Balıktaki D vitamini ilaçta yok

Son dönemin popüler destek ürünleri arasında D vitamini de girdi. Kan testinde D vitamini eksikliği saptandığı an D vitamini ampulleri alınıyor. Oysa hiçbir ampul D vitaminini doğal yollardan almak kadar sağlıklı etki göstermiyor. 

Bazı araştırmalarda D vitamini eksikliğinin tip 1 yani insüline ihtiyaç duyulan şeker hastalığı, romatizmal artirit, tansiyon yükselmesi ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirilmesi tedavilerde rutin D vitamini ampul takviyesi uygulamasını kaçınılmaz hale getirdi. D vitaminini eksikliği giderilsin diye kontrolsüz hap, ampul veya iğne şeklinde D vitamini vermenin sağlığı iyileştirmek yerine olumsuz etkileri olduğunu aklımızdan çıkartmamak gerek. D vitaminini aşırı kullanan kişilerde kanda kalsiyum düzeyinin arttığı, kalp ve böbreklerde kireçlenme oluştuğu bir gerçek. Hatta bebeklerde yüksek D vitamini alımı mental gerilik bile yapabiliyor.

D vitamini ihiyacının balık ve balık ürünlerinin yanı sıra yağlı süt, yumurtadan da  karşılayabileceğinizi unutmayın.

Mercimek de faydalı

Beslenmede bazı önemli püf noktalar vücuda alınan D vitaminin kullanılabilirliği açısından oldukça önemli. Öncelikle yağsız bir beslenme şekli D vitaminin vücutta kullanılmasını engelleyen en riskli faktör. Kurubaklagillerden özellikle yeşil mercimek ve nohutta D vitamininin bir türü bulunur. Bu nedenle beslenmedesüt, balık ve yumurtanın yanında bu kurubaklagilleri de yemek oldukça önemlidir. 

15 DAKİKALIK GÜNEŞ TERAPİSİ

En güzel D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları vücutta D vitaminini sentezini de hızlandırır. Işınların dik gelmesi, derinin kalın olması, açık renkli tene sahip olmak daha fazla gün ışığından D vitamini sentezini arttırır. Kışın güneş ışınları eğik geldiği için D vitamini oluşumu yetersizdir, esmer tenlilerde ışının etkisi daha az olacağından biraz daha fazla güneşten yararlanmaları gerekir. Yaşlanma ile deri inceldiğinden D vitamini oluşturma yeteneği de azalır. D vitaminin etkin olabilmesi için öncelikle vücutta aktif hale gelmesi gerekir. Bunu vücut böbrekler ve karaciğerler yardımı ile bir dizi kimyasal reaksiyonla yapar. D vitaminin vücutta aktif formları kalsiyum metabolizmasını da denetlemekten sorumludur. Süt, balık, yumurta ve kurubaklagillerden yeşil mercimek ile nohudu düzenli yemeye özen gösterin. Gereksiz dozda D vitamini ampullerini yutmamayın. Güneş ışığından yararlanmayı unutmamalı, derinize direk güneş ışığı gelecek şekilde 10-15 dakika güneşin dik geldiği zamanlarda kol ve bacakları güneşlendirmelisiniz.