Bu hafta vizyona giren Karayip Korsanlarý 5: Salazar’ýn Ýntikamý’ndan (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) yola çýkarak korsan filmlerinin durumuna bir bakalým dedik.
Korsan filmi deyince günümüzde akla Karayip Korsanlarý serisi geliyor. 2003 yýlýndan beri en fazla iþ yapan ve gelmiþ geçmiþ en ünlü korsan filmi olarak adlandýrabileceðimiz Karayip Korsanlarý serisini bu kadar ünlü yapan hem fantastik öðelerin mükemmel kullanýlmasý hem de baþrolde oynayan Johnny Deep’in müthiþ performansý. Zaten korsan imajý tam da beyazperdenin ruhuna uygun hikayeleri barýndýrýyor içinde. Hollywood’un tarihine baktýðýmýzda birçok ünlü ismin bu rollerle dünya tarafýndan tanýnmaya baþlandýðýný görüyoruz. Mesela Errol Flynn ve Burt Lanchester’ý bunlara örnek verebiliriz. Tabii korsan deyince Barbaros Hayrettin Paþa’yý da es geçemeyiz. Söz konusu sinemamýz olunca her þey es geçilebiliyor ama neyse ki Barbaros öyle olmamýþ. Türk sinemasýnýn en iyi iki macera filmi diyebileceðimiz filmleri korsan hikayeleri anlatýyor. Birisi Barbaros Hayrettin Paþa 1951 diðeri ise Kara Murat Denizler Hakimi 1977. Ýkisi de dönemine göre büyük prodüksiyonlar. Bütün bunlarý göz önüne alarak Türk, ve yabancý en iyi korsan filmlerini sizin için topladýk. Bakalým bu filmleri seyrettiniz mi?
Pirates of the Caribbean Karayip Korsanlarý
Karayip Korsanlarý, yapýmcýlýðýný Jerry Bruckheimer’ýn, yönetmenliðini Gore Verbinski’nin, senaristliðini Ted Elliot ve Terry Rossio’nun yaptýðý bir macera filmi serisi. Karayip Korsanlarý 5: Salazar’ýn Ýntikamý’nýn konusu þöyle: Kaptan Jack Sparrow (Johnny Depp), denizde yýllar boyu yaþadýðý tehlikeli maceralarýn ardýndan bir kez daha zor duruma düþmüþtür. Gaddar Kaptan Salazar (Javier Bardem) hayaletli gemisiyle birlikte sonunda þeytan üçgeninden kurtulmuþ, karþýsýna çýkan tüm korsanlarý yok etmeye ant içmiþtir. Jack Sparrow’un tek kurtuluþ umudu, sahibine denizlerin mutlak kontrolünü veren Poseidon Asasý’ný bulmaktýr. Bu zorlu yolculukta ona güzel astronom Carina Smyth (Kaya Scodelario) ve dik kafalý denizci Henry (Brenton Thwaites) eþlik edecektir.
Wonder Woman deðil soykýrým elçisi
Gal Gadot hakkýnda gerçekten çok bilgim yoktu fakat Wonder Woman sayesinde biraz bakýnca ve Twitter’daki paylaþýmlarýný görünce þaþýrdým. Þimon Peres gibi bir katili destekleyen insan ancak soykýrým elçisi olur.
Ýsrail doðumlu olan Gal Gadot, Hýzlý ve Öfkeli filmiyle ismini duyurdu. Fakat gizli bir el artýk ona dokunmuþtu. DC’nin süper kahramanlarýnýn oluþturduðu Adalet Takýmý’nda Wonder Woman rolünü kaptý. Güzelliðine birþey diyemeyeceðimiz Gadot’nun oyunculuk kabiliyetinin çok üstünde bir kariyer çizgisine sahip olduðunu düþünüyoruz. Bunun sebebini biraz araþtýrýnca anlýyoruz. Meðerse Gadot fanatik bir siyonistmiþ. Ýsrail ordusunda iki yýl askerlik yapmasý önemli deðil. Çünkü o ordunun içinde birçok asker Müslümanlara uygulanan þiddete karþý çýkmýþ ve faturasýný da ödemiþtir. Ama Gadot bu yolu tercih etmeyip Þimon Peres gibi bir katile barýþ elçisi deme cüretini göstermiþ. Klasik siyonist iki yüzlülüðü Twitter paylaþýmlarýnda ortaya çýkýyor. Þimon Peres’in Gazze’de yapýlan katliamlarý ve soykýrým politikalarý Gadot’u etkilememiþ olmalý ki bu paylaþýmý yapýp daha sonra John Lennon’un resmini paylaþýp barýþ meleði pozuna bürünmüþ. Yazýmýzýn baþýnda Gadot’ya sihirli bir el deðdiðini ve kariyerinde büyük sýçrama yaptýðýný söylemiþtik. Hepimiz biliyoruz ki Hollywood bir Yahudi propaganda makinesi gibi çalýþmaktadýr. Ýþte Gadot’un bu paylaþýmlarý sanýyorum o kanlý makinenin Gadot lehine çalýþmasýna sebep olmuþ. Nasýl Mel Gibson bu Yahudi çevreler tarafýndan yok edilmeye çalýþýlmýþsa Gadot tam tersine yüceltilmiþ. Wonder Woman’dan sonra Adalet Ligi filmlerinde seyredeceðiz Gadot’u. Bundan sonra Wonder Woman’daki gibi hoþgörülü olmayacaðýz. Çünkü aklýmýzda katledilen Gazzeli Müslümanlar olacak hep.
