Bambaþka bir AK Parti

Liderimiz ve Cumhurbaþkanýmýz “Bambaþka bir AK Parti” vaadinde bulundu. 

Bu vaadin neyi içerdiðini bilmiyorum. 

Çünkü bu yazýyý liderimizin dünkü 18. kuruluþ yýldönümünde yaptýðý konuþmadan önce yazýyorum. 

Partinin yeni dönemine dair iki þey konuþuluyor. 

Birileri Erdoðan’ýn köklü bir deðiþiklik yapacaðýný söylüyor. Birileri de kýsmi bir yenilemeyle yetineceðini belirtiyor. Beklenti çýtasý çok yüksek. 

“Bambaþka bir AK Parti” vaadi dolayýsýyla AK Parti’ye oy veren seçmenler veya AK Parti’nin üzerine oturduðu sosyoloji köklü bir deðiþim beklentisi içine girmiþ bulunuyor. 

Kanaatim o ki Reis köklü bir deðiþimden yana. 

Lakin bunun yapýlma biçimi konusunda karar vermek sanýldýðý kadar kolay deðil. Siyasetin dengeleri farklýdýr. Reis Hülagü’ye elçi olarak gönderilen kiþinin “Bizi buraya amellerimiz getirdi” lafýnýn anlamýný derinden hissediyor. AK Parti’yi bu noktaya taþýyan amellerin yol açtýðý yenilgilerin öyle palyatif tedbirlerle önlenemeyeceðini bence görüyor. 

O yüzden þahsen ben “kýsmi restorasyon” yerine “köklü deðiþim” bekliyorum. 

Deðiþim asla kendini inkar deðildir. AK Parti sürekliliðini “deðiþim” yeteneði ile baþarmýþ bir partidir. “Bambaþka” ifadesi, davanýn üzerine oturduðu ilkelerden vazgeçmek anlamýna gelmiyor. Ýlkeler/sabiteler deðiþmez. Lakin o ilkeler/sabiteler her yeni günle birlikte yeni yorumlarla daha anlamlý ve sürekli hale gelir. 

Türkiye’de iki köklü deðiþim gerçekleþti: Sistem ve sosyoloji deðiþti. Dolayýsýyla siyaset eski Türkiye zihniyetiyle sürdürülebilir olmaktan çýktý. Ýttifaklar sistemi, siyasal partileri birbirine mecbur ve mahkûm hale getirdi. Ýttifak sistemiyle birlikte partiler arasý bloklaþma iki þeyi getirdi: Birincisi, ittifak yapan partiler birbirlerinin hassasiyetlerini koruyan ve kollayan yeni bir alan oluþturdular. “Ýttifak siyaseti”, kaçýnýlmaz olarak bir tür yeni “ortak siyaset alaný” oluþturdu.  Ýkincisi, ittifak sistemi ayný zamanda “blok siyaseti”ni ve dolayýsýyla sert bir muhalefeti de beraberinde getirdi. 

*** 

AK Parti’nin sosyolojisindeki deðiþim 15 Temmuz’dan sonra hýzlandý. 15 Temmuz’dan sonra ancak FETÖ gerçekliðinin farkýna vardýðýný söyleyen veya 15 Temmuz’da millete yakýþýr bir cesaret örneði sergileyemeyen siyasi aktörlerin AK Parti sosyolojisinde bir karþýlýklarý kalmadý. AK Parti kurulurken Reis þunu söyledi: “Milletimiz istedi. Bize de sadece tabelayý asmak düþtü.” AK Parti’yi “milletin partisi” olarak vurgulayan Reis her daim þunu dedi: “Milletimiz neyi istiyorsa onu yapar, neyi istemiyorsa onu yapmayýz. Bizim siyasetimizi millet belirler.” 

Reis’in mahalli seçimlerden sonra yaptýðý konuþmada altýný çizdiði “Bambaþka bir AK Parti” vaadi, milletin yeni dönemdeki deðiþim talebini doðru okuduðunun ifadesidir. Bu satýrlarý yazdýðým ana kadar henüz Reis konuþmamýþtý. Ne diyeceðini bilmiyorum. Benimkisi bir tahmin. Veya beklenti. Lakin þunu çok iyi biliyorum: Reis’in AK Parti’nin yeni dönemine iliþkin mesajlarý AK Parti adýna ya umudu yeþertip kökleþtirecek ya da umutsuzluðu çoðaltacak. Bu da pusuda bekleyen o eski AK Partili siyasileri sevindirecek. 

Reis’in 2001’de AK Parti tabelasýný asarken oluþturduðu büyük heyecan ve umut bekleniyor. 

2001’deki AK Parti eski Türkiye’nin yeni partisiydi. Her anlamda bambaþka bir partiydi. Þimdi yeni Türkiye’nin yeni partisine ihtiyaç var. 15 Temmuz ruhunu esas alan yeni bir AK Parti’ye. Her anlamda ve her alanda bambaþka olan bir AK Parti’ye... Reis bunun mesajýný verirse AK Parti’den kopup parti kurmak isteyenlerin hevesleri kursaklarýnda kalýr. Ve AK Parti eskisinden daha güçlü hale gelir. Ya Reis “kýsmi deðiþim”le yetinirse? Benim tavrým deðiþmez: Reis nerdeyse ben de ordayým. Bize düþen davamýzýn baþarýsý için fikirlerimizi dile getirmektir. Liderimiz karar verdikten sonra da itaat etmektir. 

Gemiyi terk edeceðimizi söyleyen alçaklar bilsinler ki Reis varolduðu sürece AK Partiliyiz biz. 

 

VE REÝS KONUÞTU

“Partimiz artýk yeni bir safhaya geçmiþtir. Bize Ömer’ler lazým.”

Umudumuz arttý. Hayýrlý olsun.