Barzani: “PKK, Irak Kürdistanı’ndan çıksın”

Türkiye’nin DAEŞ’e yönelik operasyonlarının bölgedeki dengeleri derinden etkilediğini kayda geçirmek gerekiyor. Öncelikle Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, kendisini PKK-PYD cephesinden daha net çizgilerle ayırmaya başladı. Sözün özü, KDP artık PKK’yı bölgede istemiyor. Konuyla ilgili Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık ofisi yani Mesut Barzani tarafından yapılan açıklama Cumartesi günü Fransız Haber Ajansı tarafından öğle saatlerinde geçilen haberde paylaşıldı:

“PKK, Irak Kürdistanı’ndan çekilsin”

Reuters ajansı ise aynı açıklamayı tamamen farklı bir açıdan verip, ilginç bir algı operasyonuna imza attı.

Reuters, açıklamadaki önemli çağrıyı yok sayıp, haberi “Barzani, Türkiye’yi kınadı” mesajı çerçevesinde verdi.

Barzani’nin PKK’ya yaptığı “Irak Kürdistanı’ndan çekil” çağrısının, saatlerce AFP dışında bir ajans tarafından geçilmemiş olmasını da buraya not düşelim.

Bu detayı yazının ilerisine bırakıp, tabloyu anlamaya çalışalım.

“Sivil ölümlerini engellemek amacıyla PKK, Irak Kürdistanı’ndan çıkmalıdır.”

Barzani’nin pozisyonu, arka arkaya Erbil’e gerçekleşen ziyaretler zincirine bakıldığı zaman ve son bir hafta içinde verdiği mesajlar ele alındığı zaman daha iyi anlaşılıyor.   

Önce ABD Savunma Bakanı Ashton Carter gitti Erbil’e. Ardından da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu. Kritik görüşmeler gerçekleşti.

Türkiye bir yandan DAEŞ’i bombalarken, diğer yandan ABD ile İncirlik ve güvenli bölge konusunda önemli adımlar attı.

Artık yeni bir tablo oluşmaya başladı. 

PYD’nin önemini kaybettiği, Barzani’nin daha önemli bir bölgesel aktör olarak Ankara-Washington cephesiyle birlikte hareket ettiği.

Evet, Ankara-Washington hattı sınır boyunda ve Kuzey Irak’ta işbirliğini daha farklı boyutlara taşımaya başladılar.

ABD Büyükelçisi John Bass ile röportajımızdan aklımda kalan da “PYD’ye verilen ABD desteğinin konjonktürel bir destek olduğu” mesajıydı.

Doğru mudur, burasını zaman gösterecek elbette.

Dengeler değişiyor.

Peki İngiliz ajansı Reuters neden Barzani’nin PKK’ya yaptığı “Çekil” çağrısını ilgili haberin (üşenmedim saydım) 24. satırına koydu?

İşte buradaki ilginç hesapları da zaman gösteriyor ve gösterecek.