Barajý aþmazsak daða çýkarýz!

Barajý aþmazsak iç savaþ çýkar söyleminden, barajý aþmazsak daða çýkarýz söylemine geçildi. Ne anlama geliyor bir bakalým.

Eðer PKK, Öcalan’ýn ‘bahar aylarýnda silahsýzlanma kongresi toplanmasý yolunda yaptýðý çaðrýya uysa, ve Türkiye’de kurduðu alternatif devleti laðvetseydi bu, normalleþme ve çözüm sürecinin nihai baþarýsý için tarihi bir adým olacak ama o zaman da, seçimlere baraja raðmen parti kimliðiyle girmeye gerek kalmayacak ve baðýmsýz adaylarla seçimlere girilecekti. Bu bir yoldu, ama bu yol deðil baþka bir yol denendi. HDP seçimlere parti kimliðiyle girme kararý aldý, ya da bu karar ona aldýrýldý.

HDP, parlamentoya barajý aþarak girmek istiyor. Yeni bir anayasa ve çözüm sürecinde ýsrar için deðil, tam tersine çözüm sürecini durdurmak, Öcalan’ýn misyonunu bitirmek ve AK Parti’ye yeni bir anayasa yaptýrmamak için istiyor barajý aþmayý. Baraj aþýlýrsa, PKK’nýn, baþka Kürt partileriyle kavgalý olduðu diðer Kürt bölgelerinde de iktidar alaný geniþleyecek, Mesut Barzani’nin liderliðindeki KDP biraz daha köþeye sýkýþmýþ olacak. IÞÝD sonrasý dönemde Barzani’yle mücadeleye hazýrlanan YNK ve GORAN’ýn eli güçlenecek. Bu iki partiden heyetlerin Diyarbakýr ve Batman’a gelerek, HDP’ye destek vermelerinin Kürtlükle filan hiçbir alakasý yok. Bu partiler Türkiye’nin Barzani’yle kurduðu iyi ve dostane iliþkiler olmasa, Barzani ve partisinin, ayakta kalamayacaðýný düþünüyorlar.

Bugün KDP ve AK Parti’nin, Sayýn Erdoðan ve Sayýn Mesut Barzani’nin  kaderi ve geleceði birbirine oldukça baðlý. KDP’yle Irak’ta mücadele halinde olan güçler Türkiye’yi unutmuyorlar, ve bu mücadelenin ancak Türkiye’de AK Parti’nin iktidardan uzaklaþtýrýlmasýyla beraber bir sonuç vereceðine inanýyorlar. Ayný þekilde, AK Parti’ye karþý adeta bir haçlý savaþý açan PKK ve müttefikleri, Kürdistan’ýn tamamen ele geçirilmesi için önce Barzani çizgisinden, yani muhafazakar-demokrat ama gerçek Kürt milliyetçi çizgiden kurtulmak gerektiðini çok iyi biliyorlar.

***

Özetle söylemek gerekirse HDP’nin barajý aþmak için girdiði mücadelenin yaratacaðý sonuçlar Türkiye’yle sýnýrlý deðil. Oyun uluslararasý bir oyun olarak kuruldu. Baþarýlý olursa sonuçlarý da uluslararasý çap ve büyüklükte olacak. Öyle olmasa, herhalde kutlamalar için Kandil daha þimdiden havai fiþek depolamaz, Diyarbakýr ve Batman sokaklarýnda YNK ve GORAN heyetleri ellerinde çiçeklerle dolaþmazlardý. Dolayýsýyla barajý aþacak olan HDP deðil Kandil’dir ve HDP’ye verilecek her oy Kandil’e ve Kandil’i bu uluslararasý planýn en önemli aktörü olarak belirleyen güçlere verilecektir.

Hal böyleyken, HDP’nin barajý aþmasýný, hala Türkiyelileþmek  meselesi ve Kürt siyasi temsiliyeti açýsýndan yorumlamak, vahim bir hatadýr. Deðerli dostum Abdulkadir Selvi, HDP barajý aþarsa, Türkiyelileþmenin yolu biraz daha açýlýr diye yazýyor. Bilinen aþamalardan söz ediyor. Ama HDP barajý aþamasa duygusal kopuþun derinleþeceðini, HDP mitinginde asýlan pankartý hatýrlatarak( Barajý aþmassak, daða gideriz!)daða gidiþlerin artacaðýný ve silahlý mücadeleyi isteyenlerin güçleneceðini ifade ediyor.

Eðer HDP’nin baraja raðmen parti kimliðiyle seçime sokulmasý uluslararasý bir oyunsa-Abdulkadir’in bu konuda ne düþündüðünü takip edemedim-ve bu oyunun hedefinde AK Parti iktidarý ve Öcalan’ýn misyonu varsa, barajýn aþýlmasý Türkiyelileþmeye ne gibi bir katký saðlayacak?

Kaldý ki, HDP’nin Türkiyelileþmesi, uluslararasý güçlerin ne kadar umurunda?

