Balık yağı haplarındaki tehlike

Beyin, kalp, damar ve hücre sağlığı üzerinde koruyucu etkisi olan Omega 3 yağ asidi ihtiyacını doğal kaynağı yerine hapla karşılayanlar dikkat. Kapsül şeklinde alınan Omega 3’ün kanser ve beyin hastalıkları gibi ciddi yan etkileri var.

BALIK yağı omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır. Besinlerle ve besin olmayan kaynaklardan alınan yani balık yağı hapları kanser, kalp-damar hastalıkları, böbrek fonksiyonları, bilişsel performans, AIDS ve eklem ağrıları gibi ciddi hastalıkların önlenmesi veya korunmasında oldukça etkili olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Bunların dışında özellikle hamilelik sırasında omega 3 alımının sağlığı arttırdığını, menopoz döneminde depresyonu azaltabildiğini ve menstüral dönemde oluşan komplikasyonların şiddetini kontrol edebildiğini gösteriyor. Omega 3 yağ asitlerini besinlerden veya kapsül şeklinde alabilme seçeneğine sahibiz. Omega 3 yağ asidi doğal besinlerle alındığında  yan etkisi de bulunmaz. Ancak kapsül şeklinde alındığında vücuda yararlarının yanı sıra yan etkileri de bulunabiliyor.

En hafif yan etki hazımsızlık

Kapsül şeklinde alınan balık yağlarının en belirgin ve sıklıkla oluşan yan etkisi balık kokusunun yutakta uzun süre kalmasıdır. Diğer bir yan etki de kapsülü yutarken kişide yutmama sorununa bağlı kapsülün yeniden ağza gelmesidir. Jel kıvamında olan bu hapların yutak yerine akciğere kaçma riski de oldukça yüksektir. Bunun dışında en sık görülen diğer yan etkiler ise mide de oluşan yanma hissidir. Araştırmacılar kapsülü dondurucuda saklanıp tüketilirse koku ve mide rahatsızlığı olmadığını gözlemlemişlerdir.

3 gramdan fazlası beyne zarar

Omega 3 kaynağına göre farklı balıklardan üretilen omega 3 yağ asitlerinin mesela ton, köpek balığı gibi kaynaklarının yetiştiği bölgelerde metil civa ve diğer çevresel etmenlerin kontamine olduğu bilinen bir gerçektir. İyi kontrol edilmeyen bu ürünlerde kanser ve beyinde ciddi hastalıklara neden olabilme riski yüksektir. Günde 1 gram kadar alınan omega 3 yağ asitlerinin yan etki riski az olmakla birlikte 3 gram ve üzerinde kullanım dozlarında orta derecede bu yan etkilerin görülebileceği gerçektir. Bu nedenle omega 3 kaynağını taze balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, keten tohumu ve soya ürünlerinden almak en sağlıklısıdır.