M. Yalçýn YILMAZ
M. Yalçýn YILMAZ
Tüm Yazýlarý

Barýþý isteyen var mý?

Bu hafta dünya gündeminde farklý buluþmalar var. Johannesburg'ta ve Londra'da düzenlenen iki farklý programý uzaktan da olsa takip ediyoruz.

15. BRICS Zirvesi dikkatle takip ediliyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluþan BRICS, dünya nüfusunun yüzde 40'ýndan, küresel hasýlanýn da yüzde 30'undan fazlasýna sahip bir oluþum. Bu yýlki zirvede yeni üye alýmlarý ve ortak para birimi konusunda atýlacak adýmlar açýsýndan kritik önem taþýyor. BRICS'e çok sayýda Müslüman ülkenin de yer aldýðý 22 resmi baþvuru bulunuyor.

BRICS havzasýnda ülke sayýsý arttýðýnda Batý'ya baðýmlýlýðýn azalmasý hedefleniyor. ABD'nin geliþmeler karþýsýnda pek de hoþnut olmadýðý belli. Çin'in büyüyen ekonomisi ve Rusya'nýn Suriye ve Afrika'daki etkisi yakýndan takip ediliyor.

Putin, Lahey uluslararasý ceza mahkemesinin tutuklama kararýndan dolayý toplantýya video mesajla katýlabildi. Uluslararasý sistemden dýþlanan Rusya ve lideri Putin "ABD ve G7'ye karþý olmadýklarýný kendimizi örgütlemek istiyoruz" derken üye potansiyelini ürkütmeden öteki dünyanýn uluslararasý sistemini inþa etmek istediklerini vurguluyordu. Tahýl koridoruna deðinerek konuþmasýný Ukrayna savaþýna oturtan Putin'in konuþmasýndan, tahýl bekleyen Afrika ülkelerini rahatlatacak ifadeler çýkmadý ancak ümit verdiðini söyleyebiliriz.

BRICS devam ederken Rusya'dan gelen haber dünyayý sarstý. Wagner yöneticilerinin olduðu bir uçak Rusya sýnýrlarýnda infilak etti. Prigojin'in de içinde olduðu bildirilen uçaktan sað çýkan olmadý.

Hibrit savaþ çaðýnda Rusya'nýn sýnýr ötesi operasyonlarýnda Wagner'in misyonu belli. Þimdi bu ekibin akýbeti merak konusu. Putin ihanete karþý bir intikam mý aldý yoksa Rusya'daki çatlaðý fark edenler devreye mi girdi. Olayýn arka planý tartýþýlýyor ancak Rusya'nýn savaþ sürecinde yeni bir aþamaya geçeceðini öngörebiliyoruz.

Ýngiltere'de 21 Aðustos'ta düzenlenen "Ukrayna'yý Kurtarma Konferansý" Baþbakan Rishi Sunak'ýn Brexit sonrasý ülkesinin rolünü sorgulayanlara karþý bir gösterisi gibi algýlanýyor. Hatta Londra'da çok sýk uluslararasý konferans ve zirve yapýlmasýný eleþtirenler bile var.

Brexit sonrasý ABD ve AB arasýnda kendisine yol arayan ve küresel siyasette etkisini artýrmaya çalýþan Londra'nýn Ukrayna savaþýnda ceketini çýkaran Baþbakan Boris Johnson'dan sonra daha itidalli bir hükümet lideri var. Ancak savaþta Rusya'yý püskürtmek için 3 milyar dolar mali destek paketi verdiklerini söyledi.

Londra'daki konferansta konuþan Avrupa Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen ise AB'nin Ukrayna'ya verdiði (18 milyar euro) destekleri tekrarlayarak, "Ukrayna'nýn birliðimizin (AB) bir parçasý olacaðýndan hiç þüphem yok" dedi. Konferansta konuþan Alman Dýþiþleri Bakaný Baerbock, Ukrayna'nýn eninde sonunda AB üyesi olacaðýný söyledi.

Ýngiltere'deki Ukrayna'yý Kurtarma Konferansý, Kiev yönetimini olasý barýþ görüþmelerinden uzak tutmak ve savaþ motivasyonunu artýrmak için düzenlenmiþ belli ki. Üstelik Kiev'e AB üyeliði vaat edenler Brexit'le AB'den ayrýlan Londra'da konuþtuklarýný unutuyorlar.

Avrupa'da barýþa dönük bir adým ne yazýk ki yok. Oysa savaþý durdurmaya dönük adýmlar atýlmalý. Sahi bu savaþta Türkiye'den baþka barýþý isteyen var mý?