Önce ABD’de yayýmlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Sonra Ýngiltere’nin etkin gazetesi Financial Times...
Her iki gazetede de, bu sýralar, Cizre baþta olmak üzere, sokaklarda aðýr silah ve roket atarlarla dolaþan, bu silahlarý kullanan, polis ve asker þehit eden, YDG-H’li gençlerle yapýlan röportajlar yayýmlandý.
Hemen ajanlýk hikayeleri kurgulamaya gerek yok. WSJ’da yayýmlanan röportajý yapan muhabir Türkiye Cumhuriyeti vatandaþýydý.
Financial Times muhabiri de tahminen ayný adýmlarý takip ederek benzer bir röportaj yaptý.
***
Ajanlýk hikayeleri kurgulamaya gerek yok ama her iki röportajýn çizdiði þehir savaþý yaþanýyor havasý son derece sýkýntýlý.
Financial Times muhabirinin röportaj yaptýðý yerel bir gazeteci “Eskiden Molotof atýyorlardý þimdi silah atýyorlar” demiþ. Bir adým ötesine geçelim o zaman...
Mesela “taþ atan çocuk” davalarýný hatýrlayalým. O davalarda 200 kadar çocuk cezaevindeydi ve binlerce dava dosyasý vardý.
Sonra 2010 yýlýnda Terörle Mücadele Yasasý’nda yapýlan bir deðiþikle devlet sokaða býrakýlan çocuklarý kazanma refleksi gösterdi.
Hatta CHP’li bir vekil de kürsüye taþla çýkarak, “taþ atana ateþli silah kullanan kiþi muamelesi yapamazsýnýz” konuþmasý yaptý.
Üst üste gelen 2 röportajý okurken aklýma o dönem geldi. Eðer o düzenleme olmasaydý tahminen þimdi sokakta elinde silahla dolaþan çok daha fazla genç olacaktý...
***
Bu tarz haberlerde adalet ya da denge unsuru aramak çoðu zaman boþa uðraþýdýr. Ve genel eðilim her zaman legal olarak silah taþýyanla deðil kanun dýþýna çýkarak eline silah alanla konuþmaktýr.
Konuþulanlarýn yaþýnýn 18 altýnda olmasý, yüzlerini kapatma ihtiyacý duymalarý gibi görsel soslar da kullanýlýr.
Tüm bunlarýn dýþýnda haberlerde en çok takýlmamýz gereken nokta baþka...
Nedense bu tür haberlerde bir süredir PKK’yý sadece Türkiye terör örgütü kabul ediyor gibi bir hava var. Financial Times muhabiri yazarken, PKK’yla aralarýndaki iliþkiyi kesin bir dille yalanlýyorlar demiþ.
Keþke ayný muhabir o kadar aðýr silah, patlayýcý ya da mayýnýn nereden bulunduðuna dair de sorular sorsaydý. Mesela bakkaldan alamazsýnýz o silahý, deðil mi?
O zaman yazýlanlara ciddi gazetecilik deme imkaný olurdu.
Öyle bir durum yok ...