Barzani’nin sonu: Elindekileri de kaybedecek

Baþbakan Binali Yýldýrým, Kuzey Irak’ta dün yapýlan referandum sýrasýnda, dört haber kanalýnýn ortak yayýnýnda en çarpýcý tespiti yaptý, “Artýk dün yok, bugün her þey deðiþti” dedi.

Neler deðiþti?

1. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) artýk Türkiye gibi bir yardýmcýsý, destekçisi, kapýsýný çalacaðý bir dostu yok. IKBY Baþkaný Barzani, kadir kýymet bilmez, Ýsrail ve Batý güç odaklarýnýn kontrolünde bir yönetici olarak Türkiye’nin artýk asla güvenemeyeceði biridir.

Dün Ýngiltere’nin ve Rusya’nýn tahrikleriyle Osmanlý’ya isyan edenlerin, yaþanan acýlardan, sonuçlardan hiç ders almadýklarý, baþta Ýsrail, ABD Yahudi lobisi ve Avrupa’nýn “gazýna geldikleri” bir ibret tablosu olarak karþýmýzdadýr.

Sayýn Baþbakanýn ifadesiyle tarihin ve coðrafyanýn gereði yine dönüp dolaþýp Türkiye’nin kapýsýný çalacaklardýr…

2. Türkiye, bu gayrimeþru referandumun sonuçlarýný hiçbir þekilde tanýmayacaktýr. Barzani yönetimi kendisi çalýp oynamýþtýr, sonuçlarýna katlanacaktýr. Barzani, bundan böyle karþýsýnda bambaþka bir Türkiye görecektir.

3. Türkiye eli kolu baðlý durmayacaktýr. En hýzlý þekilde kendi güvenliði açýsýndan ekonomik, siyasî ve askerî tedbirleri alacaktýr.

Þimdi kritik süreç þudur: Hudut kapýlarýnda hala Peþmerge var. Ne olacak? Türk TIR'larýna bir engelleme, saldýrý olursa, Baþbakan buna anýnda cevap verilecek dedi.

Yine Türkmenlere karþý orada bir büyük bir kýyým, yok etme hareketi tekrar baþlatýrsa Türkiye buna da duyarsýz kalmayacak.

4. Barzani, iyi yüzdüðünü zannederek dibi görünmeyen suya girmiþtir. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olacaktýr. Bundan böyle Irak Merkezi hükümeti (Baðdat) inisiyatif alacak, kaybettiði yönetim gücüne yeniden kavuþacaktýr.

5. Bu yönde Türkiye ve Ýran, Baðdat’ýn elini güçlendiren desteði verecektir. Sayýn Baþbakan bunu açýk þekilde ifade etti: “Bundan sonra Irak merkezi hükümetini muhatap alarak hareket edeceðiz.”

Dün bu yönde hýzlý geliþmeler oldu. Türkiye; sýnýr kapýlarý, havaalanlarý, petrol boru hatlarý, iletiþim hatlarý da dâhil, uygulamalar konusunda merkezi hükümetle görüþmelere baþladý.

6. Türkiye’nin aldýðý askerî tedbirleri savaþ hazýrlýðý olarak gösterenler, halký tedirgin etmek, endiþelendirmek için kara propaganda yürütenler var. CHP’nin bu konuda temkinli davranmasý taþýdýðý sorumluluk gereðidir. Baþbakan Yýldýrým dünkü açýklamalarýnda üstüne basa basa söyledi:

“Biz hiçbir þekilde maceraya girmeyiz. Biz savaþa girmiyoruz. Biz ülkemizin güvenliðini ilgilendiren konularda sýnýr ötesi tedbir alýyoruz. Bunlar noktasal operasyonlardýr. Bunlarý savaþ diye nitelemek yanlýþ olur. Vatandaþlarýmýz rahat olsun, savaþa falan girdiðimiz yok…”

7. Kuzey Irak’taki referandum, Türkiye, Ýran ve Irak açýsýndan ortak bir probleme iþaret ediyor: Güvenlik ve ayrýmcýlýðý körükleme... Bilhassa Türkiye, 40 yýldýr bölücü terör örgütü PKK ile bunun için mücadele ediyor.

Barzani, attýðý adýmla üç ülkeyi dünden farklý bir iþbirliðine, dayanýþmaya, ortak harekete sevk etti. Birkaç gün önce Irak Genelkurmay Baþkaný Ankara’da idi. Bizim Genelkurmay Baþkanýmýz Tahran’a gidiyor. 4 Ekim’de de Cumhurbaþkaný Erdoðan, Tahran’ý ziyaret edecek. Ýran, Türkiye ve Irak bu krizin büyümeden çözülmesi yönünde arzulanan bir iþbirliðine yöneldi. Bu geliþme, bölgemizde hesaplarý olan küresel güçlerin elini zayýflatma adýna da yeni bir durumdur.

Sayýn Cumhurbaþkanýnýn dünkü sözleriyle bitirelim:

“Bütün adýmlarý atýyoruz, atacaðýz. Boþuna silahlý kuvvetler orada deðil. Giriþ çýkýþlarda gerekli adýmlar atýlýyor. Petrolü kime satacak? Bir defa vana bizde... Onu da kapattýðýmýzda o iþ de bitti. Taviz yok. IKBY geri adým atmalý. Ayný þekilde Suriye'nin kuzeyinde de herhangi bir örgütün devletleþmesi falan filan bunlar boþ hayalden baþka bir þey deðildir. Dedim ya, bir gece ansýzýn gelebiliriz…”