ZAGREB- Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Bosna-Hersek, Sýrbistan ve Hýrvatistan'dan oluþan Balkanlar ziyaretini takip etmek üzere, Saraybosna ve Belgrad'dan sonra Zagreb'teyiz.
Dünyanýn gözü önünde, Avrupa'nýn ortasýnda Srebrenica Katliamý gibi çok büyük acýlar, travmalar yaþanan coðrafyada biriken gerilim her an patlayabilir; uluslararasý toplumun müdahalesiyle zar zor tesis edilen barýþ pamuk ipliðine baðlý, dendi hep.
Hakikaten birbiriyle iç içe yaþayan toplumlar ve komþu devletler arasýnda sanki her þey "bir kývýlcýma bakýyor" gibi. Yaz aylarýnda Kosova ve Sýrbistan arasýndaki sýnýr ve plaka sorunlarý yüzünden tansiyonun nasýl hýzla yükseldiðini hatýrlayýn. Ayrýlýkçý söylemler, anlaþmazlýklar, Sýrbistan'ýn Kosova'yý tanýmamasý, azýnlýklarýn durumu, karþýlýklý tehditler ciddi tedirginlik sebebi.
Doðrusu bu durumu en iyi anlatan tasvir 2002 yapýmý No Man's Land / Tarafsýz Bölge adlý sinema filminin son sahnesindedir. Balkanlar, týpký filmdeki adam gibi, bir mayýnýn üstünde yatmakta. Küçük bir harekette bile patlar.
**
Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðinde Türkiye, bütün imkanlarýyla bunu engellemeye, gerilimi düþürüp devletler ve toplumlar arasýnda barýþý huzuru ve istikrarý tesis etmeye çalýþýyor.
Bunun için de kuþkusuz Bosna-Hersek ile, Balkanlardaki Müslüman toplumlarla çok müstesna bir baðý iliþkisi olmasýna raðmen Sýrplara ve Hýrvatlara da dostça yaklaþýyor.
Erdoðan daha önce sayýsýz kere gerçekleþtirdiði Balkanlar ziyaretinin sonuncusunda da ayný þekilde barýþ diplomasisi yürüttü.
Doðrusu baþkentlerde hem devlet katýnda hem sokakta vatandaþlar arasýnda þahit olduðumuz gibi Erdoðan'a büyük bir güven duyuluyor. Sadece sorunlarýn çözümü konusunda deðil, çözüm için yapýlan önerilerin ve hayata geçirilen projelerin bölgeye barýþ ve istikrar getirmesinde Türkiye farký görülüyor.
Saraybosna'da Boþnak, Hýrvat ve Sýrp üyelerden oluþan Üçlü Konseyin Baþkaný Þefik Caferoviç Erdoðan'ýn "bölge için dengeli ve sakinleþtirici bir rolü" olduðunu söyledi.
Sýrbistan Cumhurbaþkaný Vucic ise ortak basýn toplantýsýnda þöyle dedi: Türkiye'nin çabalarýna, Erdoðan'ýn yapýcý rolüne büyük saygý duyuyoruz. Biz küçük bir ülkeyiz ama kendisi bu bölgeye her zaman ilgi gösterdi. Bunun için minnettarýz".
Vucic'in Türkiye'den Bayraktar TB2 satýn almayý çok istediklerini, bunun sýrada beklediklerini hatta satýn alma bütçesini büyüttüklerini ifade etmesi ayrýca ilginçti.
**
Erdoðan ve heyetinde yer alan Bakanlar her üç ülkede de mevkidaþlarýyla ayrý ayrý görüþmeler çalýþmalar yaparak siyasi, askeri ve ekonomik iliþkilerin ötesinde sahip olunan tarihi, kültürel ve beþeri baðlarý kuvvetlendirecek pek çok yeni anlaþmaya imza attýlar.
Ziyarete siyasi diplomasi kadar ticari diplomasi de damgasýný vurdu yani. Üç ülkede de DEÝK toplantýlarý yapýldý, Türkiye'den gelen iþ insanlarý gidilen ülkedeki muhataplarýyla tanýþtý, saatlerce baþ baþa görüþmeler yapýldý, yeni iþbirliklerinin zemini atýldý.
Ýnþallah yeþerecek çiçeklenecek, böylece hem bölge ülkelerinin birbirleriyle hem Türkiye ile baðlarý daha da güçlenecek. Balkanlara barýþ huzur ve istikrar gelecek.
Tam da Bosna-Hersek'in Bilge Kralý Aliya Ýzzetbegoviç'in vefatýndan bir gün önce kendisini ziyarete gelen Erdoðan'a vasiyet ettiði gibi: "Evladým Tayyip, bu topraklar evlad-ý Fatihandýr, buralar size emanet".