Balýk yaðý haplarýndaki tehlike

Beyin, kalp, damar ve hücre saðlýðý üzerinde koruyucu etkisi olan Omega 3 yað asidi ihtiyacýný doðal kaynaðý yerine hapla karþýlayanlar dikkat. Kapsül þeklinde alýnan Omega 3’ün kanser ve beyin hastalýklarý gibi ciddi yan etkileri var.

BALIK yaðý omega 3 yað asitlerinin en iyi kaynaðýdýr. Besinlerle ve besin olmayan kaynaklardan alýnan yani balýk yaðý haplarý kanser, kalp-damar hastalýklarý, böbrek fonksiyonlarý, biliþsel performans, AIDS ve eklem aðrýlarý gibi ciddi hastalýklarýn önlenmesi veya korunmasýnda oldukça etkili olduðu araþtýrmalarla kanýtlandý. Bunlarýn dýþýnda özellikle hamilelik sýrasýnda omega 3 alýmýnýn saðlýðý arttýrdýðýný, menopoz döneminde depresyonu azaltabildiðini ve menstüral dönemde oluþan komplikasyonlarýn þiddetini kontrol edebildiðini gösteriyor. Omega 3 yað asitlerini besinlerden veya kapsül þeklinde alabilme seçeneðine sahibiz. Omega 3 yað asidi doðal besinlerle alýndýðýnda  yan etkisi de bulunmaz. Ancak kapsül þeklinde alýndýðýnda vücuda yararlarýnýn yaný sýra yan etkileri de bulunabiliyor.

En hafif yan etki hazýmsýzlýk

Kapsül þeklinde alýnan balýk yaðlarýnýn en belirgin ve sýklýkla oluþan yan etkisi balýk kokusunun yutakta uzun süre kalmasýdýr. Diðer bir yan etki de kapsülü yutarken kiþide yutmama sorununa baðlý kapsülün yeniden aðza gelmesidir. Jel kývamýnda olan bu haplarýn yutak yerine akciðere kaçma riski de oldukça yüksektir. Bunun dýþýnda en sýk görülen diðer yan etkiler ise mide de oluþan yanma hissidir. Araþtýrmacýlar kapsülü dondurucuda saklanýp tüketilirse koku ve mide rahatsýzlýðý olmadýðýný gözlemlemiþlerdir.

3 gramdan fazlasý beyne zarar

Omega 3 kaynaðýna göre farklý balýklardan üretilen omega 3 yað asitlerinin mesela ton, köpek balýðý gibi kaynaklarýnýn yetiþtiði bölgelerde metil civa ve diðer çevresel etmenlerin kontamine olduðu bilinen bir gerçektir. Ýyi kontrol edilmeyen bu ürünlerde kanser ve beyinde ciddi hastalýklara neden olabilme riski yüksektir. Günde 1 gram kadar alýnan omega 3 yað asitlerinin yan etki riski az olmakla birlikte 3 gram ve üzerinde kullaným dozlarýnda orta derecede bu yan etkilerin görülebileceði gerçektir. Bu nedenle omega 3 kaynaðýný taze balýk, koyu yeþil yapraklý sebzeler, ceviz, keten tohumu ve soya ürünlerinden almak en saðlýklýsýdýr.