici Avrupa finans oligarþisi, Ýsrail ve ABD’deki Cheney gibilerin yönettiði silah, kirli finans ve bunlara baðlý 20. yüzyýldan kalma demir-çelik (inþaat, otomotiv) gibi sektörleri temsil eden askeri-sinai yapý, tam da Erdoðan’ýn Cumhurbaþkaný seçildiði tarihte yenilgiye uðramýþ gözüküyordu.
Ama son bir kurþunlarý kalmýþtý kanlý tüfeklerinde: IÞÝD… IÞÝD, bu yapýnýn son kurþunudur, hedefi Ýsrail’in hedefi ile aynýdýr. 17 Aralýk’la aynýdýr. Çözüm süreci ve Ortadoðu halklarýnýn kaynaklarý, Türkiye hedeftir. Kýbrýs Rum Yönetimi neden çekilmiþ müzakerelerden; anladýnýz mý dertlerini, IÞÝD, onlara ve Ýsrail’e yeni bir fýrsat verdi çünkü…