Bal gibi penaltıydı

12'nci haftanın en çok konuşulan hakem kararı, Beşiktaş -Sivasspor mücadelesinde Hüseyin Göçek'in Beşiktaş lehine verdiği penaltı kararıydı.

İtiraf etmeliyim ki,  bu pozisyonu ilk gördüğümde sadece Adem Koçak'ın ellerine bakarak ben de ucuz bir penaltı kararı verilmiş olduğu yorumunu yaptım. Ancak daha sonra pozisyonu dikkatli bir şekilde izlediğimde Sivassporlu oyuncu Adem Koçak'ın, önünde koşmakta olan Beşiktaşlı Atiba'ya dikkatsiz bir şekilde önce dizi ile bir darbesinin olduğunu sonrada sol ayağı ile rakibinin ayağına basmış olduğunu gördüm. Yani hakem Hüseyin Göçek'in Beşiktaş lehine vermiş olduğu penaltı kararı son derece doğru bir karardı.

Çünkü penaltı kararı için bir oyuncunun kasti olarak faul yapması gerekmiyor, ceza alanı içinde dikkatsiz şekilde yapılan faullerde de penaltı kararı verilmesi gerekiyor. Ancak Hüseyin Göçek'in vermiş olduğu bu doğru penaltı kararı nedeniyle yorumcular tarafından neredeyse linç edildiğini görmek çok büyük haksızlıktı.

Oysaki bu maçta tartışılması gereken konu, Beşiktaş ceza alanı içinde Sivassporlu İbrahim Akın'ın Beşiktaşlı İsmail tarafından düşürülmesine verilmeyen penaltı kararı olmalıydı. Sivasspor lehine penaltı kararı vermesi gereken Göçek, ilave yardımcı hakem Çağdaş Altay'dan gelen hatalı bilgi nedeniyle oyunu devam ettirdi.

Galatasaray -Antalya maçında hakem Ali Palabıyık, ceza alanı içinde rakibini eli ile itip düşüren Hakan Balta'nın hareketine doğru bir penaltı kararı verdi ve maç genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

MHK adına geçen haftanın en büyük fiyaskosu ise 9. haftada oynanan Fenerbahçe -Galatasaray maçında ofsayt pozisyonunda hata yapıp oyunu devam ettiren yardımcı hakem Arkın Akgöl'e 8.5 gibi skandal bir not veren gözlemci Yunus Yıldırım'ın o günden sonraki ilk Süper Lig maçında yine Fenerbahçe müsabakasına verilmiş olmasıydı.

Oysaki geçen hafta içinde yapılan seminerde ders veren UEFA yardımcı hakem eğitmeni İtalyan Giovanni Stevanato, Fenerbahçe -Galatasaray maçında Fener'in attığı gol öncesindeki pozisyonun kesinlikle ofsayt olduğunu ve yardımcı hakemin bu kararında kesinlikle hatalı olduğunu MHK yetkililerine söyledi.

Peki bu durumu bile bile MHK yetkilileri nasıl oldu da bu yardımcı hakeme Süper Lig'de görev verdi ve nasıl oldu da yardımcı hakeme yüksek not veren gözlemciye ilk Süper Lig maçında tekrar Fenerbahçe müsabakasında gözlemcilik verildi?

Bu olay basit bir olay değildir. MHK'nin bu atamalardaki amacının ne olduğunu, hakemlere ne gibi mesajlar verilmek istendiğini MHK Başkanı mutlaka açıklamak zorundadır.

Ne yazık ki, MHK son dönemdeki icraatları ile tehlikeli sulara yelken açmaya başlamıştır.