Bu hafta sizler bu yazýyý okurken Türk ve Müslüman olmanýn bilinci, gururu ve onuruyla Osmanlý’nýn ayak izinlerinde geçmiþten bugüne uzanan bir yolculuktayým.
Yaklaþýk 3500 km’ye varan sýnýrlar, ülkeler geçen bir seyahatteyim. Önümüzdeki haftalarda Balkan turumun gezi detaylarýný sizlerle paylaþacaðým ama bu hafta sizlere ulaþan bu satýrlarda “biz Türkiye’de yaþamýyoruz belki ama yüreðimizde, dualarýmýzda en önde Türkiye var” diyen Balkanlar'daki Müslüman kardeþlerimizin sizlere olan selamýyla baþlýyorum. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’a Balkan coðrafyasýnda inanýlmaz bir ilgi, destek, sevgi ve baðlýlýk var. Mazlumlarýn umudu, duasý olmuþ bir lider ve Türkiye var gönüllerde. Balkan coðrafyasý hüzünlü bir coðrafya. Düþündüren ve Türkiye olarak çok güçlü olmamýz, birbirimize kenetlenmemiz, köklerimizi, geçmiþimizi anlamlý baðlarla yarýnlara taþýmamýz ve çok iyi anlamamýz gerekliliðini gözler önüne seren anlara, yaþanmýþlýklara, izlere tanýk oldum.
Aslýnda Balkan turlarýna olan yoðun talep ve tur programlarýný sizlere aktarmak için baþladýðým yolculuk, farklý bir bakýþ açýsýyla devam ediyor, anlam kazanýyor.
Gençlerimizin dünyanýn trend olmuþ turistlik lokasyonlarýna ilgisini 'tabi ki seyahat özgürlüktür' ama Balkanlar’a da çevirmelerini tavsiye ediyorum. Neden mi derseniz özellikle Bosna- Hersek’te Saray Bosna ve Mostar’ý gördükten sonra ezan sesiyle çan sesini, yol boyu mezarlýklarý, bombalarla yýkýlmýþ köprüleri, izleri ve yeniden devam eden hayatý kareleriyle hissetmelisiniz. Atalarýmýzýn Osmanlý’nýn muhteþem eserleri, camileri, çeþmeleri, medreseleri ve þu anda Balkan ülkelerindeki Müslüman kardeþlerimizin ezan sesiyle bizlerle bütünleþmesi, akrabalýk baðlarýmýzla kavuþmalar, hasret ve özlem…
Fatih Bosna topraklarýnda gördüðü rüya…
Fatih Sultan Mehmet Han Bosna topraklarýna ordusuyla ulaþtýðýnda gece deðiþik bir rüya görüyor, sabah uyanýr uyanmaz alimlere gidip rüyasýný anlatýyor. Rüyamda ateþi ve etrafýnda 3 Halife’yi gördüm. Alimler de açýklama olarak "Hz Ebubekir’i gördüðünüz için Bosna’da sadýk insanlar yaþýyor, Hz Osman gibi güzel huylu ve terbiyeli insan yaþýyor, Hz Ali gibi savaþçý ve ilim sahibi yaþýyor" diyor. Alimin biri Fatih’e soruyor: “Ama bir Halifeyi görmediniz deðil mi.” Fatih Sultan Mehmet "Evet Hz. Ömer’i görmedim" diyor. Alim de "Hz. Ömer’i görmemenizin sebebi Bosna’da kýyamet gününe kadar adalet saðlanmayacak ve Bosnalýlar sürekli savaþmak zorunda olacak Bosna için" diyor.
Saray Bosna’da Baþ Çarþý'yý gezdiðinizde Osmanlý döneminden beri faaliyete devam eden Kurþunlu Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman’ýn akrabasý Hüsrev Bey Camii ve önünde bulunan iki çeþmesi var. Ben ayný anda ikisinden de içtim. Saray Bosna’da 'birincisinden içen kiþi bir daha geri dönecek, ikincisinden içen Sarajevo’da evlenecek' diye anlatýlýyor… Fatih Sultan Mehmet’in þehre girdiði kapýdan adýmlayarak, Fatih Sultan Mehmet Han’a ithaf edilen Fatih Camii'ni ziyaret ettim.
Saray Bosna’da þimdi müzeye çevrilen savaþ tünellerine gittiðinizde oldukça etkileneceksiniz. Savaþ döneminde bombalarýn, mermilerin tahrip ettiði yerleri kan kýrmýzýsý gül resimleriyle boyamýþlar þehitleri unutmamak için. Hani uðurlarken su dökeriz yada suyla uðurlarýz ya savaþ tünelinden çýkanlara evin sahibi teyze tek tek su vererek onlarý savaþa uðurluyordu.
Ölümle yüzleþen topraklar, hüzünlü bir coðrafyadaki yolculuðumda Mostar’da bu yýl ilk defa yaðan saðnak yaðmurla geziyorum. Saray Bosna’ya olduðu gibi Mostar’a da yoðun bir ilgi var. Mimar Hayrettin tarafýndan 1557 yýlýnda inþa edilen Mostar Köprüsü, Osmanlý mimarisinin adeta bir þaheseriymiþ. Ne yazýk ki köprü 1992 yýlýnda cereyan eden savaþta Hýrvat topçusu tarafýndan yýkýlmýþ. Türkiye’nin büyük katkýlarýyla 2004 yýlýnda tekrar hizmete açýlmýþ. Balkanlar’daki Osmanlý eserlerinin bakým ve onarýmlarýnda Türkiye’nin büyük katkýlarýný görüyoruz. Mostar’da sohbet etme fýrsatý bulduðum kiþilerde bu acýmasýz savaþýn býraktýðý etkileri, silinmez izleri de gözlemledim. Halasýný, dedesini, kardeþini, babaannesini kaybetmiþ insanlarý dinledim. Þu anda Mostar Köprüsü'ne turistlerin ilgisi büyük. Gençlerin bir meslek haline getirdiði köprüden aþaðýya þov amaçlý atlamalar yapýlýyor. Aslýnda bu atlamalara orada anlatýlanlara göre zamanýnda bir evden kýz istenilecekse kýz babasý ne kadar cesur olduðunu görmek için oradan atlamasýný istermiþ damat adayýndan.
Hristiyanlar ile Müslümanlar arasýnda kahve fincanýný tutuþ þekillerinden, kafelerde çalýnan müziklere, otomobillerindeki ve dýþ mekanlardaki sembollere varana kadar farklýlýklarýný gösterecek ince detaylar dikkat çekiyor. Tuna nehri akýyor, bazý yerlerde sanki Karadeniz’deymiþsiniz gibi bazý ülkelerdeki þehirlerde de Ege-Akdeniz ‘de gibi hissedebilirsiniz. Türkiye’ye göre saat farký 1 saat daha erken.