Yarýyýl tatilinin bitmesine bir hafta kaldý. Ýkinci döneme hazýrlanan ve yoðun sýnav atmosferi yaþayacak çocuklarýmýz için beslenme þekli büyük önem taþýyor.
Okul çaðý, çocuklarýmýzýn beslenme alýþkanlýklarýnýn geliþtiði, ev dýþýnda yemek yemeye baþladýklarý; büyümenin hýzlandýðý önemli bir dönemdir. Öðrenme ve kavrama iþlevlerinin önem kazandýðý okul çaðýnda beslenmenin önemi de artmaktadýr. Yapýlan çalýþmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öðrencilerin dikkat sürelerinin kýsaldýðý, algýlamalarýnýn azaldýðý, öðrenmede güçlük ve davranýþ bozukluklarý çektikleri ve okul baþarýlarýnýn düþük olduðu ortaya konmuþtur. Ýþte çocuklarýn hem saðlýklý büyümeleri hem de daha baþarýlý olmalarý için birkaç öneri:
4 besin grubundan eþit tüketim
-Çocuklarýn saðlýklý beslenebilmesi için süt, et, meyve-sebze ve tahýl grubundaki besinler tüketilmesine dikkat edilmelidir.
-Kemik ve diþ geliþimi için imkanlar dahilinde günde 2-3 su bardaðý süt veya yoðurt, bir dilim beyaz peynir tüketmek önemli. Ayrýca, hastalýklara karþýdirençli olmalarý ve saðlýklý büyümeleri için taze sebze veya meyve öneriyoruz.
-En önemli öðün kahvaltýdýr. Kahvaltý yapýlmadýðý takdirde dikkat daðýnýklýðý, yorgunluk, baþ aðrýsý ve zihinsel performansta azalma olur. Yumurta, peynir, taze meyve veya meyve sularý, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltýda yeterlidir.
-Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansýn en üst düzeyde tutulmasý, düzenli olarak ara ve ana öðünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öðün atlanmamalýdýr. Besinlerin, 3 ana, 2 ara öðünde tüketilmesi en uygunudur.
AÇIKTA SATILAN GIDALARDAN UZAK TUTUN
-Açýkta satýlan besinler, yeterince güvenilir ve temiz deðildir. Uygun koþullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taþýrlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açýkta satýlan besinlerin kesinlikle satýn alýnmamasý gerekmektedir.
-Çocuklarýn okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satýn aldýklarý besinlerin seçiminde de dikkatli olmalarý gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlý besinleri satýn alýrken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasýna dikkat edilmelidir.
-Beslenme çantasý, su matarasý her gün temizlenmeli. Öðle yemeði okulda yeniliyorsa Saðlýk Bakanlýðý’nýn hazýrladýðý mönüler örnek alýnmalýdýr.
-Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalýþýrken açlýk hissedildiðinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneðin þeker, cips gibi besinler yerine süt, yoðurt, sütlü tatlýlar, ekmek arasý peynir, taze sýkýlmýþ meyve sularý ile kuru yemiþlerin tercih edilmesi daha yararlýdýr.
-Çocuklara sigarasýz bir ortam saðlamak önemlidir.
-Uzun süreli televizyon seyretme, bilgisayar kullanýmýndan kaçýnýlmalý. Çocuk gerek okul yönetimi ve gerekse ebeveynleri tarafýndan sevdiði herhangi bir spor dalýna teþvik edilmelidir.