Balkanlar'da 15 üniversite içinde birinci olan bir üniversite; Uluslararasý Balkan Üniversitesi. Rektör Þinasi Gündüz’ün deyimiyle kar amacý gütmeyen tek üniversite. Kuruluþ amacý; Balkanlar ve Türkiye arasýndaki yüz yýl önce kopan baðlarý yeniden inþa etmek. Yedi fakülte ile hizmet veren üniversite her yýl yüzde 30 büyüme göstermiþ. Sadece Makedonya’dan deðil Balkanlar'ýn birçok ülkesinden öðrenciye eðitim veriyor. Bu durum Balkanlar'da yer alan ülkeler tarafýndan dikkat çekici bir geliþme aslýnda. Üniversitenin geliþmesi sadece o ülkelerin deðil bazý çevrelerin de rahatsýzlýðýna sebep olmuþ ki sonraki süreç biraz karýþýk gibi görünse de üniversiteye yönelik sinsi ve sistemli bir planýn olduðu dikkatlerden kaçmýyor.
Üniversitenin kurulmasýnda rol alan bir vakýf ve vakfýn yönetim kurulu baþkaný olan bir milletvekili. Vakýf baþkanýnýn diðer bir ortaðý futbolcu ve eski bir milletvekili olan H.Þükür’ün kardeþi G.Þükür. Buraya kadar her þey gayet normal seyrinde. Üniversiteyi kurma çalýþmalarý Türkiye Cumhurbaþkaný’nýn dikkatini baþbakanlýk yaptýðý dönemlerde çekmiþ ve özel ilgisine mazhar olmuþ.
Bu ilgi bir bankanýn müdürü aracýlýðý ile somutlaþtýrýlmak istenmesi sonrasýnda yaþanan geliþmeler daha da dikkat çekici kýlýyor üniversiteyi. Üniversite için ayrýlan para bir kurye aracýlýðý ile 16 Aralýk akþamý banka müdürü H.A’ya getirilir. 16 Aralýk akþamý gelen paradan, 17 Aralýk günü nasýl olur bilinmez emniyet haberdar olur, yapýlan baskýnda algý görüntülerini malum medya kullanmaya baþlar. Algý çalýþmasýnda ayakkabý kutusu içinde yer alan paralarýn olduðu görüntü sahtedir. Sahte görüntülerden yola çýkýlarak oluþturulmaya çalýþýlan algý bir nevi gerçekleþmiþtir.
Algý operasyonuna imza atmak isteyen çevrenin Makedonya ve Balkanlarda birçok koleji olduðu herkesçe aþikâr. Anormal olan bu kolejlerden hiçbir öðrencinin yaþanan operasyondan önce amacý Türkiye ile baðlarý güçlendirmek olan üniversiteye tek bir öðrencisinin bile kayýt yaptýrmamasýdýr. Kendilerinin hâkimiyet alanlarýndan biri olan eðitimde baþka bir üniversite kendilerinden olmadýðý için mi istenmedi? Sorusunun yanýnda Balkanlarda devlet destekli bir proje neden dýþlanmaya çalýþýlýr? Sorusunun cevabý da tam olarak bilinmez. Görünürdeki sebep eðitimde Balkanlardaki hâkimiyeti kaptýrmamak gibi yorumlanabilir.
Her ne kadar yaþanan olumsuzluklardan etkilense de yapýlan algý çalýþmalarýna raðmen üniversite faaliyetlerini sürdürür. Bin civarýnda hukuktan mühendisliðe kadar kayýtlý olan öðrenciler Türkçe ve Ýngilizce dillerinde eðitimlerine devam ederler. Bu bilgileri gazetemizin muhabiri Kemal Gümüþ ve Akit gazetesi yazarý Kenan Kýran’ýn Makedonya ziyaretinde yaptýðý görüþmelerden öðreniyoruz.
Rota Haber, Posta, Zaman ve Hürriyet gazetesi ayný gün hepsi birden Star gazetesinin ‘Ayakkabý kutusundan’ yalan çýktý tarzýnda haberler ile sarýldýklarý ayakkabý kutusu algýsýný devam ettirmeye çalýþmalarý gözlerden kaçmaz. Uluslararasý Balkan Üniversitesi Star gazetesinin verdiði bina resmine ne de çok benzer yapýda oysa. Sehven konulan bir resmin benzerliði mi yoksa bitecek olan bir üniversitenin yapýsýnýn benzerliði mi rahatsýz etti malum çevreleri bilinmez. Türkiye’deki yetkililer sadece Makedonya’daki deðil, Bosna Hersek Cumhuriyetindeki geliþmeleri de takip ediyor. Bosna Hersek’de malum çevreye ait açýlan bir üniversite sonrasýnda Türkçe eðitim veren bir üniversitenin YÖK tarafýndan denkliðinin kaldýrýlmasý bu süreçte en dikkat çekici geliþmeler arasýnda.
Kemal Gümüþ’ün yaptýðý röportaj sonrasýnda aslýnda bilinen ama çok da göz önünde olmayan bir gerçek ortaya çýktý desek yanlýþ olmaz. Bu gerçek, Türkiye’de malum yapýya karþý her alanda verilen mücadelenin Balkanlarda eðitim alanýnda da devam ettiðidir.