Başakşehir ve Abdullah Avcı

Başakşehir bana göre hem idari hem de teknik olarak Süper Lig’in en başarılı ve en kârlı yönetilen takımı. Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı’ya da ayrı bir parantez açmak gerektiğini düşünüyorum. Abdullah hoca bulunduğu kulüp içinde sıra dışı işler yapıyor.

Üç büyük takımdan gönderilmiş sıradan oyunculardan kurduğu takım ile Süper Lig’de çok başarılı oldu. Bir yandan genç oyuncuları kazanmaya çalışırken Emre Belözoğlu ve Adebayor örneklerinde olduğu gibi yaşlı yıldız oyuncular ile de çok iyi ilişkiler kurup onların form düzeylerinin zirveye çıkmasında yardımcı oluyor. Ucuza aldığı oyuncuları çok iyi değerler ile satıp takımına önemli gelirler sağladı.

En son olarak da bir yıl önce kimsenin tanımadığı 19 yaşındaki genç Cengiz Ünder’i izleyip Altınordu takımından transfer ederek bir sezonda müthiş bir katkı sunduğu bu oyuncunun önce Milli Takım’a yükselmesini sağladı, sonra da maliyetinin yaklaşık on beş katı bir fiyat ile İtalyan devi Roma’ya sattı.

Başakşehir’in, Abdullah Avcı’nın teknik önderliğinde şimdi de alt yapı için çok önemli hamleler ve yatırımlar yaptığını, çok yakında kendi yetiştirmiş olduğu genç oyuncuları da piyasaya süreceğini çok iyi biliyorum.

Alt yapıya gereği kadar önem vermeyen, menajerlerin elinden kurtulamayıp, yapmış oldukları hatalı transferler sonucunda borç batağından bir türlü çıkamayan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor gibi takımların da kesinlikle Başakşehir modelini ve Abdullah Avcı’nın çalışmalarını inceleyip model olarak almaları gerekmektedir.

Ayrıca bir teknik direktörün özellikle İngiliz takımlarında gördüğümüz bir şekilde uzun süreli olarak bir takımda hizmet vermesinin ve devamlılığın da, başarıda ne derece etken olduğunu yine Başakşehir modelinde çok net bir şekilde görebiliyoruz.

Burada Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın hakkını da teslim etmek gerekir. Kulüpleri ile oyuncak gibi oynayan, transfer işlerine karışan, kadro yapmaya kalkışan pek çok başkanı gördükten sonra  teknik direktörüne her şeyiyle destek veren ve idari olarak onun yanında olan Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın da bu başarılı yapılanmada örnek olacak bir yönetici tipi olduğunu söyleyebiliriz.