Bitki çaylarýnýn antioksidan etkisini artýrma yönünde yaptýðýmýz bir araþtýrmayý yeni tamamladýk. Çiçek ve çam balý ilave edilen papatya, zencefil, melisa, ekinezya, ýhlamur ve adaçayýnýn etkisi o kadar arttý ki benim için bile sürpriz oldu!
Bilimsel çalýþmalar insan saðlýðýný tehdit eden hastalýklarýn oluþumunda serbest oksijen radikallerinin yol açtýðý hücre hasarýnýn ve vücudun savunma sistemlerinin dýþ etkenlere karþý verdiði yangý tepkimesinin baþlýca rolü bulunduðunu ortaya koyuyor. Bu nedenle son 30-35 yýlda vücudu oksidatif hasarlara karþý koruyucu ‘antioksidan’ ve -daha yeni olarak da- yangý-giderici özellikte ‘antienflamatuvar’ etkili ürünlere ve bileþiklere yönelik büyük bir ilgi artýþý var.
Doða antioksidan bileþikler bakýmýndan en önemli kaynaktýr. Yediðimiz, içtiðimiz besinlerin yaný sýra besin olarak kullanýlmayan bitkilerde farklý yapýsal özelliklere sahip antioksidan bileþikler bulunuyor. Bitki çaylarý, bir keyif içeceði olmasýnýn ötesinde, saðlýðýmýzýn korunmasý, bazý saðlýk sorunlarýnýn tedavisinde bilinen en eski ilaç þekillerinden biridir. Çay denilince aklýmýza siyah çay, yeþil çay ve yeni tanýþtýðýmýz beyaz çay geliyor. Her üçü de ayný bitkiden elde ediliyor ve yüksek antioksidan etkileriyle biliniyor.
50-60 KAT DAHA FAZLA YARAR
Yeni tamamladýðýmýz bir araþtýrmanýn sonuçlarý bitki çaylarýnýn antioksidan etkilerinin 50-60 misli artýrýlabileceðini ortaya koyuyor. Kanýmca çok dikkat çekici bir sonuç! Aslýnda bu kadar büyük bir artýþ benim için de büyük sürpriz oldu. Araþtýrmada farklý bitki çayý örnekleri normal koþullarda demlendikten sonra deneysel olarak antioksidan kapasiteleri (askorbik asit eþdeðeri) ölçüldü. Ayný þekilde demlenerek hazýrlanan iki grup bitki çayýndan bir gruba çiçek balý ve diðer gruba ise çam balý ilave edildikten sonra ayný deneysel iþlemlere tabi tutuldu.
Deney sonuçlarý incelendiðinde bal ilavesinin; ýhlamur çayýnýn etkisini 60 misli, papatya çayýnýn 30 misli, limonlu zencefilin 30 misli, ekinezya çayýnýn 16 misli, adaçayýnýn 10 misli, melisa çayýnýn 10 misli, yeþil/siyah/beyaz çaylarýn ise yedi misli artýrdýðýný tespit ettik. Þüphesiz ilave edilen ballarýn kalitesi, yani geçen haftaki yazýmda da vurguladýðým gibi, glikoz þurubu ya da þekerle hazýrlanmýþ sahte bal olmamasý önemli. Aksi takdirde herhangi bir antioksidan etki artýþý beklemek söz konusu olamaz.
GERÇEK BAL TERCÝH EDÝLMELÝ
Diðer taraftan, gerçek balýn kuvvetli antioksidan ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle çaya þeker yerine bal ilave edilmesinin özellikle adaçayý, ekinezya, ýhlamur, limon/zencefil gibi soðuk algýnlýðý tedavisinde yararlandýðýmýz bitki çaylarýnýn soðuk algýnlýðý þikayetlerinin giderilmesindeki etkinliðine de önemli bir katký saðlayacaðý þüphesiz.