Barýþ bile büyük ücretlerle satýn alýnýr

Uzun zamandýr ara verdiðim yazýlarýma artýk bu siteden devam edeceðim…

Aklýma gelenleri, gözlemlediklerimi, piyasalar ve dünya hakkýnda hissettiklerimi

Sizden gelen soru ve görüþleri de deðerlendirip yazmaya çalýþaðým ..

Yazý yazmayý býraktýðým haziran 2013 ‘ten beri yaþananlarý yazmama gerek yok tabiî ki..

Ama þöyle bir genel portre çizmem gerekirse hem yurtiçinde hem de yurtdýþýnda alýþagelmiþ geliþmeler yaþamadýðýmýz malum..

Her zaman söylediðim gibi dünya da yaþanan çoðu siyasi,politik olaylarýn kaynaðý ekonomi..

2008’den itibaren dünya da yaþanan buhran henüz bitmiþ deðil sadece þekil deðiþtirmiþ halde devam ediyor..Dünya yaþayan bir organizma ve nefes alýyor..Yaþadýkça geliþim ve deðiþim nasýl kaçýnýlmaz ise dünyada da siyasi ve ekonomik deðiþim ve geliþimler kaçýnýlmaz …

Somutlaþtýrýrsak;

2014 baþýnda yerel seçim öncesi yurtiçinde yaþanan geliþmeler , sonrasý ekonomi yönetimin verdiði tepkiler ,sonrasýnda da  Rusya ve Ukrayna arasýnda ki gerginlik, Irak , IÞID ve dahasý..

Deðiþim sancýlarýnýn yaþandýðýnýn örnekleri…

Rusya ve Ukrayna gerginliði, Rusya’nýn Çin’e yaklaþmasý, Ýran, Ýsrail,Gazze, Azerbeycan,Ermenistan …

Peki neden eþzamanlý ..Bunu tetikleyen nedenler nedir? Yazalým

Amerika Birleþik Devletleri Baþkaný Obama, Avrupa Konseyi Baþkaný Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Baþkaný Barroso, 13 Þubat 2013 tarihinde, ortak bir açýklama ile Avrupa Birliði  ve ABD’nin kapsamlý bir Transatlantik Ticaret ve Yatýrým Ortaklýðý Anlaþmasý  yapmak üzere müzakerelere baþlayacaklarýný duyurdular... 2015 yýlý itibariyle tamamlanmasý hedeflenen söz konusu Anlaþmaya iliþkin olarak þimdiye kadar birçok sayýda müzakere turlarý gerçekleþtirdiler

Çok deðil 1 yýl önce ABD ve AB içlerinde yaþadýklarý ve dünyanýn baþýna sardýklarý ekonomik krizi atlatmanýn yolunun birlikte hareket etmek olduðunu keþfettiler .Ve “Transatlantik Ticaret ve Yatýrým Ortaklýðý yapmaya karar verdiler ..Bu dünya ekonomisindeki en büyük iþ birliði örneðidir. Transatlantik Ticaret ve Yatýrým Ortaklýðý” iki ekonomik gücü serbest ticaret anlaþmasý ile bir ticaret bloðu haline getirmeyi planlayan bir giriþim olarak büyük önem taþýyor.

Peki karþý tarafta Rusya …Eski günlerinde ki gücü istiyor ..ABD ve AB’nin bölgede böyle stratejik bir anlaþma yapma isteklerini çok rahatsýz edici buldu ..Çin ve iran’ý da içinde barýndýran bir blok kurmak adýna kollarý sývadý..

Diðer taraftan Ortadoðu …Ýsrail’in Gazze saldýralarý..IÞID’ýn çok hýzlý bir þekilde bölgeye yayýlmasý ve her ne kadar ABD bölgeden uzak kalmak istemese de bulaþmak zorunda kalmasý..Obama bulaþmak istemiyor çünkü baþýnda ki dert daha büyük..Rusya

Peki ne olacak…Dünya sakinleyecek mi?

Sakinlemeyecek hayýr..

2011 yýlýnýn Nisan ayýnda resmi Amerikan Enerji Enformasyon Ajansý bir rapor yayýnladý …BBC’nin haberine göre Raporda ilk defa olarak Amerika Birleþik Devletleri ,kaya gazý” ismiyle özetleyebileceðimiz “konvansiyonel olmayan yollardan elde edilen” doðal gaz ve petrol kaynaklarý toplu bir þekilde listeleniyor ve o zamana kadar daha ziyade konuyla ilgili olanlarýn bildiði bir olgu dünya kamuoyuna açýlýyordu.

ABD’de 2010-2011 yýllarýndan itibaren baþlayarak kaya gazý ve petrol üretimindeki hýzlý artýþ yaþandý.2000 yýlýnda sadece 9 milyar m3 olan ve toplam üretimin %1.6’sýna denk düþen kaya gazý üretimi, 2012 yýlýnda toplam üretimin %34’üne, 230 milyar m3’e ulaþtý.

Bu rakamlar, dünyanýn en önemli enerji ithalatçýlarýndan biri olan ABD’nin, “kendi kendine yetebilen” bir ülke olma yolunda ilerlediðini ve bir enerji ihracatçýsý haline gelebileceðini gösteriyor

Kaya petrol üretiminin de etkisiyle ABD mayýs 2013’te 1997’ten beri ilk defa olarak ithal ettiðinden fazla petrol üretmeyi baþardý.

 

Hadise þu : belki de önümüzde on yýllar içinde toplam ham petrol ithalinin beþte birini Irak ve Suudi Arabistan’dan yapan ABD’nin Orta Doðuya olan ekonomik baðýmlýlýðýný azaltacak. Yine BBC’nin haberine göre  2030 yýlýnda Ortadoðu’dan ABD’ye petrol ihraç edilmeyecek olmasý mümkün…

Son cümleme dikkat…

….

Konudan konuya sýçradýðýmý düþünenler konu aslýnda bir….ENERJÝ ve 6 yýldýr atlatýlamayan kriz..

Þöyle bir geriye çekilin; Rusya’ya , Avrupa birliði ve ABD ‘nin tepkilerine Ortadoðu’ya bakýn..ABD’nin Ortadoðu stratejisine bakýn..Almanya’nin nasýl ikiye bölündüðüne bakýn..(Rusya ve ABD arasýnda) AB ekonomilerine ve faizlere bakýn;ABD’nin büyümesine bakýn…Dünyada ki para bolluðuna ve gelir eþitsizliðine bakýn..(Dünya nufusunun yaklaþýk yüzde 8’i dünya gelirlerinin yüzde 83’üne sahip..)

Peki ne olacak?

Ne olacaðýný maalesef izleyeceðiz ama ,

Dünya,

Sakinlemeyecek .. …

Günün sözü:Barýþ bile, büyük ücretlerle satýn alýnýr./ Benjamin Franklin

Not:Bu genel yazýnýn devamý ve piyasaya dair yazýlarým devam edecektir.