Bir soru daha: HDP’nin mecliste geçirdiði deneyim, neden demokratik alaný güçlendirmek yerine, Kandil’i ve silahlý mücadeleyi daha da güçlendirdi?

Ne oldu da 90’lý yýllarda bile görülmeyen bir tahkimat gelip Kürt þehirlerinin kalbine oturdu?

Madem Türkiyelileþmek isteniyor, Demokratik Bölgeler Partisi, neyin nesidir?

Görünürde, Türkiyelileþmek isteyen hareket, her þeyden önce silahlý mücadeleyi ve daða ait hikayeyi bugün devam ettiren bir harekettir. Bir yandan Silahlý gücünü koruyacak, KCK gibi bir sistemi HDP’nin önüne Berlin Duvarý gibi dikecek ama bir yandan da  böylece Türkiyelileþmekten söz edecek!

Yani Türkiyelileþmenin önünde sadece baraj engeli var! Silahlý mücadele bir engel deðil, KCK gibi alternatif bir devlet yapýlanmasý engel deðil!

Ýyi de, Türkiyelileþmek sevdasýnda olan bir hareket, seçim ortamýnda bile, çocuk yaþta insanlarýn yüzlercesini nasýl olur da daða götürmeye hala devam eder? Acelesi ne, seçimlerin sonucunu beklese ya!

Duygusal kopuþa gelince. Kanaatimce o çoktan tamamlanmýþ. ‘Makbul Kürt vatandaþ’, ‘öteki Kürt’ten nefret ediyor, iç barýþ diye bir þey yok ortada, AK Parti nefreti, öyle bir salgýn hastalýk veya körleþme haline dönüþmüþ ki, kimi HDP’lilere AK Partili kadýnlarý gördüklerinde, ellerinin uzandýðý bir tavuðun baþýný gövdesinden koparýp kadýnlarýn önüne attýrýyor!

Ya barajý aþarým, ya daða çýkarým demek, toplumun siyasi iradesini, þiddet üzerinden teslim almaya çalýþmaktan baþka bir þey deðil. Sýrf baraj aþýlamadý diye veya siyasi engeller var diye, daða çýkýlýr mý? Daða toprak talebi için, baðýmsýzlýk veya federasyon talebi için çýkýlabilir-kaldý ki bu hareket bu taleplerden uzak olduðunu her fýrsatta söylüyor- ama Türkiye’nin baskýcý zor yýllarýnda konulmuþ bir siyasi engel bugün devam ediyor diye daða nasýl çýkýlabilir?

Peki yarýn PKK,’ barajý aþtým ve bölgede %65’in üstünde oy aldým, benimle ya , özsavunma birliklerinin koruyacaðý bir özerkliði konuþun, ya daða çýkarým, savaþý yeniden baþlatýrým  dese, daða çýkýlmasýn diye, bu pazarlýða oturulacak mý?

Kürtlerin baþkalarýnýn adýna ve baþkalarýnýn çýkarý için deðil, kendi adlarýna ve kendi çýkarlarý için parlamentoda olmalarýný kim istemez?

Ben istiyorum. Seçmenlerime bazen anlatýyorum ve söylüyorum. Buraya da yazýyorum iþte.

PKK, seçimlere girilirken, silahlý gruplarýný alýp gitse ve KCK sistemini daðýtsaydý, gittiðim her yerde, AK Partiye oy isterken, ‘AK Partiye oy vermeyecekseniz, HDP’ye oy verin’ derdim. Çünkü HDP, ancak bu þartlarda Türkiyelileþebilir ve ancak bu þartlarda Kürtlerin çýkarý için mücadele edebilir.

Mesele baraj deðil, hala anlamadýnýz mý?

Kýrk yýllýk ‘Kürt haklarý ve PKK düþmaný’ Ümit Özdað bile, utanmasa, HDP’ye MHP’yle beraber oy isteyecek!

PKK ideologlarýnýn kaleminden çýkmýþ yazýlarda, ‘Apocu düþüncenin Türk milliyetçiliðini de  kapsadýðýna’ dair enteresan fikirler yer almaya baþladý. Þýrnaklý HDP’liler, MHP’yle koalisyon yapmanýn AK Partiyle yapmaktan daha faydalý olduðunu düþünmeye baþlamýþ! HDP’nin barajý aþmasý bir felaket deðil elbette, ama Türkiye için bir zaman kaybý, baraj aþýlýrsa, belki otuz yýl sürecek bir zaman kaybýna, yeni acýlara ve yeni yaslara hazýrlýklý olsun herkes.

Bize HDP’nin barajý aþmasýný savunmanýn demokratlýk olduðunu söylemesin kimse..

Bunu vaaz edip duranlar, PKK’yi silah býrakmaya, KCK sistemini daðýtmaya davet etsin, demokratlýk buradan geçiyor!

Ne diyeyim daha bilmem ki, Kürt meselesini bir tek Ýslamcýlar doðru anladý diyordum, meðer onlar da yanlýþ anlamýþ!