Barbaros Hayrettin Paþa 1951
Baþrolünü Cüneyt Gökçer’in oynadýðý bu filmde Barbaros Hayrettin Paþa’nýn Andre Dorya ve zamanýn Batýlý güçleriyle Osmanlý adýna verdiði savaþlar anlatýlmýþ. Özellikle Preveze Deniz Savaþý’nýn filmin finalinde yer almasý bu tür denizde geçen savaþ filmleri içinde yapýmý özellikli kýlýyor. Andre Dorya yönetimindeki 600 gemilik Hýristiyan donanmasý Barbaros Hayrettin Paþa’nýn 200 gemilik gücüne karþý tarihi bir yenilgi almýþtý. Münir Özkul, Selim Kalfa (Mimar) rolünde. Filmde ayný zamanda Turgut Reis rolünde Hulusi Kentmen, Salih Reis rolünde Kadir Savun yer almakta. 1951 yýlýnda çekilen film bugüne kadar en yetkin deniz savaþý filmimizdir. Buna sevinmek mi gerekir üzülmek mi bilemedim.
Malkoçoðlu Kara Korsan, 1968
Süreyya Duru ve Renzi Jöntürk’ün yönettiði filmin baþrolünde Cüneyt Arkýn, Tanju Gürsu ve Nebahat Çehre yer alýr. 15’inci yüzyýlda Ýspanya Kralý Ferdinand ile Kraliçe Ýsabella’nýn Müslümanlara açtýklarý savaþtaki gaddarlýklarý anlatýlýr.
Zagor Kara Korsan’ýn Hazineleri, 1971
Ünlü çizgi roman karakteri Zagor Tenay’ýn maceralarýnýn anlatýldýðý bir seri filmin ikincisidir. Zagor Karabela ve Zagor Kara Korsan’ýn Hazineleri, Niþan Hançer’in yönettiði, Levent Çakýr’ýn Zagor’u canlandýrdýðý yapýmlardýr.
Sabu Kahraman Korsan, 1972
Tarýk Tibet’in yönetip Sabu’yu canlandýrdýðý film, bir kralýn küçük kýzýna büyü yapan büyücünün peþine düþen korsan Sabu’nun baþýndan geçenleri konu ediniyor.
Captain Blood Kanlý Korsan-1935
Errol Flynn’ýn baþrolünü oynadýðý film tam bir klasiktir. Monmouth Ýsyaný sýrasýnda haksýz yere suçlanan Dr. Peter Blood Batý Hint Adalarý’na köle olarak satýlýr. Jamaika’daki Vali’nin kýzý onu satýn alýr. Blood arkadaþlarýyla þehre saldýran Ýspanyol gemisini ele geçirir. Kýsa süre içinde denizlerde korku salan korsanlar haline gelirler.
The Crimson Pirate Korsanlar Kralý-1952
Robert Siodmak’ýn yönettiði The Crimson Pirate Burt Lancaster’ýn akrobasi yeteneklerini görmek için bire bir. Lancaster korsaný oynuyor ve sirk yýllarýndan yakýn arkadaþý Nick Cravat da Ojo rolünde.
Sandokan-1976
Nam-ý diðer Bengal Kaplaný, Asya denizlerinde haksýzlýða karþý savaþan Sandokan adlý korsanýn maceralarýdýr. Ýngiliz sömürgecilere karþý genç yerli bir prenstir. Hakkýný aramak için korsan olmuþtur. Filmi dýþýnda daha çok TV dizisi ile ünlenmiþtir. Baþrolünde oynayan Kabir Bedi’nin kariyeri ülkemizde Cüneyt Arkýn’ýn benzeri bir çizgiye sahiptir. Ýtalyan yazar Emilio Salgari’nin ayný adlý romanýndan uyarlanmýþtýr. 1970’lerin sonunda ve 80’lerde ülkemizde merakla izlenen bir yapýmdý.