Barzani’nin gönlünden geçen Kürt devleti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)’nin lideri Mesut Barzani önümüzdeki hafta ABD’ye gidiyor. ABD Baþkan Yardýmcýsý Joe Biden ve Dýþiþleri bakan Yardýmcýsý ile görüþecek Barzani. Biden ile görüþmeye bir ara ABD Baþkaný Barack Obama da katýlacak. Daha doðrusu, “geçerken bir selam vereyim.” formatýnda Barzani ile kýsa bir temasý olacak Obama’nýn. Önümüzdeki aylarda Musul’a müdahaleye hazýrlanan uluslararasý koalisyon ve ABD’nin önemli müttefiklerinden birisi de Iraklý Kürtler. Musul operasyonunun tarihine iliþkin konuþtuðum iyi haber alan kaynaklarýmdan birisi Haziran ayýný telaffuz etti. Biraz erken gibi görünüyor ama sonbahara da kalmayacaðýný öngörebiliriz operasyonun. Kürtler bu operasyon öncesi ABD’nin maddi, manevi ve siyasi desteðini talep edecekler.  Geçtiðimiz yýla kadar KDP, diðer Iraklý Kürt örgüt Kürdistan Yurtseverler Birliði ile birlikte ABD’de “þiddet yanlýsý örgüt” kategorisinde görülüyordu. Washington’da yapýlan deðiþikliðin ardýndan Barzani’nin ziyareti gündeme geldi. Irak merkezi hükümeti daha önce iki kez Washington’u ziyaret ettiði için Kürt tarafýnda bir denge oluþturma çabasý da var.

Kürt devleti diplomasisi mi?

Herkes biliyor ki, yýllardýr “reel-politik” adýna Iraklý Kürtler baðýmsýzlýk taleplerini pek dillendirmediler ama gönüllerinde yatan aslan baðýmsýz bir Kürt devleti. ABD’de baþkan adaylarý arasýnda adý geçen Rand Paul’ün ilk demeci de Kürtlerin baðýmsýz bir devlete sahip olmalarý yönünde olmuþtu. Ýsrail’in bölgede olasý bir Kürt entitesinin bir numaralý destekçisi olacaðýný da bir kenara not düþelim. Ýran, Suriye, diðer Arap ülkeleri ve tabi ki Türkiye Kürt devletinin baðýmsýzlýðýný hiçbir koþulda kabul etmeyecek, “kýrmýzý çizgi” statüsünde gören devletler.ABD’nin resmi politikasý da öteden beri Irak’ýn toprak bütünlüðü yönünde oldu. Mevcut de facto durumun ötesinde bir tablodan þimdilik Washington’un pek de memnun olacaðýný söylemek mümkün deðil. Barzani, bütün aðýrbaþlý siyasi duruþuna karþýn, ayaklarý havada duran bu rüyasýný Washington’da dillendirse de pek umutlu mesajlar almayacak, þimdiden belirtelim. Kapalý kapýlar ardýnda kurulacak baþka baþka formülleri ve siyaset logaritmalarýný ise bir tarafa býrakalým.

Baðdadi neden sürekli  ölüyor?

“DEAÞ’ýn 30 bin tweet’ine karþýlýk, DEAÞ karþýtý tweet’lerin sayýsý 900”. Uluslararasý koalisyonun, terör örgütü DEAÞ karþýsýnda algý yönetiminde yeterli olmadýðýný söyleyen bir diplomat bu rakamlarý verdi.

Sosyal medyada, geleneksel medyada ve kamuoyu oluþturma noktasýnda sahadaki savaþ kadar kýran kýrana bir mücadele baþlayacak gibi. Ýþte bu nedenle de, gün aþýrý ortaya DEAÞ örgütünün lideri Ebubekir el-Baðdadi’nin öldüðüne iliþkin haberler atýlýyor. Teyit edilemeden, yeni haberler gündeme geliyor. Irak’tan gelen her bomba habere bu aralar bu süzgeçten geçirerek bakmak gerekiyor.