Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin en büyük kenti Erbil çok deðiþmiþ. 1998 yýlýnda Turkish Daily News gazetesinde çalýþýrken, Mesut Barzani’nin davetlisi olarak gittiðim Erbil’i 15 yýl aradan sonra bambaþka bir siluet ile buldum.
Asýl amacým Mesut Barzani, Diyarbakýr’a gelmeden Erbil’de röportaj yapmak. Ancak Kak Mesut kararlý. Mesajlarý Diyarbakýr’da verecek. Barzani’nin sað kolu Fuat Hüseyin ile Salahaddin kentinde görüþmek üzere yola çýkýyoruz. Erbil’den Salahaddin’e yaklaþtýkça büyük þantiyeler dikkat çekiyor. Irak Kürt kentleri bölgenin Dubai’si olursa kimse þaþýrmasýn. Bolca Türk firmasý mevcut. “Paçacý Venice” adýndaki restaurant ise en ilginç tabelaydý. Kelle paça ve Venedik yan yana gelmiþ oluyor böylece.
Fuad Hüseyin, resmi tatil olduðu için ofisinde deðil de Salahaddin’deki misafirhanede karþýlýyor bizi. Diyarbakýr ziyaretinin “yer ve zaman” açýsýndan tarihi olduðunu vurgu yapýyor. Ziyaretin ana amacý çözüm sürecine tam destek. Mesut Barzani, iki günlük Diyarbakýr ziyaretinde bu vurguyu yapacak.
Barzani’nin mesajýnýn ana fikri þu olacak: “Çözüm süreci, tüm bölgeye barýþ getirecek.”
Fuad Hüseyin, fazla detaya girmeden çözüm sürecinin sekteye uðramamasý için PKK kanadýyla da görüþmeler yaptýklarýný hatýrlattý.
Ýkinci gündem de Suriye. Elbette Mesut Barzani ile Suriye’yi konuþmak demek, Suriye Kürtlerini konuþmak demek. PYD’nin adýmlarýna, Irak Kürtlerinin tepkisini önceki gün Barzani tarafýndan yapýlan açýklamada net bir þekilde gördünüz. Fuad Hüseyin’e göre Suriye Kürtlerinin bölgedeki diðer Kürt unsurlarla uzlaþmak dýþýnda þansý ve alternatifi yok.
Diyarbakýr’daki en önemli ikinci dosya Suriye Kürtleri olacak.
PYD’nin tek taraflý adýmlarý Iraklý Kürt cephesinde sinirleri gererken, Ankara-Erbil ittifakýný da saðlamlaþtýrýyor.
Barzani, bu sabah Diyarbakýr’a gelecek ve yarýn da ayrýlacak.
Þivan Ýsveç pasaportuyla gelecek
Ziyaretin en kritik noktasý ise Kürt ozan Þivan Perwer’in Mesut Barzani’ye eþlik edecek olmasý. 24 TV için 2009 yýlýnda Paris’te uzun bir röportaj yaptýðým Þivan Perwer’in en büyük özlemi uzun sürgününden memlekete dönmekti. Barzani’nin ziyaretinde kendisine eþlik edecek olmasý, Þivan’ýn farklý cephelerden baskýlara maruz kalmasýna neden oldu.
Þivan Perwer de çareyi ziyaretin olacaðý güne kadar kendisini adeta karantinaya almakta buldu. Mesut Barzani ve Türk yetkililerle ayný gün Erbil’de bir araya geldi.
Prosedür olarak gerçek adý “Ýsmail Aygün” adýndaki Perwer’in Türkiye’ye geliþinin önünde hiçbir engel bulunmuyor.
Ýsveç vatandaþlýðý almýþ olan Perwer, Ýsveç pasaportuyla Türkiye’ye sorunsuz bir þekilde gelecek.
2009’da “34 yýllýk sürgünüm” dediði özlem, aradan geçen 4 yýlda 38 yýla ulaþtý. Memleket özlemi deyip geçmeyin, iki tarafý kör bir býçak olur, etinizi dilim dilim keser...
Þivan Perwer’e Barzani Irak Bölgesel Kürt yönetimi’nin Kültür Bakanlýðý’ný da teklif etti zamanýnda. Memleketi aklýndan çýkarmayan Perwer kabul etmedi ama Irak Kürdistaný’nýn efsane ismi olarak o topraklar sürgündeki ozaný baðrýna bastý.
Þimdi tarihi bir ziyaretin en önemli parçalarýndan birisi olarak memleketine dönüyor. 2009’daki röportajda sormuþtum. “Döndüðünüzde ilk nereye gitmek istersiniz?” diye.
Annesinin mezarýný hiç ziyaret edemediðini söylemiþ ve gözünden yuvarlanan yaþlarla, “annemin mezarýna giderim” demiþti.
Memleketi bu topraklarýn sürgünde filizlenen, sonra çýnarlaþan dev ozanýný karþýlamaya hazýr.
Kim ne derse desin, siyasal, kültürel ve duygusal yönü son derece yoðun bir program yaþanacak Diyarbakýr’da...
Hani derler ya, temiz bir sayfa açýlýyor artýk.